PRORAČUN 2019.

OBNOVA VOZNOG PARKA Država kupuje 393 vozila, Ustavni sud unajmljuje pet garažnih mjesta

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Sedam ministarstava, Vlada, tri agencije, četiri zavoda, Državni inspektorat, Državni ured za reviziju i Ustavni sud sljedeće će godine putem najma ili kupnjom nabaviti najmanje 393 vozila te zakupiti pet parkirnih mjesta, stoji u Vladinu dokumentu “Obrazloženje prijedloga financijskih planova korisnika državnog proračuna za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu”, koji je prošli tjedan prezentiran na sjednici Vlade.

Stari auti

Kažemo najmanje jer neka ministarstva nisu navela koliko će novih auta nabaviti, a, primjerice, Agencija za pravni promet nekretninama neprecizno navodi da su im auti stari pa moraju godišnje kupiti dva-tri.

Prema Vladinu dokumentu, dio korisnika državnog proračuna iduće godine utrošit će 36,9 mil. kuna na nabavu novih vozila, plaćanje najma i održavanje postojećih. Po projekcijama proračuna za 2020., na tu stavku te će institucije utrošiti 35,7 mil. kuna, a 2021. milijun manje. Ukupno u tri godine 117 mil. kuna.

Od ukupnog broja vozila, 340 će se nabaviti putem trogodišnjeg najma, a 53 će biti kupljena. U obrazloženjima nabave najčešći razlozi su istek postojećeg najma i starost auta koji se trenutačno koriste. U Agenciji za vodne puteve planiraju nabaviti dva auta jer, navode, “za projekte koje provodi Agencija česta su putovanja na sastanke dionika”. Najviše službenih auta, 25, iduće godine putem najma nabavit će Ministarstvo rada. Tvrde da će za to izdvojiti 650.000 kuna.

Ministarstvo prometa, pak, zbog starosti postojećeg voznog parka iduće godine kupuje 20 službenih auta. Ukupno će za njih izdvojiti 2,4 mil. kuna, odnosno 120 tisuća kuna po autu. Vlada će putem trogodišnjeg najma pribaviti 18 auta, a u cijenu najma nije uključeno održavanje. Kažu da su auti namijenjeni za službenike Sabora i Vladine dužnosnike i službenike.

Najam garaže

Ministarstvo gospodarstva ugovorit će najam 10 vozila kojima će zamijeniti postojeće kojima 2019. istječe najam. Ustavni sud sljedeće godine namjerava putem najma nabaviti pet auta i za njih unajmiti pet parkirnih mjesta u zagrebačkoj gradskoj garaži Tuškanac. Državni ured za reviziju ove je godine nabavio osam auta i najavljuju da će isto toliko nabaviti sljedeće. U Ministarstvu turizma, pak, samo kratko kažu da im je plan kupiti nove aute. Ministarstvo financija za potrebe Uprave Carine nabavlja čak 35 vozila, od čega 30 službenih koja će se nabavljati putem najma, a pet službenih auta će kupiti.

U Carini navode da je obnova voznog parka nužna zbog starosti postojećih, kao i novih poslovnih zahtjeva nastalih nakon ulaska u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:30