SASTANAK

OBRAČUN S BESPRAVNIM KORISNICIMA DRŽAVNE IMOVINE Državni odvjetnik Cvitan i ministar Marić žele uspostaviti učinkovitiju suradnju

Goran Marić i Dinko Cvitan
 HANZA MEDIA

Ministar državne imovine Goran Marić sastao se u srijedu s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, a tema razgovora bila je, kako doznajemo, rješavanje problema s bespravno useljenim nekretninama u vlasništvu države.

"Tema sastanka bila je uspostava učinkovitije međusobne suradnje s ciljem što djelotvornije zaštite imovine, imovinskih prava i interesa Republike Hrvatske, posebice kad je riječ o vojnim nekretninama, kampovima, poslovnim prostorima i stanovima", kažu u Ministarstvu državne imovine.

Na sastanku je istaknuta potreba što brže provedbe uknjižbe prava vlasništva nad nekretninama u korist države, što efikasnija naplata potraživanja te žurno poduzimanje odgovarajućih sudskih postupaka radi vraćanja u posjed bespravno korištenih nekretnina i naplate stečene koristi bez osnove.

Ministar Marić očito se nakon slučaja otoka Smokvica na kojem je obitelj Todorić godinama besplatno koristila državne resurse, odlučio obračunati s takvim bespravnim korisnicima. Uskoro će se, doznajemo, objaviti i lista svih sličnih slučajeva. Bespravnih korisnika stanova i poslovnih prostora ima čak i u centru Zagreba, a ovaj sastanak je bio priprema za obračun s nelegalnim korisnicima državne imovine. Sam ministar Marić nedavno je poručio kako je u Hrvatskoj "tisuću Smokvica".

"Ima ih Hrvatska puno, na ovaj ili onaj način: otetih, zaposjednutih, prisvojenih … zemljišta, kuća, stanova, trgovačkih društava, statusa … Ili zemlja „tisuću Smokvica“! Smokvica je jedno od brojnih poraznih iskustava s kojima mi živimo. Ono što posebno izdvaja ovu priču kao znakovitu za naše stanje, da nakon 20 godina bespravnog raspolaganja i neplaćanja nikakve naknade državi, da bespravni korisnik traži odgodu provođenja ovrhe. Nezamislivo s kakvom poslovnom, čudovišnom vrstom imamo posla", poručio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:07