OPASNA RUTA

OBRAT U SLUČAJU POLJAKINJE S RADIOAKTIVNIM MATERIJALOM Promijenila je iskaz, otkrila gdje je dobila radij i koja joj je bila krajnja destinacija!

 / HANZA MEDIA

Poljska državljanka Viktorija Barinova (45) koja je uhićena sredinom rujna nakon što je preko međunarodnog graničnog prijelaza Karasovići u Konavlima pokušala iz Hrvatske u Crnu Goru prenijeti 10-ak grama opasnog radija 226 promijenila je svoj prvotni iskaz prema kojem je taj radioaktivni materijal u teglici pronašla tijekom jutarnjeg kupanja na plaži u Banićima. radij 226 se nalazio ne samo u staklenoj teglici nego i u tri vrećice od grugo tkanog platna unutar kojeg je radioaktivni materijal bio u, pretpostavlja se, plastičnim vrećicama.

Kako doznajemo, u novom iskazu tvrdi da je radioaktivni materijal dobila u Poljskoj te ga je sa sjevera Europe nosila na jugoistok kontinenta. Također, iz pouzdanih izvora bliskih istrazi doznajemo kako Poljakinja i dalje tvrdi da je krajnje odredište radija 226 bila Grčka. U istragu se zbog utvrđivanja svih detalja koji će rasvijetliti okolnosti koje mogu ugroziti sigurnost građana i turista u Hrvatskoj intenzivno uključila i SOA, odnosno Sigurnosno obavještajna agencija iz koje nam je odgovoreno:

-Zahvaljujemo na interesu za rad SOA-e te izvješćujemo kako SOA, zbog zakonskih ograničenja i sigurnosnih razloga, ne komentira sigurnosno- obavještajna postupanja iz svoje nadležnosti. Možemo napomenuti kako je SOA u svom Javnom izvješću navela da postoji „povećani rizik od korištenja jugoistoka Europe kao tranzitnog područja za krijumčarenje oružja za masovno uništavanje (kemijsko, biološko, radiološko i nuklearno oružje te njegove komponente)“. U tom kontekstu, svako nelegalno posjedovanje radioaktivnog materijala i njegov provoz kroz Republiku Hrvatsku zahtijeva našu pozornost.

Inače, ovog je tjedna sudac istrage Poljakinji produljio istražni pritvor za još 30 dana, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:07