Sukob N1 i ministrice

Obuljen Koržinek: ‘Nisam ih uvrijedila. Vrše pritisak, to se tako ne radi‘; Stigao i odgovor s N1

Koncesije se dodjeljuju na natječaju i ni u kojem koraku nemaju veze s Vladom. Oni su se sami odlučili za naplatni kanal, zaključila je
Nina Obuljen Koržinek
 Goran Mehkek/Cropix

Intervju ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek dan HTV-u u njihovoj nedjeljnoj emisiji "Nedjeljom u dva" i dalje izaziva polemike s drugom televizijom - N1 i njihovim vlasnikom Adria News d.o.o.

Reagirali su odvjetnici društva Adria News d.o.o. i optužili ministricu da iznosi neistine o društvu te njegovu direktoru Tihomiru Ladišiću.

Posebno im je zasmetala ministričina izjava da je "to nešto slično k'o ove torbe koje se nose" jer se nošenje torbe povezuje s uhićenjem ravnatelja HTV-a zbog postojanja sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

"Grubo je povrijeđeno pravo osobnosti ne samo društava Adria News d.o.o., njegove osobe ovlaštene na zastupanje, nego i svih njihovih zaposlenika koji se svojim profesionalnim radom i zalaganjem svakodnevno bore upravo da bi se takva koruptivna kaznena djela otkrivala i procesuirala", kažu odvjetnici u priopćenju.

Pritisak

- Nisam ih uvrijedila. Oni su doista vršili i vrše veliki pritisak da se izmijeni zakon, a to se tako ne radi - odgovara ministrica.

Na naše pitanje što je točno mislila kada je spomenula nošenje torbe, Obuljen Koržinek je odgovorila: - Ako žele, mogu vaditi moje izjave iz konteksta, samo sam govorila o pritiscima da se zakon izmijeni onako kako njima odgovara. Samo sam na to mislila. Čak me se zvalo u studio da bi me se pritiskalo oko toga. Mediji se ne smiju koristiti za to da bi se radio pritisak.

Dodala je i kako je izrečeno puno neistina.

- Ladišić je više puta rekao da Vlada može riješiti problem koncesije, što je neistina. Koncesije se dodjeljuju na natječaju i ni u kojem koraku nemaju veze s Vladom. Oni su se sami odlučili za naplatni kanal! - zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

- Mogu samo reći da nikada nisam rekao da Vlada može donijeti odluku o koncesiji. Vlada stvara medijski zakonodavni okvir i itekako je odgovorna što nije promijenjen Zakon o elektroničkim medijima koji je stvorio situaciju duopola, da dva teleoperatera kontroliraju 90 posto tržišta - odgovorio je Ladišić, dodajući da nikada nismo čuli odgovor ministrice Obuljen Koržinek zašto je Hrvatska jedina zemlja EU koja još u zakonu ima potpunu i bezuvjetnu zabranu vertikalne integracije.

- Hrvatska je jedina zemlja koja ima restriktivnu odredbu da onaj tko proizvodi sadržaj ne može imati platformu kojom taj sadržaj emitira - kaže Ladišić.

Utjecaj na teleoperatere

Nevjerojatno je, nastavlja, da ministrica kulture javni poziv da se promijeni Zakon o elektroničkim medijima i javni poziv da se raspiše slobodna koncesija naziva nečim što se njoj čini pritiskom poput torbe koje se nose ovih dana.

- I to izgovara ministrica koja svakim nastupom poziva na odgovornost za javnu riječ, bori se protiv lažnih vijesti i poziva na profesionalizam. Što je ona vidjela u javnom pozivu u interesu gledatelja, građana, korisnika, i usporedila to s nošenjem torbi gotovine glavnog ravnatelja HRT-a u istrazi za korupcijsko kazneno djelo? - pita Ladišić i zaključuje kako ministrica govori o pritisku, a ona ovakvom izjavom izravno utječe na teleoperatere s kojima se pregovara i Agenciju za elektroničke medije koja je neovisni regulator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:36