MINISTRICA MEDIJA

Obuljen Koržinek na N1 o N1: ‘Pa vi ste naplatni kanal iz Luksemburga, izmjene zakona se ne odnose na vas‘

‘Smatram da je interes hrvatske javnosti da je dobro da imaju što veću ponudu medija. Ovo što se događa u odnosu A1 i N1 je poslovni odnos dviju kompanija‘, rekla je
Nina Obuljen Koržinek
 Goran Mehkek/Cropix

Gošća intervjua tjedna Točke na tjedan na televiziji N1 bila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. U razgovoru s voditeljicom i urednicom Natašom Božić Šarić između ostalog je bilo riječi i o pitanju distribucije televizije N1 u konekstu najave da će operator N1 zbog isteka ugovora s tvrtkom United Media isključiti N1 i druge kanale United Medije iz svoje ponude s početkom sljedećeg mjeseca.

Upitana mislili li da N1 doprinosi medijskom pluralizmu u Hrvatskoj, Obuljen Koržinek kaže da treba odvojiti sadržaj od pravnog okvira.

- Ne bi bilo dobro da se jedno miješa s drugim. Smatram da je interes hrvatske javnosti da je dobro da imaju što veću ponudu medija. Ovo što se događa u odnosu A1 i N1 je poslovni odnos dviju kompanija. Poslovna je odluka vašeg vlasnika da vi kao medij budete registrirani u Luksemburgu i niste nikad zatražili koncesiju. Kad se ovih dana govori, nema pluralizma - ovo je taj pluralizam. Činjenica je da svi ostali naplatni kanali ulaze u ponudu sukladno dogovorima s operaterima pa tako i vi, rekla je.

- Danima traje da se govori da je politika mogla na to utjecati. Pokušajmo objasniti o čemu se radi. N1 je nakladnik regstiriran u Luksemburgu. Poslovna odluka, nije to odluka Vlade i politike, je bila da tako ustroji ovaj kanal. Ako mogu biti potpuno plastična, sutra vaš vlasnik može odlučiti da ste glazbeni, sportski ili bilo kakav drugi kanal. Ništa u sadašnjem i budućem zakonu se neće odnositi na kanale kao što je N1, a to su naplatni kanali, tvrdi.

- S obzirom na to da smo mi najavili da ćemo razgovarati o članku 68. Jednaki je pristak bio i A1 i HT-a da se mijenja taj članak. Ako se promijeni članak 68, promijenit će se na način da se uvedu neki drugi principi, da se moraju ponuditi svim operaterima pod istim uvjetima. Ne bi bilo dobro da se ovo izvještavanje N1 shvati kao neki pritisak za izmjene zakona, dodaje.

Objasnila je i što znači pojam vertikalne integracije.

- Radi se o tome da onaj koji je operater ne može istovremeno biti i nakladnik. To je da se ne bi doveli u situaciju da bi sami sebi nudili svoju platformu jeftinije nego što bi ponudili konkurenciji, kazala je.

- Mi ne znamo što se događalo u pregovorima između dvije kompanije. U ovom slučaju je to jedino važno jer je iz tih pregovora nastao problem. Te dvije kompanije su se do sada dogovarale da za određenu cijenu emitiraju uslugu. Te dvije kompanije se moraju dogovoriti koliko ta usluga vrijedi i pod kojim uvjetima će emitirati taj program. Netko za taj svoj paket stavlja cijenu i to je razlika između naplatnih kanala i kanala s koncesijom. Ako dođe do izmjene članka 68, on će se dominantno odnositi na Novu TV, koja ima nacionalnu koncesiju, pojašnjava.

Obuljen Koržinek kaže da bi bilo jako važno proučiti zakonski okvir.

- Upravo zato što postoji tržišna sloboda, postoji mogućnost da se N1 emitira. Ja sam zadnjih tjedan dana od novinara N1 čula toliko pitanja i shvatila sam da vi uopće ne razlikujete kako je to kad radite za neki naplatni kanal. Poslovna je odluka vašeg vlasnika da na taj način organizira svoje poslovanje. Neće se promijeniti ništa izmjenom zakona da se uzme neki naplatni kanal. Ono što je specifično i što stvara nesporazum jest da mi imamo naplatni kanal koji je registriran u drugoj državi, ali se dominantno obraća našoj publici, ističe.

- Što se tiče koncentracije, mi uključujemo sve medije, osim financijskog učinka mjerit će se i doseg. Nije cilj ubiti one koji su uspješni, ali onemogućiti da netko tko je uspješan da postane dominantan. Ono što je ključ, oni kanali koji imaju koncesije, oni moraju biti ponuđeni na svim platformama pod jednakim uvjetima, rekla je Obuljen Koržinek.

Ne bi bilo dobro da se ova rasprava shvati kao pritisak na zakonodavstvo, smatra ministrica.

Kada će doći zakonske izmjene?

- Treba nam još par tjedana upravo za taj dio zakona. U tijeku su stalne konzultacije sa svim dionicima, kazala je.

Upitana je i misli li da ima pritisaka iz Srbije na medije u regiji, pa tako i u Hrvatskoj.

- Ne pratim posebno što se zbiva u Srbiji. Budući da je ovaj dio zakonodavstva vrlo precizno uređen direktivama, ne bih nikako povezivala jedno s drugim. Nama je interes da imamo profesionalne medije, objektivne medije i medije koji poštuju temeljne standarde, tvrdi ministrica.

Što s novom koncesijom?

- Proces odobravanja koncesije precizno je definiran Zakonom o elektroničkim medijima. Vijeće donosi odluke o raspisivanju natječaja. Vi morate utvrditi i ekonomsku opravdanosti i javni interes. To se utvrđuje na temelju jasnih parametara, rekla je Obuljen Koržinek.

- Vijeće će procijeniti hoće li raspisati tematski kanal ili opći kanal. Kad se raspiše natječaj, mogu se javiti svi nakladnici koji su registrirani u Republici Hrvatskoj, dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:57