VAŽNI DOKAZI

Obrana zatražila izdavanje naloga Beogradu: Srpski dokumenti spasit će Gotovinu?

Obrana smatra da će ti dokumenti pokazati kako su Srbi nakon Oluje otišli zbog političke odluke

ZAGREB - Obrana generala Ante Gotovine danas je od Haaškog suda ponovno zatražila da se Srbiji izda nalog da do 30. rujna ove godine dostavi dio zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane. Riječ je o dokumentima koji bi mogli biti temelj za rušenje prvostupanjske presude, prema kojoj je Gotovina osuđen na 24 godine zatvora.

Srbija ne želi surađivati

Obrana smatra kako ti zapisnici pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba tijekom Oluje nije bio topnički napad na civile, nego da se radilo o odluci lokalnog vodstva u tzv. Krajini. Iako je Gotovinina obrana već nekoliko puta zatražila te materijale, od Srbije još nije dobila nikakav odgovor.

- S obzirom na to da Srbija tri mjeseca odbija odgovoriti na zahtjev, jasno je da nema nikakvu namjeru dobrovoljno surađivati s obranom generala Gotovine, stoji u podnesku Haagu. Naime, Gotovinini odvjetnici su preko srpskog veleposlanstva u Haagu te dokumente zatražili - 30. svibnja i 16. lipnja. Kako nisu dobili odgovor, 21. lipnja podnijeli su zahtjev Žalbenom vijeću da izda nalog Beogradu za dostavu dokumenata.

Odbijanje zahtjeva

No, Žalbeno vijeće Haaškog suda u srpnju je odbilo takav zahtjev, uz obrazloženje kako Srbiji treba dati još vremena da dobrovoljno ispuni zahtjev Gotovinine obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:17