AFERA SOFTVER

Obrana Gabrijele Žalac traži izdvajanje škakljive SMS prepiske s Rimac: ‘Nalozi su bili nezakoniti‘

Ured europskog javnog tužitelja protivio se tom prijedlogu, jer smatraju da je sve pribavljeno zakonito. Odluka suda tek slijedi

Gabrijela Žalac

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, nije se jučer pojavila na sjednici optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je počelo razmatrati osnovanost optužnice u tzv. aferi softver protiv bivše ministrice i suoptuženika. Žalac, treba napomenuti, na sjednicu optužnog vijeća nije ni morala doći. Na pitanje hoće li se pojaviti u utorak 22. ožujka njezina braniteljica, odvjetnica Jadranka Sloković odgovorila je: "Vidjet ćemo".

Obrana Gabrijele Žalac traži da se kao nezakonite izdvoje SMS poruke koje je bivša ministrica razmjenjivala s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, ali i druge dokaze iz afere trošenja europskog novca. Sloković tvrdi da se do njih došlo na temelju prije provedenih dokaznih radnji, za koje obrana inzistora da su nezakonite i da branitelji nisu dobili uvid u inicijalne naloge.

- Tvrdimo da su svi nalozi, od onih inicijalnih, kada su određene mjere protiv Rimac pa sve do kasnijih, bili nezakoniti s obzirom na to da nisu načinjeni u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku - rekla je Sloković.

Nedostupno obrani

Svi kasniji nalozi, smatra, mogu biti posljedica nezakonitih dokaza.

- Inicijalni nalozi bili su određeni prema nekim drugim osobama, a nama USKOK uvid u te druge naloge nije dao, uz obrazloženje da se radi o povjerljivoj dokumentaciji koja nije dostupna obrani. Dakle, od samog početka pa do kraja svih tih mjera, iste su vrlo dvojbene - rekla je Sloković.

Dodala je i kako misli da odluka nije donesena danas jer su ‘‘podnesci relativno opširni‘‘ te s obzirom na činjenicu da su branitelji ‘‘dali apsolutno relevantnu argumentaciju, kako u odnosu na opstojnost optužnice tako i u odnosu na zakonitost provedenih dokaza‘‘. Tužiteljica Ureda europskog javnog tužiteljstva (EPPO) Sani Ljubičić rekla je nakon sjednice optužnog vijeća da su argumenti obrane neosnovani i da je tužiteljstvo predložilo da ih se odbije.

Osim 65 svjedoka koji su ispitani u istrazi, obavljeno je 15 pretraga. Radi se o ukupno osam terabajta podataka koji su analizirani. - Bilo bi pretjerivanje reći da nekoliko SMS-ova išta mijenja u utvrđivanju činjeničnog stanja - ocijenila je.

EPPO je krajem prosinca 2022. uz Žalac, bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU, optužio i bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, koje tereti da su oštetili EU i RH za više od 1,3 milijuna eura.

Namjestili natječaj

EPPO je Žalac optužio za zloupotrebu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, Jukić i Šimunac optuženi su za zloupotrebu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo. EPPO smatra da je tijekom 2017. i 2018. tadašnja ministrica Žalac pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj svojim suoptuženicima i njihovim tvrtkama.

Žalac je optužena i da je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a natječaj je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila u listopadu 2017. Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo je sklopilo kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s Jukićevom i Šimunčevom tvrtkom po cijeni koja je bila višestruko veća od one koja je po ocjeni tužiteljstva bila realna.

Zašto "AP" nije među ispitanim svjedocima?

Na pitanje zašto među 65 svjedoka koji su ispitani nije i Andrej Plenković kojeg se u porukama spominje kao "AP" te kod kojeg je u Vladi održana prezentacija softvera, zastupnica optužbe Sani Ljubičić odgovorila je:

"Ispitani su svi svjedoci koji su trebali biti ispitani". Rekla je kako, osim SMS-ova, tužiteljstvo ima prikupljenih dokaza u količini od osam terabajta te kako nije neuobičajeno da optužno vijeće u srijedu nije donijelo odluku o zahtjevu obrane za izdvajanje SMS-ova kao nezakonitih dokaza, čemu se tužiteljstvo protivilo smatrajući ih zakonitim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:47