StoryEditor
KRAJ SLUČAJA

OBRAZLOŽENJE PRESUDE ZA FIMI-MEDIJU 'Sanaderova skupina javne tvrtke je tretirala kao bankomat'

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Obrazlažući nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media sutkinja Ivana Čalić utvrdila je da se korupcijske posljedice skupine Ive Sanadera i danas osjećaju u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali 'kao bankomat' te da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze.

U aferi izvlačenja državnog novca za privatne i stranačke potrebe, kazala je sutkinja, stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici, već svi koji su za to znali, ali su šutjeli ili okretali glavu.

PRVA SANADEROVA REAKCIJA NA PRESUDU 'Idemo dalje! Žalit ću se' SUTKINJA 'Sanader je mislio da je iznad zakona. Ovo je poruka da je korupcija zlo'

"Na stup srama stavljeni su i oni članovi HDZ-a koji s ovim nemaju veze. Iako mnogi članovi nisu očekivali pogodnosti na ime članstva sada i oni nose breme ovog kaznenog postupka", kazala je sutkinja.

Naglasila je i da se tijekom suđenja, osim Sanaderovih nezasitnih financijskih apetita, otkio i skandalozan način kadroviranja u javnim tvrtkama u kojima je poslušnost stavljana ispred sposobnosti. Izbor za čelne pozicije se, kaže, svodio na one kojima nije bio mrzak odnos 'političko interesne kupovine' te one koji bi za ostanak na dužnosti slijepo slušali one koji su ih tamo postavljali. Takvi su direktori radili na štetu tvrtki kojima su bili na čelu, što se poput domino efekta odrazilo na loše poslovanje, smanjenje plaća i gubitke radnih mjesta, zaključio je sud.

Sve to dovelo je da HDZ, kao stranka na vlasti, pod vodstvom Ive Sanadera u građana naruši povjerenje u sustav te da se politička korupcija doživljava kao pravilo, a ne izuzetak.

"Kakva je to poruka kada zakone krše oni koji su izabrani da ih provode?", zapitala se sutkinja podsjećajući da je HDZ kao stranka na vlasti od građana dobio ovlast da donosi zakone, upravlja državom i represivnim aparatom. "Kada takva stranka krši zakon ona ruši i temelj pravne države", upozorila je sutkinja.

Poručila je i da bi političari svojim ponašanjem trebali nadilaziti zakone do te mjere da ih društvo nema potrebu niti propitivati.

Ovo je poruka, dodala je, i da nasljednici plaćaju pouke svojih prethodnika te da se korupcija ne isplati i ne može proći nekažnjeno.

"Građanima koji su obespravljeni, osiromašeni i malodušni, koji su izgubili povjerenje u vlast i takozvane elite ova presuda može biti tek zadovoljština jer su počinitelji za svoja djela kažnjeni, a otuđeno moraju vratiti", zaključila je sutkinja Čalić.

ANALITIČARI O PRESUDI 'HDZ bi trebao priznati grijehe, a ne glumiti nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji'

Postane li današnja presuda pravomoćna Sanader će uz jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora državi morati nadoknaditi 15,2 milijuna kuna, koliko mu je bivši stranački rizničar Mladen Barišić u gotovini odnio od zarade marketinške agencije Fimi media, iz koje se punio i HDZ-ov crni fond. Osim novca koji se nalazi na računima na njegovo i ime članova njegove obitelji oduzeta mu je i umjetnička zbirka koja je po mišljenju suda vrijedna oko 900 tisuća eura.

Iako je tužiteljstvo tražilo da mu se uzme i ostatak imovine čije porijeklo nije mogao dokazati, sud je zauzeo stav da se u slučaju kada se sjedinjuju zakonito i nezakonito stečena imovina može oduzeti tek iznos dokazane nezakonite imovinske koristi.

I HDZ će morati vratiti manje nego što je tijekom suđenja potraživao Uskok, jer je sud utvrdio da neke donacije ne ulaze u iznos štete. Tako će HDZ, potvrdi li Vrhovni sud ovu presudu, državi platiti kaznu od pet milijuna kuna i vratiti 24,25 milijuna kuna štete. Nešto više od 17 milijuna kuna trebali bi po odluci suda platiti u gotovini, dok će im se ostatak namiriti od novca koji je bivši glavni tajnik Branko Bačić predao tužiteljstvu te oduzimanjem uplate za jedan od luksuznih BMW-a kupljenih nezakonitim novcem.

Uvjetnu kaznu od godinu dana dobio je jedino Sanaderov bivši glasnogovornik Ratko Maček uz objašnjenje da je njegova kriminalna aktivnost bila najblaža od svih.

Barišić, čije je priznanje bilo jedan od temelja osuđujuće presude dobio je tri godine, Branka Pavošević 18 mjeseci, a Nevenka Jurak dvije godine zatvora. I njoj će također biti oduzeta nezakonita zarada od oko 2,5 milijuna kuna, dok će tvrtku po kojoj je nazvana korupcijska afera odlukom suda biti zatvorena.

U presudi je zaključeno i da je nezakonit novac osim na Sanadera i HDZ odlazio većem broju stranačkih zaposlenika i dužnosnika kao mjesečne naknade, ali i da je trošen na pjevače u kampanji te luksuz poput skupih Sanadrovih odijela 'Brioni'.

Nekada najmoćniji hrvatski političar drugu je presudu za korupciju poslušao mirno i bez reakcija, a potom je ostao, kao i nakon svake rasprave, u razgovoru sa svojim odvjetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2020 16:56