OKRUGLI STOL

Obuljen Koržinek najavila ukidanje članka zakona kojim se predviđaju kazne do milijun kuna ako vijesti ne budu 'nepristrane'

 
Željko Svenda, Chris Maricich, Dario Vine, Ivana Vukovinac Gelo, Nina Obuljen Koržinek i Hrvoje Zovko
 Davor Pongračić / CROPIX

“Novim Zakonom o elektroničkim medijima hrvatsko zakonodavstvo trebalo bi se uskladiti s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama. Nacrt je rezultat kompromisa koji je bilo moguće postići unutar radne skupine, nadam se da će se kroz javnu raspravu postići konsenzus kojim će se štititi temeljne slobode i principi novinarstva, ali i osigurati daljnji razvoj medija”, naglasila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na okruglom stolu u Novinarskom domu, koji je okupio desetak zainteresiranih predstavnika.

Rekla je da se nacrtom nastojalo održati duh samoregulacije profesije, a ne pojačati penalizaciju - najavila je ukidanje članka 16. kojim se predviđaju kazne od 100.000 do milijun kuna ako vijesti ne budu “nepristrane i profesionalno korektne”. “Taj članak stoji nepromijenjen već 20 godina, a osim nekoliko prijava 2013., koje nisu završile kaznama, nije bilo postupanja”, pojasnila je ministrica.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl tvrdi da će izmjene dovesti do liberalizacije i olakšati položaj nakladnicima, osigurati transparentniji uvid u vlasništvo i izvore financiranja, financiranje iz državnih i javnih organa vlasti, ali i bolje regulirati oglašavanje i omjer fiksnog i varijabilnog programskog sadržaja na lokalnim radio i TV stanicama.

Zagreb, 020320.
Hrvatsko novinarsko drustvo.
Okrugli stol o novom Zakonu o elektronickim medijima. 
Na fotografiji: Kresimir Partl,Nina Obuljen Korzinek, Hrvoje Zovko.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Krešimir Partl, Nina Obuljen Koržinek i Hrvoje Zovko

“Nismo neodgovorno izašli, nismo mogli ostati u radnoj skupini nakon što je većina naših zahtjeva odbijena. Ovim zakonom ne rješava se nijedan problem. HND je imao primjedbe i na sam sastav radne skupine jer je u njoj najmanje novinara. Očekivali smo da će država detektirati probleme u medijima i prethodno donijeti medijsku strategiju”, pojasnio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko zašto je HND napustio radnu skupinu i naglasio da se HND zalaže za financiranje Fonda za pluralizam iz više izvora, depolitizaciju Vijeća za elektronske medije - kroz izbor dva člana iz svojih redova, kao i da se članovi Vijeća biraju dvotrećinskom većinom.

HND je predložio transparentniji način dodjele sredstava za financiranje regionalnih i lokalnih medija. Tražio je da se oglašavanje državnih tijela i javnih tvrtki posve ukine jer je ono “drugo ime za korupciju - odnosno za prelijevanje javnog novca u privatne džepove”.

Ministrica kulture odgovorila je da bi depolitizacija Vijeća s dva člana iz HND-a značila “stvaranje al pari političke pozicije” te je rekla da je oko regulatornih tijela provedena široka rasprava i zaključeno je da je model prihvatljiv, ali da je otvorena za način izbora i zagovara oštrije kriterije za izbor. Robert Miličević, dopredsjednik Koordinacije komercijalnih radio postaja pri HUP-u, smatra da “javni interes, onaj koji definiraju država i interes javnosti - ukupan matematički zbroj onoga što zanima publiku, nisu istoznačni i da zakon treba voditi računa o toj razlici”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:18