ZAPLET U SLUČAJU GARAŽA

OBRAT UOČI DANAŠNJEG SUĐENJA ZA RATNI ZLOČIN Branimir Glavaš kazneno prijavio bivšeg 'krunskog svjedoka' za ubojstvo civila Čedomira Vučkovića

 
Branimir Glavaš, Krunoslav Fehir (u krugu)
 Goran Mehkek, Ranko Suvar / CROPIX

Pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda kojim će predsjedati sutkinja Tanja Pavelin, Branimiru Glavašu i suoptuženicima u ponedjeljak bi trebao svjedočiti Krunoslav Fehir, nekadašnji “krunski svjedok” protiv Glavaša, koji to više nije, nego je tzv. obični svjedok.

Riječ je već o poznatom slučaju “garaža” i ubojstvu Čedomira Vučkovića u kolovozu 1991. godine. Krunoslav Fehir, tada 16-godišnjak, koji je bio pripadnik tzv. BOB-a, Branimirove osječke bojne, kako su u žargonu zvali zaštitnu četu, dugo je zbog statusa zaštićenog svjedoka bio pod policijskom zaštitom, koja mu je u međuvremenu ukinuta.

Strašne muke

I sam Fehir kasnije je bio prijavljen za prijetnje novinaru Dragi Hedlu, bio je preseljen u drugi kraj Hrvatske. Međutim, na sutrašnjoj raspravi Glavaševi odvjetnici izvijestit će sudsko vijeće da su upravo Fehira prošlog petka osječkom Županijskom državnom odvjetništvu prijavili za cjelodnevno mučenje Čedomira Vučkovića 31. kolovoza 1991. godine, a potom i Vučkovićevo ubojstvo.

Fehir i sada pokojni Zoran Brekalo udarali su Vučkovića puškama, rukama i nogama, prisilili ga da popije kiselinu koju su prethodno izlili iz akumulatora. Kad je Vučković, koji je bio u strašnim mukama, između 21 i 22 sata provalio vrata garaže i pokušao trkom pobjeći, Fehir je u njega ispalio dva hica iz puške i na mjestu ga usmrtio ispred garaže u osječkoj Županijskoj ulici, gdje je bilo sjedište Glavaševa ureda.

Protiv Fehira bila je pokrenuta istraga za ratni zločin 2007. godine i on je priznao zločin, ali je tada glavni državni odvjetnik donio odluku da obustavi istragu protiv njega i Fehir je postao “krunski svjedok” na suđenju bivšem osječkom čelniku i saborskom zastupniku Branimiru Glavašu za ratni zločin. Glavaš je, među ostalim, i na temelju tog iskaza bio osuđen, presudu je bio potvrdio Vrhovni sud, ali ju je ukinuo Ustavni sud nakon što su Glavaš i suoptuženici podnijeli ustavnu tužbu.

Kaznena prijava koju je podnio Branimir Glavaš protiv Krunoslava Fehira.

U odluci Ustavnog suda posebno je istaknuta nezakonitost imenovanja Krunoslava Fehira krunskim svjedokom, što je prihvatio i Vrhovni sud u ponovljenom žalbenom postupku, ukinuo presudu i predmet vratio na ponovljeni postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu. Pritom je Vrhovni sud zauzeo stajalište da Fehir ne može biti tzv. “krunski”, već obični svjedok i on je pozvan na sutrašnju raspravu.

Neizvjesnost

Ali, s obzirom na to da više nije zaštićen od kaznenog progona, odnosno od nastavka kaznenog progona, Glavaševi odvjetnici sutra će sudskom vijeću predočiti da su protiv Fehira podnijeli kaznenu prijavu i da se protiv njega može, treba i mora ili nastaviti već prekinuti kazneni postupak ili pokrenuti postupak za kvalificirano ubojstvo. Glavaš je putem svojih odvjetnika i 20. studenoga 2017. tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu uputio dopis podsjećajući ga da mu je dužnost nastaviti postupak protiv Fehira za Vučkovićevo ubojstvo, podsjećajući ga da mu je to dužnost kao glavnom državnom odvjetniku.

U protivnom bio bi mu oprošten ratni zločin, a to je, kaže Glavaš, nedopustivo te napominje da na dopis iz studenoga 2017. još nije primio nikakav odgovor. Glavaš u kaznenoj prijavi navodi i da se Fehir javljao i raznim medijima tijekom suđenja i tvrdio da nije ubio samo Vučkovića, već s više neimenovanih osoba sudjelovao u premlaćivanju do smrti više od stotinu osoba, da bi taj broj sveo na “samo” oko 50.

I sada Glavaš tvrdi da su to teška kaznena djela, počinjena na okrutan način i da ne smiju proći nekažnjeno te da je dužnost glavnog državnog odvjetnika da pokrene postupak po njegovoj prijavi ili da zatraži nastavak već započetog postupka protiv Fehira koji je po njemu zaustavljen nezakonitim rješenjem o davanju statusa “krunskog svjedoka” Krunoslavu Fehiru. Stoga je posve neizvjesno kakav će biti daljnji nastavak suđenja Branimiru Glavašu s obzirom na to da je Krunoslav Fehir, koji bi sutra trebao biti ispitan, sada pod kaznenom prijavom kao počinitelj teškog zločina.

Još obrata

U slučaju Glavaš u ožujku ove godine dogodio se još jedan zanimljiv obrat. Nikola Jaman, pripadnik nekadašnje zaštitne čete, kasnije nazvane Bojnom osječkih branitelja, nakon 28 godina otvorio je dušu o događajima iz 1991. i u razgovoru za Nacional priznao da, zbog teške bolesti, više ne može živjeti s grižnjom savjesti nakon što je na prvom suđenju Glavašu lažno svjedočio u njegovu korist. Glavaš je na to poručio da je njegova savijest čista.

zagreb,250407
krunoslav fehir dolazi na zupanijski sud kao svjedok u sudjenju protiv okrivljenika branimira glavasa
foto:ranko suvar
-desk-
Ranko Suvar
Krunoslav Fehir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:54