SUKOB SINDIKALISTA

‘Obmanjujete svoje članstvo, govorite neistine, opravdavate se jer niste sudjelovali u prosvjedu!‘

Nije istina da je Sindikat znanosti tražio da učitelji imaju manji koeficijent od asistenata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja

Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti

 Dragan Matic/Cropix

Glavni tajnik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin uputio je priopćenje u kojemu predsjednicu Sindikata hrvatskih učitelja Sanju Šprem optužuje za obmanu svog članstva vezano uz razloge neodaziva prosvjedu na Markovu trgu u petak.

Prosvjed nezadovoljnika u obrazovanju i znanosti, zbog Vladine ponude novih koeficijenata, organizirala su u petak dva sindikata – Školski sindikat Preporod i Sindikat znanosti, dok su čelnice Sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odbile sudjelovati u prosvjedu jer vjeruju kako ima dovoljno prostora za razgovore s Vladom kojima kane doći do korekcije koeficijenata za izračun plaća.

Kroflin u priopćenju navodi kako su ih neugodno iznenadile neistinite tvrdnje čelnice Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Sanje Šprem, kojima je javnosti, a vjerojatno i svojim članovima, pokušala opravdati zašto SHU nije sudjelovao u organizaciji prosvjeda na Markovom trgu.

- Naglasila je kako bi to za nju bilo neprihvatljivo jer je Sindikat znanosti tražio da učitelji imaju manji koeficijent od asistenata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te sukladno tome s nekim tko obezvrjeđuje njenu učiteljsku profesiju ne može surađivati. Želimo poručiti svim učiteljima i nastavnicima kako navedeno nije točno te ih pozivamo da se sami uvjere u isto. Naime, na web stranicama Sindikata znanosti (www.nsz.hr) moguće je pronaći javno objavljeni zahtjev koji je Sindikat znanosti uputio nadležnom Ministarstvu 9. siječnja u kojem je koeficijent asistenta identičan koeficijentu koji je tada Vlada predlagala za učitelje, navodi Matija Kroflin.

Također, dodaje, moguće je pronaći izvještaj s konferencije za medije od 26. siječnja i snimku iste u kojoj se dodatno obrazlažu zahtjevi Sindikata. I konačno, 8. veljače Sindikat je uputio nadležnom ministarstvu i svoje mišljenje na Nacrt prijedloga Uredbe o koeficijentima.

- Isto je također javno dostupno na stranicama Sindikata te je i u njemu koeficijent asistenta pozicioniran na 1,97, što je u ovom trenutku i koeficijent koji se predviđa za učitelje. Gospođa Šprem vjerojatno ima razloge zbog kojih se ona osobno i SHU nisu odazvali na prosvjed, no taj razlog sigurno nije pozicija Sindikata znanosti da se koeficijent učitelja i asistenta razdvoji, poručuje glavni tajnik Sindikata znanosti, uz molbu da Šprem ne obmanjuje javnost ni svoje članove „koje iznimno cijenimo i s kojima baštinimo dugogodišnju uspješnu suradnju“.

U priopćenju pojašnjava kako je Sindikat znanosti u svojim zahtjevima tražio da radno mjesto predavača, a ne asistenta, ima viši koeficijent i od učitelja i od asistenta u znanosti i visokom obrazovanju. Naime, radno mjesto asistenta, kao ni učitelja, ne zahtijeva uvjete koje pri zaposlenju treba ispuniti predavač, obrazlaže Kroflin, smatrajući da koeficijent predavača mora biti usporediv s učiteljem mentorom (jer je za oba radna mjesta nužno ispuniti slične uvjete), ali ne s koeficijentom učitelja na početku karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 16:38