SUĐENJE SANADERU

OBRAT U SLUČAJU PLANINSKA Građevinski faks: ‘Vještačenje zgrada nije naš posao’

Sud je naručio novo vještačenje od Građevinskog fakulteta, koji je to odbio
 Admir Buljubasic / CROPIX;

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Planinska “zapelo” je sredinom svibnja jer se pred sudskim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda dvojica vještaka nisu mogla usuglasiti u procjeni vrijednosti nekretnine. Razlika u njihovim procjenama bila je prevelika, veća od 25 milijuna kuna.

Stoga je sutkinja Jasna Smiljanić povjerila nadvještačenje stručnjacima na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Nitko nije izražavao nikakvu sumnju da bi profesori s Građevinskog fakulteta trebali razriješiti spomenutu dilemu i dati objektivan sud. No, dva tjedna kasnije dolazi do neočekivanog obrata. Takvu sumnju iznosi samo čelništvo Građevinskog fakulteta. Koncem svibnja Županijski sud zaprimio je dopis dekanice Građevinskog fakulteta prof.dr.sc. Vesne Dragičević koja na zahtjev suda da provedu vještačenje vrijednosti sporne nekretnine u Planinskoj ulici u 2009. godini odgovara da Fakultet nije sposoban napraviti takav elaborat.

“...izvještavamo vas da Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nema iskustva u poslovima procjene vrijednosti nekretnina te se dosad nije bavio prikupljanjem i analizom podataka o kretanjima njihovih cijena na tržištu. Stoga smatramo da ne bismo bili u mogućnosti dati objektivan odgovor na upit suda te molimo sud da nas oslobodi sudjelovanja u predmetnom vještačenju”, navodi se u dopisu.

Sud je stoga izradu novog vještačenja povjerio Institutu građevinarstva Hrvatske (IGH).

Podsjetimo, Sanader je optužen da je omogućio suoptuženom Stjepanu Fioliću da zgradu u Planinskoj 2009. proda po cijeni znatno većoj od tržišne tadašnjem Ministarstvu regionalnog razvoja. Za tu je potrebu Inženjerski biro izradio procjenu vrijednosti koja je bila prenapuhana. Cijena samog zemljišta procijenjena je na čak 1990 eura po kvadratu, dok je sudski vještak Davorin Štengl, dajući identičnu procjenu vrijednosti zgrade, zemljište procijenio na 511 eura po kvadratu.

Međutim, obrana je dovela svog vještaka Vladimira Krtalića koji je, opet uz istu vrijednost zgrade, zemljište procijenio na 1850 eura po kvadratu. Tako su se procjene dvojice ispitanih vještaka razišle za više od 25 milijuna kuna. Inženjerski biro oko 63, Krtalić oko 58, a Štengl tek malo iznad 30 milijuna kuna.

Treba napomenuti da u spisu postoje još neke procjene vrijednosti iste nekretnine koje su prije sporne prodaje izrađivale npr. Hypo i Erste banka. I obje su približno jednake nalazu vještaka Štengla od 30-ak milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:36