TUGA NA OBJE STRANE

Obljetnica pada Vukovara obilježena i u Beogradu: Nikad nećemo zaboraviti žrtve

Nedavna istraživanja pokazuju da 20-ak posto građana Srbije ni danas ne vjeruje da su u Vukovaru počinjeni ratni zločini
 Jakov Prkić / CROPIX

BEOGRAD - Dvadeseta obljetnicu pada Vukovara obilježena je sinoć u Beogradu. Na Trgu žrtava fašizma aktivistice nevladinih udruga 'Žene u crnom' i 'Art klinika' zapalile su svijeće, a nosile su i transparente 'Nikad nećemo zaboraviti žrtve Vukovara', 'Solidarnost', 'Odgovornost'. Mirni je skup osiguravalo tridesetak policajaca.

- Iz Beograda su u Vukovar otišle tisuće muškaraca pod okriljem JNA i paravojnih formacija, da bi razrušile Vukovar i ubijale njegove žitelje - istaknula je Staša Zajović, predsjednica udruge 'Žene u crnom'.

Dodaje kako nedavna istraživanja javnog mijenja pokazuju da 20-ak posto građana Srbije ni danas ne vjeruje da su u Vukovaru počinjeni ratni zločini.

- Sramna je prošlost Beograda to što su kolone s tenkovima iz Vukovara dočekivane ovacijama. To samo pokazuje da su građani bili taoci tadašnjeg režima - napominje Zajović.

Udruga 'Žene u crnom' osim obilježavanja dana pada Vukovara od srpskih vlasti traže da se otvore arhive Vojske Srbije kako bi se lakše utvrdila istina o nestalima te da se pronađu grobnice hrvatskih žrtava u Srbiju.

Zahtjevaju i da se sudi odgovornima za osnivanje logora, ubijanje i mučenje u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:32