UŽIVO IZ MOSTA

Obratio se Grmoja, ori se ‘njegova‘ pjesma; Bulj: ‘Svi smo u kampanji obećavali isto, ali na njima će puknuti...‘

Prema rezultatima objavljenim u 21:15, Most je narastao za jedan mandat, te sada osvaja 10 mandata

Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić, Kristina Kerpela, Nikola Grmoja, Marin Miletić, Miro Bulj

 /Ranko Šuvar/cropix

NOVO 23:45 - Nakon što su ankete, a onda i rezultati, koji su nakon njih počeli "curiti" s biračkih mjesta "Most" pozicionirali na nekih desetak mandata postajalo je sve jasnije da će se na apsolutnog pobjednika izbora čekati danima, možda i tjednima, ako ga se i dočeka. Miro Bulj smatra da situacija nije uopće komplicirana, kaže da su samo dva poštena rješenja.

- Svi mi iz oporbe smo u kampanji obećavali isto, ja sam slušao dobro, a to je da smo svi protiv HDZ-a i da nitko neće s Plenkovićem. Sada samo tako neka svi naprave, neka ispune svoje obećanje. Ili tako - ili idemo na nove izbore - rekao nam je Miro Bulj.

No, on smatra da bi Domovinski pokret mogla biti najslabija karika na kojoj će puknuti taj princip.

image

Miro Bulj

Ranko Suvar/Cropix
image

Miro Bulj

Ranko Suvar/Cropix

Imao sam isti slučaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji prije tri godine na lokalnim izborima. Bio sam kandidat za gradonačelnika Sinja, ali sam nosio listu za Županiju. Imao sam dovoljno mandata da idem s HDZ-om, ali sam to odbio. Rekao sam ne s HDZ-om i Pupovcem, a svi ostali mogu, od HČSP-a ulijevo, samo da preuzmemo Skupštinu. Znate li tko je iskočio i podržao HDZ? - Domovinski pokret. A isto su bili govorili da neće s HDZ-om - kaže Miro Bulj.

Ponavlja da "se svi trebaju držati onoga što su obećavali i smijeniti Plenkovića koji ne samo da je korumpiran nego je katastrofa".

- Ako ne možemo skupa protiv HDZ-a preporučujem nove izbore, jer ćemo inače obezvrijediti ovu izlaznost i demokraciju i očekivanja mladih ljudi koji bježe van. Bolje novi izbori, pa makar nas narod tada kaznio. Vlada Tihomira Oreškovića je bila tehnička, a bio je tada najveći napredak Hrvatske - smatra Bulj.


23:45 - Iz Stožera Mosta obratio se Nikola Grmoja, popraćen povicima ‘Niđo, Niđo!‘ i pjesmom ‘Na tvojoj strani‘ koju je u kampanji pjevao sa Sandrom Bastiančićem iz En Facea.

U završnom obraćanju nakon 80 posto obrađenih glasačkih listića poručio je kako vrijeme Mosta tek dolazi.

‘‘Mi smo jedna od rijetkih opcija koja raste na ovim izborima koji su uistinu bili posebni. Voljeli bismo da je kampanja bila dulja i da smo imali više vremena‘‘, kazao je.

Grmoja je najavio da će Most ostati jedinstven i beskompromisan u borbi protiv korupcije.

Citirao je i predsjednika Mosta Božu Petrova, ocijenivši kako je Petrov osoba bez kojeg Mosta ne bi bilo i koji ih, kako je istaknuo, drži skupa.

‘‘Dobra ideja se ne da ugasiti. Ne daju ljudi, a ne da ni dragi Bog‘‘, kazao je.

‘‘Hrvatska je zarobljena u klijentelizam. Narod tek treba progledati. Istina pobjeđuje, a hrabrost osvaja. Miro, svaka ti čast, rekao sam što će biti u 9. izbornoj jedini. Promijenit će se ovo još do kraja večeri, bit će i bolje‘‘, poručio je.

Zahvalivši biračima, Grmoja je nadodao da je to "tek početak promjena‘‘.

Prema rezultatima od 23,30, Most je osvojio 109.422 glasova i još uvijek je na 11 mandata.

image

Božo Petrov

Ranko Suvar/Cropix
image

Marijan Pavliček i Zvonimir Troskot

Ranko Suvar/Cropix
image

Božo Petrov

Ranko Suvar/Cropix

23:15 - Most je narastao za jedan mandat pa ih ponovno ima 11. Sada jednako kao i DP, koji je pao za jedan mandat, s 12 na 11.


23:00 - Most ponovno pao na 10 mandata.


22:47 - Most je narastao za još jedan mandat i sada ih imaju 11. DP ima jedan mandat više.


22:32 - Most je narastao za jedan mandat - prema novim rezultatima DIP-ovim u Sabor ulazi Marin Miletić.

Marija Selak Raspudić kazala je kako se nadaju da će uzeti i još koji mandat.

‘Izlazne ankete su nam davale 11 mandata, vidjet ćemo što će ispasti. Nikome nisu večeras zvonili telefoni, rezultati se mijenjaju, sutra treba analizirati cijelu situaciju. Ne postoji opcija u kojom ćemo surađivati s HDZ-om, a vidjet ćemo što će se događati u narednim danima - odgovorila je Marija Selak Raspudić na pitanje hoće li surađivati s ljevicom.

image

Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić

Ranko Suvar/Cropix
image

Marko Sladoljev i Robert Podolnjak

Ranko Suvar/Cropix
image

Marin Miletić i Kristina Krepela

Ranko Suvar/Cropix
image

Marin Miletić i Kristina Krepela

Ranko Suvar/Cropix

22:26 - Za sada u Sabor ulaze Marija Selak Raspudić, Nino Raspudić, Vesna Vučemilović (Suverenisti), Marijan Pavliček (Suverenisti), Nikola Grmoja, Zvonimir Troskot, Miro Bulj i Ivan Matić te Božo Petrov.


22:00 - U 22 sata obrađeno je više od polovice glasova, HDZ je izgubio još jedan mandat, a Možemo jedan dobio. Most i dalje ima 9.


21:25 - U stožer je stigla i Marija Selak Raspudić, koja je kasnila zbog gostovanja na televiziji, pa su sada Mostovci potpuni. Popraćena je pljeskom i povicima ‘Mare, Mare!‘.

image

Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić

Ranko Suvar/Cropix
image

Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić

Ranko Suvar/Cropix

21:21 - Prema rezultatima objavljenim u 21:15, Most je narastao za jedan mandat, te sada osvaja 10 mandata.


21:16 - Nikola Grmoja se prvi puta obratio medijima tek oko 21.15 sati. Zahvalio je "građanima na glasovima u vrlo izazovnoj kampanji u kojoj Most nije dovoljno prostora zbog prepucavanja "dva brda", ali je pokazala da Most ostaje jedan od najvažnijih faktora na hrvatskoj političkoj sceni bez tajkuna iza sebe, bez financiranja izvana, bez TV reklama i jumbo plakata, uglavnom su se oslonili na digital i druženje s građanima, na što je ponosan i zahvalan".

- Mi smo jasno rekli građanima što namjeravamo napraviti i toga se namjeravamo držati. Prioritet broj jedan je slanje HDZ-a u oporbu ako to bude moguće s obzirom na konstelaciju u Hrvatskom saboru, a drugo, da ćemo biti garancija da se u Hrvatskoj neće provoditi lijeve globalističke politike, dobili smo povjerenje puno glasača one stare ljevice, kojoj je dosta "woke" ideologije i drugih suludih stvari koje dolaze sa zapada. To će postajati sve važnije teme u hrvatskoj politici. Most će biti snažna suverenistička i antikorupcijska opcija od centra na desno, jedina prava i autentična i ona iza koje ne stoje tajkuni, sumnjivi i mutni interesi. Vrijeme će to pokazati - rekao je Grmoja.

image

Nikola Grmoja

Ranko Suvar/Cropix

Kaže da je "on upozoravao građane, ali nekada se mora učiti i na greškama".

- Sjetite se kada sam govorio da će HNS koalirati s HDZ-om, tada su me svi napadali, a to se dogodilo. Kako sada stvari stoje, čini se da će se DP rascijepiti, već vidimo različite izjave iz tog tabora. Na to sam isto upozoravao građane. Sami su birali, vidjet ćemo što će biti. Ono što je sigurno, ostajemo relevantna snaga na političkoj sceni, jedina čvrsta opcija, jedini armirani beton, jedini koji se ne daju potkupiti na bilo koji način, branit ćemo interese naroda, bit ćemo uvijek na njihovoj strani, kao i u protekle četiri godine - rekao je Nikola Grmoja.

image

Nikola Grmoja

Ranko Suvar/Cropix

Htio je naglasiti kako "Most ima jakih pojedinaca koji možda nisu dobili svoj prostor, a možda su i bolji od njega, te će vrijeme pokazati koja je kvaliteta u klubu Mosta".

- Snaga Mosta nije pojedinac, nego niz kvalitetnih osoba koje čine Most u zajedništvu i prijateljskoj ljubavi, mislim da to druge političke stranke nemaju - zaključio je.


21:09 - U Mostov stožer stigla je torta, a na njoj piše ‘Sve za Sesvete‘. Raspudić je okupio za fotkanje svoje iz Druge izborne jedinice.

image

Most


21:02 - DIP je objavio privremene rezultate izbora! Obrađeno je manje od četvrtine biračkih mjesta i HDZ trenutno ima 67 mandata, SDP 41, Domovinski pokret 14, Most 9, IDS - 4, Možemo 3, NPS 2.


20:50 - Taman kada smo htjeli uzeti izjavu od predsjednika Mosta Bože Petrova zazvonio mu je telefon, a on je odjurio van pokazujući nam prstima da se vraća za tri minute. Trebalo mu je malo duže.

- Je li vas zvao Plenković ili Milanović? - upitali smo ga pri povratku, na što se baš fino nasmijao.

- Zvali su me s TV Dalmacije - rekao je.

- Jesu počele kombinacije? -pitamo.

- Koje kombinacije? - odgovorio je protupitanjem.

- Postizborne? - pitamo.

- Mi ne kombiniramo, mi nismo na tržnici, možda to radi DP, mi nećemo. Za dobro društva je da HDZ završi u oporbi. Prave rezultate čekamo u 10 sati, tek će oni pokazati ono što su građani odlučili i kome su građani dali povjerenje. Možda mi osvojimo još koji mandat - rekao nam je dobro raspoloženi Božo Petrov.

image

Kristina Krepela, Nikola Grmoja i Marin Miletić

Ranko Suvar/Cropix
image

Kristina Krepela, Nikola Grmoja i Marin Miletić

Ranko Suvar/Cropix
image

Nino Raspudić

Ranko Suvar/Cropix

20:25 - Podiže se raspoloženje u Mostu, a kako i ne bi, kada su im nove ankete "dale" još dva vijećnika i sada ih imaju 11. Jedini nositelj liste koji još "visi" je Željko Sačić, njihov koalicijski partner iz Hrvatskih suverenista. On nam kaže da "nema brige".

- Ma tko kaže da ne osvajam. Lažu! Nula bodova. Oni koji za mene glasuju, a to su pretežito stariji, poljoprivrednici, tradicionalno i ruralno, oni nakon glasovanja idu na misu ili doma, ne ostaju na anketama. U najmanju ruku, moje su prognoze od 4,6 do 5,20 posto, a sad kak bu - kaže Sačić.

Kaže da su odlično odradili kampanju, "dobre reakcije su bile, ali narod će odlučiti".

- Izlaznost je bila super, ona govori da narod hoće promjenu. Idemo u duopol, amerikaniziramo se, ostat će samo republikanci i demokrati,

image

Mostov stožer

image
Ranko Suvar/Cropix
image

Nikola Grmoja i Miro Bulj

Ranko Suvar/Cropix
image

Miro Bulj

Ranko Suvar/Cropix

20:18 - Božo Petrov za HRT je rekao da čeka prave rezultate.

Na pitanje bi li sjeo s Andrejem Plenkovićem za stol i pregovarao s HDZ-om, kaže kako bi "za higijenu hrvatskog društva HDZ trebao završiti u oporbi. Mislim da bi bilo neozbiljno komentirati bilo što dok ne vidimo kako su građani odlučili, idemo pričekati prave rezultate pa ćemo vidjeti", zaključio je Petrov.

Božo Petrov je dao izjavu i za Slobodnu Dalmaciju.

- Vidjet ćemo još sve jer će se sigurno rezultati mijenjati, tek oni u 22 sata će biti relevantniji. No posebno mi je drago što se broji veća izlaznost - kazao je Petrov, a na naše pitanje jesu li već počeli zvoniti telefoni za sastavljanje Vlade, Petrov je izravan:

- Vidjet ćemo sve to, no ako bilo tko smatra kako Nikola Grmoja nije za premijera, vara se! Pa on je jedini pravi iskonski borac protiv korupcije! No sve je još rano za komentirati, kazao je Petrov.


20:08 - Premijerskog kandidata Mosta Nikolu Grmoju PR snage još uvijek drže podalje od novinarskih mirkofona, ali smo ga uspjeli uhvatiti doslovno na nekoliko sekundi. Rekao nam je da je zadovoljan rezultatima izlaznih anketa, a na pitanje misli li i nakon njih da će biti premijerski kandidat - odgovorio je: Vidjet ćemo!


20:04 - Nove izlazne ankete pokazuju da Most dobiva 11 mandata. Time su preskočili Možemo! i zasjeli na 4. mjesto.

Prolomio se pljesak, a najglasniji za začuo kad su objavili drugi mandat za 10. izbornu jedinicu.

Diglo se raspoloženje i pojačala muzika.

Od svih izbornih jedinica nemaju mandat samo u trećoj na kojoj je nositelj Suverenist Željko Sačić.


19:49 - Ankete Zvonimiru Troskotu potvrđuju mandat u VII. izbornoj jedinici. On je prvi Mostovac koji nam je odgovorio na pitanje o postizbornim koalicijama. Rekao je odlučno "ne HDZ-u i Možemo!" što bi značilo da su vrata možda odškrinuta "Rijekama pravde".

- Zadovoljni smo i osobno sam zadovoljan, potvrdili smo naše mandate, još će se to promijenit, ali i ako ostane ovako, mogu se zahvaliti na povjerenju koje su mi dali ljudi u VII. izbornoj jedinici koja je stvarno najkompleksnija. Ljudi u Kutini, Karlovcu, Novalji, Gorski kotar, nepovezani mentaliteti i nepovezive politike, pa morate kreirati šest lokalnih politika da bi sve to pokrili. Načelno, u ovako malo vremena se nametnuti kao tim i osoba je velika čast - rekao nam je.

Na pitanje očekuje li participiranje u vlasti u ili možda novi saziv u oporbi, kaže da je najbolje pričekati finalne rezultat prije svega, "znaju to iz vlastitog iskustva".

- To ćemo komentirati hladne glave. Ali jasno smo već prije komunicirali - s HDZ-om nećemo sigurno, Možemo! nam je neprihvatljiv, a s druge strane, svatko onaj tko će podržati našeg Nikolu Grmoju kao premijerskog kandidata neka podrži, a ako ne, neka se izjasni zašto ne, jer svi imamo zajednički nazivnik borbe protiv korupcije. Grmoja se nametnuo kao prominentna ličnost, kao najveći borac protiv korupcije, bio je najhrabriji u borbi protiv svih tih tajkuna koji imaju svoje interese i mašinerije. Oni su Pentagon u odnosu na nas. Grmoja je srcem pokazao da zaslužuje to - kaže Troskot.

- Ponovio je da sigurno neće s HDZ-om, ali i da im je Možemo neprihvatljiv. "Prije će se zemlja početi okretati u suprotnom smjeru nego što ćemo mi s HDZ-om."

image
Ranko Šuvar/Cropix
image

Marko Milanović Litre

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image

Nino Raspudić i Trpimir Goluža

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

19:46 - Odmah na vratima pri ulasku u Izborni stožer Mosta smo uhvatili Mira Bulja. Samo u "njegovoj", IX. izbornoj jedinici ankete Mostu predviđaju dva zastupnička mjesta, on je zadovoljan, ali također suzdržan u procjenama kako će stvari stajati nakon prebrojavanja glasova.

- Narod donosi sud, koliko su ove ankete mjerodavne vidjet ćemo na kraju. U mojoj jedinici koja je bila vrlo teška i u kojoj je bilo najviše lista predviđaju anketa dva mandata. Malo sam bio u medijima, više s narodom. Zadovoljan sam. Vidjet ćemo što će biti - rekao nam je Miro Bulj koji je u stožer došao u majici na kojoj je slika tigra.

- To znači da sam sam protiv svih. To je poruka majice - objasnio je za Index.


19:31 - "Ovo su tek izlazne ankete i po ovome smo ostali na točno onome što smo imali – Most na osam, a partneri na jednom mandatu", rekao je Mostov Nino Raspudić.

"Dobra je vijest visoka izlaznost građana jer se Most oduvijek zalaže za veću participaciju građana u procesima odlučivanja. Kakva god kombinacija se složi, imat će dobar legitimitet", smatra Raspudić.

Na neki je način, napomenuo je, očekivao veliku izlaznost.

"Ono što je bilo pozitivno s ulaskom u igru Zorana Milanovića je što je došlo do veće političke nabrijanosti i veće izlaznosti. Nama ostalima je bio problem što se sve nekako svelo na duopol Milanovića i HDZ-a", istaknuo je Raspudić te dodao da bi "bilo lijepo kada bismo bili dvocifreni" u broju mandata.

"Nismo opali, a noć će pokazati jesmo li rasli. Ne znamo je li to sad granično i ovaj tip anketa se radi na vrlo malom uzorku. Došlo je do neke zamjene jer smo u devetoj imali jedan, a u desetoj dva mandata. Sada je to obrnuto", istaknuo je za Novu TV.


19:19 - Izlazne ankete dosadašnjom saborskom zastupniku Mosta Marinu Miletiću "osiguravaju" još jedan mandat. Zahvaljuje svim građanima koji su izašli na izbore.

- Razina izlaznosti na izbore je bila visoka i to je sjajno, da imamo demokraciju i ljude koji shvaćaju da su izbori vrlo bitni i oni su izašli. Hvala svima, a pogotovo mojim Riječanima, Istrijanima, ljudima Kvarnera, jer po ovim izlaznim anketama bit ću i dalje njihov glas. Mi političari se naravno lijepo osjećamo kad znamo da imamo potporu građana. Iskustvo nas uči da prilikom prebrojavanja zna biti promjena. Mi se nadamo da će konačni rezultat biti malo bolji za Most, pa hajdemo sačekati, za dva, tri sata ćemo biti pametniji - rekao nam je.

image

Zvonimir Troskot

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

19:16 - Ovo su tek izlazne ankete, po ovome smo ostali na onome što smo i imali. Duga je noć, nadamo se da ćemo doći do 10 mandata - komentirao je Raspudić.


19:08 - Stižu prve fotografije iz Mostovog stožera, stigao je i Božo Petrov.

image

Atmosfera u stožeru

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image

Kristina Krepela i Marin Miletić

Ranko Šuvar/Cropix
image

Kristina Krepela i Marin Miletić

Ranko Šuvar/Cropix
image

Božo Petrov

Ranko Šuvar/Cropix
image

Zvonimir Troskot

Ranko Šuvar/Cropix
image

Božo Petrov

Ranko Šuvar/Cropix

19:06 - Nakon što su u 19 sati zatvorena birališta, objavljeni su rezultati prvih izlaznih anketa.

Prema njima, HDZ osvaja 58 mandata, SDP-ova koalicija 44, Domovinski pokret 13, Možemo! 11, Most 9, IDS 2, NPS (Posavec) 2, Fokus 1.

U izbornom stožeru Mosta, kako javljaju novinari Jutarnjeg s lica mjesta, nakon prvih izlaznih anketa nastao je muk.

Raspudiću je, kažu naši novinari, pobjegao osmijeh kada su u prvoj izlaznoj anketi objavili da Most u 2. izbornoj jedinici, gdje je on nositelj, ima mandat.


19:00 - Mostov Nino Raspudić stigao je bez supruge Marije Selak Raspudić, rekao nam je da je gošća u TV emisiji, te će se kasnije pridružiti. Pitali smo ga za komentar na veliku izlaznost.

- Jako sam sretan zbog izlaznosti, Most se jako zalaže za veću participaciju građana u procesu odlučivanja, bez obzira kakav bio ishod - rekao je.

Na pitanje što velika izlaznost znači za ishod izbora kazao je: - Vrlo vjerojatno loše za HDZ, a kao će se rasporediti ostalima, vidjet ćemo.


18:52 - Petnaestak minuta prije 19 sati "Peron 16", klub na Zapadnom kolodvoru na kojemu je izborni stožer Mosta i partnera, još je poluprazan. Osim novinara koji se pripremaju za posao, stotinjak gostiju mlađe dobi opušta se uz domaću i stranu glazbu iz osamdesetih. Od Mostovih saborskih zastupnika ovdje je od 18 sati Marin Miletić koji je stigao u pratnji djevojke Kristine Krepele, a upravo je stigao i Nino Raspudić.

Uskoro bi u stožer Mosta trebao stići predsjednik stranke Božo Petrov, a onda i ostali saborski zastupnici iz posljednjega saziva: Zvonimir Troskot, Miro Bulj, Nikola Grmoja i drugi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:18