UMRO UGLEDNI ARHITEKT

‘Obnavljao je neboder u Ilici, doveo Hilton u Zagreb. Ali, prije svega, bio je dobar čovjek...‘

Tomislav Čop preminuo je u 54. godini, prijateljevao je s brojnim zvijezdama i uglednim Hrvatima
Tomislav Čop
 
 Instagram

Ugledni i nagrađivani hrvatski arhitekt Tomislav Čop preminuo je nedavno u 54. godini nakon kratke i teške bolesti. Mnogi su njegovi prijatelji i poznanici neutješni, ali s radošću se sjećaju lijepih zajedničkih trenutaka kojih je, kažu, bilo mnogo.

- Tomislav Čop bio je svoj i bio je prijatelj kakvog nađeš jednom u životu - govori njegova dugogodišnja prijateljica, poduzetnica Snježana Mehun. Posh Fantasy Bar Zagreb bio je njihov prvi zajednički projekt.

Intelektualac i boem

- Poznavali smo se 15 godina, a upoznala nas je Nikolina Pišek i zajedno smo radili na projektu za moj bar. Ja sam htjela kreativni kaos, a on me je potpuno razumio. Naš zadnji projekt Fortica Karlobag ostao je nezavršen jer je prerano otišao, no ja ću ga završiti kao uspomenu na njega. Pamtit ću ga kao velikog intelektualca, svestrano obrazovanu osobu i boema. A isto tako je pristupao i arhitekturi.

Međutim, svoju načitanost i obrazovanje nikada nije isticao, ali ona bi došla na vidjelo kad smo zajedno putovali, primjerice po Izraelu, Italiji... Nikada nam nije trebao vodič koliko je znanje imao. Kao prijatelj bio je uvijek spreman 'dodati ruke' što god da se radilo, bilo da treba 'trknuti' po zaboravljeni komad robe za reviju, voziti me sedam sati u Italiju i birati materijale po nimalo inspirativnim tvorničkim halama ili naprosto ustati u ponoć s kauča da ide sa mnom ludovati u Katran - govori Mehun.

Tomislav Čop završio je prestižni studij arhitekture u australskom Perthu, a potom i magisterij u Londonu, gdje je živio pet godina i radio u jednom od najprestižnijih arhitektonskih studija. Bio je član Kraljevske Australske i Engleske udruge arhitekata. U Hrvatsku se vratio zbog obnove kultnog nebodera s vidikovcem Zagreb Eye na Trgu bana Josipa Jelačića.

Od Green Golda do Amfore

Radio je i na nekim najpoznatijim hotelima diljem zemlje. Zaslužan je za dovođenje prestižnog hotelskog lanca Hilton Double Tree u Zagreb, gradnju Green Golda Zagreb, lanca Ilirija hotela Biograd, sudjelovao je u rekonstrukciji Amfora hotela Hvar i brojnih drugih projekata u zemlji i inozemstvu, a posebice je bio specijaliziran za projekte shopping centara i hotela. Upravo su hoteli bili tema njegova doktorskog rada na kojemu je radio u zadnje vrijeme.

Kao što ističu njegovi prijatelji, bio je skroman i nikada se nije hvalio projektima na kojima je radio, a dio njih će sada zbog iznenadne smrti uglednog arhitekta ostati nezavršen. Čop je bio dio zagrebačke društvene kreme, redovito je bio viđen na ekskluzivnim partyjima i eventima. Družio se s mnogim poznatima poput Nikoline Pišek, Ecije Ivušić, Nives Celzijus, Ane Rucner, Jelene Rozge, bračnog para Kitarović te Josipe Pavičić Berardini.

- Tužna sam i šokirana. Znam da svi mi imamo zapisan dan odlaska, ali nikada ne očekuješ da će ljudi koje poznaješ otići tako brzo. Tomislav je bio skromna, divna i topla duša. Uvijek je bio tu za što god treba. Baš je bio drug. Toliko je toga profesionalno postigao, a nikada nije trčao za rezultatima, već je prije svega cijenio trud. Iskreno, nisam ni znala da se borio s karcinomom. Prije nekoliko dana je komentirao jednu moju objavu posvećenu raku dojke.

Bilo mi je to dosta neobično pa sam pomislila da možda netko iz njegove obitelji boluje. A onda sam vidjela Snježaninu objavu i čula se s njom. Nisam mogla vjerovati. Oni su zaista bili jako bliski prijatelji, uvijek zajedno. Ne mogu ni zamisliti kako joj je. Neka mu je laka zemlja - rekla nam je spisateljica i nekadašnja televizijska voditeljica Josipa Pavičić Berardini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 20:27