‘NEDOPUSTIVO!‘

Obnovimo Zagreb optužuje: Državni tajnik Uhlir je predavao na seminaru koji se naplaćivao

‘Na komercijalnim seminarima koji korisnici moraju platiti da bi čuli smjernice zakona, državni službenici nemaju što raditi‘
Željko Uhlir
 Jure Mišković/Cropix

Prošli četvrtak, 8. listopada, za vrijeme svog radnog vremena, od deset ujutro do pola jedan, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir održao je predavanje na e-seminaru s temom "Obnova zgrada oštećenih potresom - kako do učinkovite obnove".

Seminar je organizirala privatna tvrtka Novi informator, a predavanje se nije moglo čuti bez plaćene kotizacije koja je iznosila 500 kuna. Što je tu neobično? Gotovo sve, tvrde stručnjaci okupljeni u zajednici Obnovimo Zagreb koji su uputili javni protest protiv takve prakse i pismo Vladi.

Privatna osoba

Stručnjaci se čude kako je to uopće moguće "da državni tajnik, plaćen javnim novcem za svoj rad, sudjeluje na seminarima koji se naplaćuju, a da Ministarstvo u kojemu radi i koje je za obnovu zaduženo ne organizira besplatne seminare na temu obnove", opominju iz OZ-a i pozivaju Vladu i državne institucije da na javnim platformama transparentno i besplatno tumače propise koje donose jer struka i građani vape za informacijama. Tu su kritiku objavili na svojoj Facebook stranici na kojoj se povela žučna rasprava o Uhlirovu sudjelovanju. U nju se uključio i sam Uhlir tvrdeći da on nije za to predavanje bio plaćen.

Doduše, to se nije moglo zaključiti iz razgovora s direktoricom Novog informatora Marinom Šurbek kad smo je nazvali nekoliko dana prije samog predavanja i pitali zašto su angažirali državnog tajnika kad je njegov posao da informacije daje besplatno. Šurbek nam je objasnila: "Mi gospodina Uhlira nismo zvali kao državnog tajnika, nego kao privatnu osobu, kao eksperta sa stručnim znanjem o Zakonu koji je njegov autorski rad."

Unatoč toj tvrdnji na pozivnom oglasu Uhlir je najavljen kao državni tajnik, a ne kao privatna osoba. Usto, predavanje je zakazano u toku njegova radnog vremena. A na izradi Zakona je bio tek samo jedan u nizu i ne može se govoriti o autorskom radu. Na upit o Uhlirovu honoraru Šurbek je tek rekla: "Ne znam moram li vam baš sve otkriti...", iz čega se baš i nije moglo zaključiti da je Uhlirovo predavanje besplatno.

Stoga smo u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa zatražili da nam pojasne je li prihvatljivo da državni tajnik, osim ako nije uzeo slobodan dan, drži predavanja u privatnoj firmi iz svog resora za koji je plaćen javnim novcem. Povjerenstvo je odlučilo tu temu raspraviti na sjednici u petak i tada zauzeti stav.

Pitanje etike

Obnovimo Zagreb već ima čvrsti stav o tome: državni dužnosnici nemaju što raditi na seminarima komercijalnog karaktera koji korisnici moraju platiti da bi čuli upute za čije donošenje su zadužene državne institucije.

Marina Pavković, koordinatorica OZ-a, u pismu Vladi upozorava kako je "ovakav tip prakse državnih dužnosnika u kojemu je zadovoljenje prava na javnu informaciju uvjetovano komercijalnom naplatom je nedopustiv". "Dok je javnost gladna informacija, dok se mi stručnjaci trudimo da joj približimo zahtjevnu stručnu materiju, jedan od pisaca Zakona dva i pol sata predaje i odgovara na pitanja komercijalnih sudionika koji su pravo na javnu informaciju morali platiti.

Primarno je važno da državni tajnik svoje znanje o javnoj stvari za koju je zadužen nije u ovom primjeru diseminirao javnim besplatnim kanalima, nego komercijalnim. U pitanju je etika i javna učinkovitost Ministarstva, u konačnici Vlade RH. Na seminarima koji su komercijalnog karakteri i koji korisnici moraju platiti da bi čuli smjernice zakona za čije donošenje su obvezne i zadužene državne institucije - dužnosnici, kao ni državni službenici, nemaju što raditi. Dužnosnici i državni službenici pozvani su ih diseminirati besplatno za vrijeme radnog vremena, plaćenog javnim novcem. To im je posao."

Uhlir nije primio honorar, dužnosnici mogu predavati

Ministarstvu graditeljstva, koje smo pitali i je li državni tajnik Uhlir tražio dopuštenje, ništa nije sporno.

Iz Službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva kažu da Uhlir na e-seminaru nije primio nikakvu naknadu te "nije bio upoznat s time koliko organizator naplaćuje sudjelovanje na seminaru niti koliko ima zainteresiranih".

Napomenuo je da dužnosnicima nije zabranjeno držati predavanja, pisati stručnu literaturu i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:08