AFERA INA U SABORU

Oborba i vladajući šefa HERA-e proglasili sramotnim, HDZ-ovci mu poručili da je poput ‘protočnog tijela‘

Odbor smatra da je ugrožen interes Republike Hrvatske te se poziva Upravno vijeće HERA-e na odgovornost, zaključak je sa sjednice

Održana je 43. sjednica Odbora za gospodrastvo, na kojem je dnevni red bio podnošenje izvješća HERA-e i HROTE-a na okolnosti INA D.D plinskog poslovanja.
Na fotografiji: Daniel Žamboki

 Damjan Tadic/Cropix

"Iz argumenata u raspravi proizlazi da, s obzirom na zakonske ovlasti HERA-e, u čije osnove posla ulazi i nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetske djelatnosti, HERA kao regulator u medijski eksponiranom slučaju Ina nije postupala s dužnom pažnjom. Odbor smatra da je ugrožen interes Republike Hrvatske te se poziva Upravno vijeće HERA-e na odgovornost", jednoglasan je zaključak maratonske sjednice Odbora za gospodarstvo.

"Obrana" predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Danijela Žambokija, koja se svodi na to da je u aferi pljačke stoljeća u Ini sve bilo po zakonu i HERA-e i Ministarstva gospodarstva konsternirala je i oporbu i vladajuće: Žambokija su udruženo proglasili sramotnim, a HDZ-ovci su mu prigovorili da je poput, ne baš "protočnog bojlera, nego protočnog tijela".

image

Boris Lalovac, Mišel Jakšić, Siniša Hajdaš Dončić

Damjan Tadic/Cropix

Žamboki je s papira pročitao zakone i direktive EU koji su omogućili da na računu jednog umirovljenika legalno završi gotovo pola milijuna kuna. Oporbi je posebno diglo tlak što Žamboki na većinu njihovih pitanja nije htio odgovarati, odbijajući to konstatacijama "to nije tema" ili "već sam sve objasnio", nego je vrući krumpir gurnuo svojim pomoćnicima. No, nije se usudio takav stav imati i prema pitanjima koja su mu stizala iz redova vladajućih. Zbog svega toga SDP-ovka Mirela Ahmetović zatražila je njegovu neopozivu ostavku, a oporba je često naglašavala da bi Žamboki s Odbora trebao otići kao bivši.

Predsjednik Odbora Žarko Tušek uvodno mu je postavio brojna pitanja, pa i ono najvažnije: kako je moguće da u aferi enormnih razmjera HERA nije primijetila ništa sumnjivo. Žamboki je tvrdio da je OMS-u dao dozvolu u skladu sa zakonom jer je ispunjavao sve uvjete. "Nije bilo podataka koji bi ukazivali na poremećaj funkcioniranja veleprodajnog tržišta i da se radi o zloupotrebi na tržištu energije. HERA se ne bavi analizom pojedinačnih ugovora o prodaji plina. Za nadziranje je ovlaštena Agencija za suradnju energetskih regulatora i po predmetnim transakcijama nismo dobili nikakva upozorenja od njih", rekao je Žamboki i tumačio kako je problem u nadzoru Ine, za što je zadužena Uprava, a ne HERA.

image

Daniel Žamboki

Damjan Tadic/Cropix

Branka Grčića zanimalo je kako je moguće da Plinara istočne Slavonije nema dozvolu za trgovanje plinom i kako HERA nije uočila da je mala tvrtka u osam mjeseci obavila najveću transakciju u kupovini plina, to više što na tržištu nema tisuću, nego samo 14 tvrtki. Karolina Vidović Krišto postavila mu je pitanje zašto je falsificirao svoj životopis i zatajio da je bio predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke banke, uz zaključak: "Tamo gdje vi nadzirete događa se pljačka". Vesna Vučemilović podsjetila je da HERA po zakonu ima sve ovlasti i pitala koje je to stručne kvalifikacije imao vozač u OMS-u da bi dobio dozvolu za trgovanje plinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:16