DRUGA STRANA PRIČE

OBRAT U SLUČAJU KOJI JE ZGROZIO HRVATSKU Djevojka je od kolege iz razreda sama zatražila da joj napravi slovo U?

 
Novinari S. Dalmacije skinuli su fotografije djevojke u majici s ustaškim znakovljem s njezina Facebooka malo prije nego što su uklonjene (lijevo); slovo U na ruci učenice i njezin otac (u krugu
 CROPIX/Facebook

Malo pomalo, došlo se i do druge strane priče koja je zgrozila Hrvatsku, a to je da je djevojka, s velikom vjerojatnošću, sama dopustila ili zatražila od razrednog kolege da joj napravi slovo ‘U’. Govorimo, dakako, o velikoj vjerojatnosti, nastaloj na temelju brojnih razgovora s njenim školskim kolegama. Jedna njezina poznanica kazala nam je sljedeće: “Pošto živim na Boriku i često prolazim pokraj škole i pijem kavu u Terre, viđam tako i ***, koja često dolazi u ustaškim majicama, ide u Admirala… Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…”

Nedugo nakon što smo u petak ujutro na Facebook profilu otkrili kako se fotografirala u majci s ustaškim znakovljem, te o tome htjeli razgovarati s njezinim ocem, Albancem Ademom Shalom, ta profilna fotografija - čiji smo “screenshot” u međuvremenu snimili - “nestala” je i zamijenjena njezinom slikom s cvjetićima u kosi.

Istodobno, u petak ujutro je zadarska policija protiv učenika koji je djevojku “žigosao” i potom joj rekao da se sada može hvaliti da je ustaša, podignula kaznenu prijavu zbog tjelesne ozljede, no s kvalificiranim, težim oblikom - tjelesnom ozljedom iz mržnje.

Otac djevojke, kojega smo u petak ujutro nazvali za objašnjenja, rekao nam je da ne može razgovarati.

- Ne mogu sada razgovarati jer sam sa svojim djetetom došao u policiju. Napadnuta je opet, prijetili su joj - rekao je uzbuđenim glasom Shala, dodavši da je bilo više oblika prijetnji te da su njegovoj kćerki u pomoć priskočila dvojica učenika.

- Onaj koji je prijetio rekao je da će je pronaći u kvartu, a i ja osobno dobivam prijetnje - rekao je Shala.

Ravnatelj škole Jozo Dragić, na naše inzistiranje da objasni zašto odmah u srijedu nije policiji prijavio događaj, objašnjavao nam je da su djeca poslana sa sata tjelesnog k njemu u ured, jer je profesorica primijetila slovo “U” na ruci djevojke te da su ga preklinjali da ništa ne poduzme, da su oni prijatelji.

- Eno ih i danas, sjede zajedno u razredu, nasmijani, vedri. Danas sam nekoliko puta bio u tom razredu, više puta pitao djevojku kako je, da li se boji, kazala je da je odlično i da nema nikakav strah - rekao je Dragić danas ujutro.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije, ravnatelj je, čini se, shvatio da je događaj ipak morao prijaviti. Do tog preokreta očito je došlo nakon što je djevojka na velikom odmoru dobila prijetnje.

- Snosim tu krivicu, ako je to tako, da sam trebao odmah prijaviti, ali ja sam stvarno sve učinio po Protokolu o nenasilju u školi. Nisam ni izjavio da je to bezazlena dječja igra, to su sama djeca meni izjavila, tim riječima, neposredno nakon događaja i molili me da ne zovem ni liječnika ni policiju - izjavio je Dragić te na upit očekuje li sankcije, odgovorio: - Izgleda da očekujem, na žalost.

Na pitanje bi li sada postupio drukčije, rekao je: - Vjerojatno bih, ne bih poštivao volju djece. Ujedno, dok traje proces, iz škole više nećemo davati izjave. Stručne službe surađuju s policijom i drugim nadležnim službama.

U zadarskoj policiji u petak su potvrdili da su dobili dojavu o prijetnjama djevojci. Na razgovoru u policiji bili su djevojka i njezini roditelji te druge osobe koje bi mogle imati saznanja o ovom događaju, kazala je Sonja Šimurina iz PU zadarske.

Neslužbeno doznajemo da policija istražuje i Facebook profil djevojke, zbog njezine fotografije na kojoj nosi majicu s ustaškim znakovljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 08:34