NISU VIDJELI DOZVOLU

OBOLJELOM OD MULTIPLE SKLEROZE PAUK U SPLITU DIGAO AUTO 'Sin mi je stopostotni invalid, ima sve dozvole, a na automobilu uredno postoji naljepnica'

 Božidar Vukičević / Hanza media

Što jedan odgovorni i revni prometni redar grada Splita može uraditi 100-postotnom invalidu, oboljelom od multipleskleroze?

Mnogi od vas bi rekli – ništa. No, sljedeća priča, koja je istovremeno i bizarna i tužna, pokazat će vam da mu itekako može zagorčati život.

Dakle, radi se o čovjeku oboljelom od multiple skleroze iz Kaštela, koji je s vozačem asistentom svojim automobilom otišao u kazalište pogledati predstavu.

Nakon završetka predstave, kada su došli do parkirnog mjesta, imali su što vidjeli – auta nije bilo. U prvom su trenutku pomislili da im je vozilo ukradeno, jer nikako nisu mogli pojmiti da ga je odveo pauk, budući da imaju sve potrebne dozvole i dopusnice, kako za ulazak u centar grada, tako i za parkiranje na mjestu za invalide.

– Sin mi je stopostotni invalid i na automobilu ima naljepnicu, ima i pisanu dozvolu za vožnju unutar centra grada i ima dozvolu pristupa mjestu za invalide. Kada auto nisu našli, nazvali su nas i moj je suprug iz Kaštela otišao u Split, da ih potraži i da zajedno odu u pauk-službu predignuti automobil – rekla je za Slobodnu Dalmaciju majka Kaštelanina, koja je željela ostati anonimna.

Supruga smo taman pozivom zatekli na Pujankama, gdje pauk odnosi automobile.

– Evo, došli smo ovdje i oni nam govore kako nisu krivi za to što je automobil dignut. Kažu da su oni na teren izišli po dojavi gradskog prometnog redara.

Na automobilu uredno postoji naljepnica za invalide, na istaknutom mjestu je ostavljeno i odobrenje za vožnju u centru grada, ispod kojeg je i dozvola pristupa mjestu za invalide. No, oni se izvlače da ta dozvola nije bila jasno uočljiva jer ju je odobrenje za vožnju u centru grada prekrilo.

Pa, ako to i jest slučaj, zar nisu mogli ući u kompjutorsku bazu podataka, tada bi vidjeli da taj automobil ima sve moguće dozvole i da nije u prekršaju. Ali ne, njima je bilo lakše dignuti auto i odnijeti ga, a za invalidnu osobu koga briga.

Dali su nam dvije uplatnice – jednu na 450 kuna, za prijevoz parkiranog automobila, a drugu na 150 kuna za kaznu. Kazna je inače 300 kuna, ali ako je uplatite u roku tri dana, onda je 150 kuna. Danas ćemo otići u njihovu pravnu službu, da vidimo što možemo uraditi – ispričao je otac invalidnog muškarca.

Nema baze podataka

Nažalost, kako doznajemo od Marka Bartulića, direktora "Split parkinga", kompjutorska baza podataka, u kojoj bi eventualno prometni redar i pauk-služba vidjeli da automobil invalidne osobe ima sve potrebne dozvole, ne postoji.

– Prometni redar samo na temelju uočene dokumentacije može prosuditi je li automobil u prekršaju ili ne. U ovom slučaju nije vidio dozvolu pristupa za invalidne osobe, koja je bila prekrivena i zatražio je dizanje auta.

Moram istaknuti da postoji velika količina zlouporabe dozvola za invalide i prometni redar jedino može biti siguran da je automobil zaista od invalidne osobe, ako su sve ručne komande tog auto vizualno uočljive. Savjetujem obitelji iz Kaštela da danas odu do prometnog redarstva i predoče im sve dokumente. Mislim da bi ih trebali uvažiti – kazao nam je Bartulić.

Znači, nitko nije pogriješio. Naš Kaštelanin ima sve dozvole, prometni redar nije mogao uočiti jednu od njih i odlučio je dati nalog za podizanje auta.

I ljudi koji nemaju invaliditet polude kada im pauk digne auto. A zamislite kako se u tom trenutku osjećao 100-postotni invalid.

Prometni redar samo na temelju uočene dokumentacije može prosuditi je li automobil u prekršaju ili ne. U ovom slučaju nije vidio dozvolu pristupa za invalidne osobe, koja je bila prekrivena i zbog toga je zatražio premještanje vozila, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:05