POKVAREN UREĐAJ

OBOLJELI OD RAKA NA ZRAČENJE ČEKAJU MJESECIMA Čini se da ponovno nema novca baš za onkološke bolesnike. Koliko bolničkom sustavu vrijedi 800.000 kn?

 
Radioterapija, ilustracija
 Profimedia, BSIP

RTG cijev za CT simulator na Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu ne radi već četvrti tjedan, a cijena popravka iznosi 825.000 kuna, potvrdio je sam predstojnik ove klinike, prof. dr. sc. Ante Bolanča za Glas Slavonije.

Mjesečno se uz ovaj CT simulator, kada radi, odredi terapija za oko 70 bolesnika. Zbog ovakve situacije Vinogradska bolnica svoje pacijente upućuje u Kliniku za tumore, koja je sastavnica ove bolnice, te ako je potrebno i u druge ustanove.

A stanje je jednako loše i u drugim hrvatskim bolnicama, upozoravaju onkološki pacijenti.

Naime, upravo u spomenutoj Klinici za tumore radi samo jedan radiološki uređaj, a u KBC-u Zagreb se na pregled preko CT simulatora čeka dva mjeseca. Ovaj uređaj bio je pokvaren i u KBC-u Osijek u ožujku ove godine, kada je u susret izašlo Ministarstvo zdravstva koje je dalo sredstva za njegov popravak.

- Čini se da ponovno nema novca baš za onkološke bolesnike. Koliko bolničkom sustavu vrijedi 800 tisuća kuna? Puno je to novca, ali čak više od te svote dnevno se u Vinogradskoj potroši na skupe lijekove - upozorila je jedna pacijentica koja se liječi u Vinogradskoj bolnici.

Istovremeno, u Hrvatskoj raste pojavnost raka pa na 100.000 stanovnika od zloćudnih bolesti oboli 321 osoba, što je znatno iznad europskog prosjeka od 214 oboljelih. Najviše ljudi oboli od raka pluća, debelog crijeva i dojke.

Inače, CT simulator je uređaj nužan za početak terapije zračenja, a u Hrvatskoj ga posjeduje šest zdravstvenih ustanova.

- Riječ je o uređaju kroz koji provučemo pacijenta o onda pravimo planove. Bez toga se ne može početi terapija zračenja, a obično su ti uređaji povezani, pa je teško pacijente slati u jednu ustanovu na CT simulator, a onda ih u drugoj ustanovi zračiti. Kod nas je nedavno također bila u kvaru cijev za CT simulator i nastao je velik problem. Srećom, Ministarstvo je tada izašlo u susret i to smo riješili. U međuvremenu smo pacijente slali u Zagreb, Rijeku i Split. No, kod nas je problem što se na sam početak zračenja čeka između tri i četiri mjeseca jer smo jedina ustanova koja ima samo jedan uređaj za zračenje. Taj problem će, nadam se, uskoro biti riješen jer su potpisani ugovori za novi uređaj i on bi trebao pristići u veljači ili najkasnije ožujku - objašnjava doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 19:03