CROBAROMETAR

OBRAT NA POLITIČKOJ SCENI USRED KORONAKRIZE: HDZ SE VRATIO, OPET JE NAJPOPULARNIJA STRANKA U DRŽAVI Plenkoviću drastično porastao osobni rejting

 
Zoran Milanović, Andrej Plenković, Davor Bernardić, Miroslav Škoro
 Damir Krajač / Damir Sencer / HINA / Željko Hajdinjak / Damjan Tadić / Hanza Media

HDZ je s 25,2 posto (24,8 posto u veljači) potpore birača ponovno na prvom mjestu, a njegov šef i premijer Andrej Plenković nakon dugo vremena probio se u sam vrh, pa je tako s potporom od 54 posto (porast od 14 postotnih bodova u odnosu na veljaču) na drugom mjestu popularnosti, odmah iza novog predsjednika Zorana Milanovića koji ima potporu 58 posto. Rezultati su to Crobarometra, redovitog istraživanja agencije Ipsos za Dnevnik Nove TV koje je provedeno od 1. do 20. ožujka na uzorku od 992 građanina. Maksimalna pogreška uzorka iznosi plus/minus 3,3 posto, a za rejtinge stranaka plus/minus 3,6 posto.

Nagli skok i HDZ-a i Andreja Penkovića prije svega je rezultat dobrog upravljanja krizom u borbi protiv koronavirusa, ali i konsolidacije stanja u vladajućoj stranci nakon što su Plenković i njegov cijeli tim uvjerljivo pobijedili na unutarstranačkim izborima. Treba napomenuti da je istraživanje rađeno prije velikog potresa u Zagrebu, te uglavnom govori o raspoloženju građana u posljednjih mjesec dana vezano za najveću krizu s kojom se Hrvatska suočila od Domovinskog rata - pandemiju koronavirusa.

Što se ostalih stranaka tiče, SDP koji je nekoliko mjeseci bio u vodstvu, sada je na drugom mjestu s potporom 23,7 posto (25,2 posto u veljači), a prema istraživanju izborni prag u ovom trenutku prešao bi samo još Domovinski pokret Miroslava Škore koji bilježi 12,5 posto potpore. Četvrti je Most koji trenutačno ima potporu 4,4 posto, a slijedi ga Živi zid s 3 posto, HSU s 2,9 posto, te Pametno koji je sada na 2,3 posto. Stranka Ivana Pernara može računati na 1,9 posto potpore, Bandićeva stranka ima 1,7 posto, dok je IDS na 1,6 posto. HNS i HSS imaju svaki po 1,3 posto potpore, dok je Zelena lista na 1,1 posto. Ostale su stranke ispod 1 posto, od ljevice do desnice i zajedno bi dobile 9,6 posto. Istraživanje pokazuje da raste i broj neodlučnih, njih je 6,8 posto.

Vlada u borbi protiv koronavirusa dobiva sve veću potporu. Iako većina građana, prema istraživanju i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 51 posto, taj broj opada - a raste broj onih koji je podupiru i prije potresa koji je pogodio Zagreb, takvih je bilo 37 posto. Odgovor ”ne zna” dalo je njih 12 posto.

Pesimističnih građana, odnosno, onih koji misle da zemlja ide u lošem smjeru je 59 posto, a onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru je 27 posto. Ne zna njih 14 posto.

Nakon Milanovića i Plenkovića, treći po popularnosti je Miroslav Škoro koji je dobio 52 posto potpore, a četvrti je Božo Petrov s 42 posto. Šef SDP-a Davor Bernardić, pokazuje istraživanje, malo je popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 34 posto građana. O Milanu Bandiću kojemu je popularnost u padu, pozitivan dojam ima 24 posto građana. Bit će zanimljivo vidjeti i koje će mjesto u budućem istraživanju zauzeti sve popularniji ministar zdravstva Vili Beroš, a za očekivati je da bi popularnost Plenkovića i dalje mogla rasti s obzirom na njegove poteze vezano za potres koji je pogodio Zagreb.

Rezultati pokazuju da rad predsjednika Zorana Milanovića na početku mandata odobrava 48 posto građana, njih 31 posto ne odobrava, dok njih 22 posto ne zna. Ured predsjednika i dalje je najbolje ocijenjena institucija - dobili su 3,1, odnosno, školsku ”trojku”, Vlada također dobiva „trojku“ ili 2,6 dok je Sabor dobio „dvojku“, odnosno, 1,9.

Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 992 građanina od prvog do 20. ovog mjeseca. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:10