PRAVNA BITKA

Obrana Ante Gotovine ponovno od Haaškog suda traži prihvaćanje novih dokaza

Odvjetnici su u novom podnesku zatražili od Haškog suda da se u žalbeni dio postupka uvede 25 novih dokaza jer je riječ o novim dokazima koji bi promijenili prvostupanjsku odluku da su prilikom izricanja presude bili na raspolaganju sudu
 Tomaš/CROPIX

Odvjetnici generala Ante Gotovine u novom su podnesku ponovno zatražili od Haškog suda da se u žalbeni dio postupka uvede 25 novih dokaza koji bi promijenili prvostupanjsku odluku da su prilikom izricanja presude bili na raspolaganju sudu, objavljeno je danas iz Haaškog suda .

Obrana je uvođenje novih dokaza prvi put zatražila 4. studenog.

Među dokazima su zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane održanih u Beogradu za vrijeme vojno-redarstvene akcije "Oluja", američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika.

Dokazi se tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije "Oluje", tijekom akcije i nakon nje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom "Oluje" i ovlasti Ante Gotovine u vezi s javnim nastupima.

Kako pravila Haaškog suda dopuštaju uvođenje samo onih dokaza koji u vrijeme suđenja nisu bili na raspolaganju obrani, a mogli su utjecati na ishod prvostupanjske presude.

Tužiteljstvo tvrdi da je većina tih dokaza bila na raspolaganju obrani tijekom suđenja, te da obrana u zahtjevu nije pokazala da bi ti dokazi promijenili presudu da su prezentirani tijekom glavne rasprave.

Obrana odbacuje navode tužiteljstva, te tvrde da dokazi nisu bili na raspolaganju obrani, ali ističu da je tužiteljstvo imalo uvid u njih te ih propustilo predati obrani kao oslobađajući materijal, iako su dužni to učiniti.

"Odgovor tužiteljstva ignorira glavnu poruku većine novih dokaza. U danima i tjednima nakon "Oluje" svi Srbi koji su tada imali saznanja znali su da odlazak srpskih civila iz Hrvatske nije bio uzrokovan hrvatskim topništvom. Od Slobodana Miloševića preko obavještajnih službi Jugoslavenske armije, zapovjednika "SVK" i političara, nitko nije spomenuo topništvo kao povod odlaska. To zajedničko mišljenje potvrdio je i američki veleposalnik Galbraith", stoji u podnesku Gotovinine obrane Haaškom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:41