OBNOVA

Obuljen Koržinek u Karlovcu obišla u potresu oštećenu crkvu Presvetog Trojstva

“Vjerujem da ćemo do krajnjeg roka u lipnju iduće godine u punini iskoristiti 200 milijuna kuna“

Nina Obuljen Koržinek

 Robert Fajt/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je u ponedjeljak crkvu Presvetog Trojstva koja se obnavlja nakon potresa, a najavila je potporu ministarstva županijskom projektu "Dodir civilizacija", kojim se treba obnoviti devet starih gradova u Karlovačkoj županiji.

Žurni su radovi nakon potresa na crkvi Presvetog Trojstva bili obavljeni nacionalnim financijskim sredstvima, a zatim je, kao i na drugim oštećenim objektima kulturne baštine, počeo složen proces izrade projektne dokumentacije, rekla je ministrica i dodala kako se očekuje da će taj posao biti završen idućeg mjeseca, u čemu je, istaknula je, znatno pomogla županija.

“Vjerujem da ćemo do krajnjeg roka u lipnju iduće godine u punini iskoristiti 200 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti za Karlovačku županiju, iako postoji problem rasta cijena i nesigurnosti u rokovima nabave materijala”, rekla je Obuljen Koržinek, dodajući kako je riječ o konstrukcijskoj obnovi te da za cjelovitu obnovu tek slijedi iznalaženje izvora financiranja.

Istaknula je da se nekoliko mjeseci nakon zagrebačkog potresa osnovalo međunarodno savjetodavno povjerenstvo u kojem su, osim domaćih konzervatora, arhitekata i građevinskih inženjera, i strani stručnjaci s velikim iskustvom u protupotresnoj obnovi.

Oni zajedno u zahtjevnim obnovama daju svoja mišljenja kako bi se, nakon velikih ulaganja, postigla i sigurnost da te zgrade mogu izdržati neke moguće buduće potrese, rekla je ministrica i dodala kako treba demistificirati stajalište da bi novi materijali i pristupi uvijek bili najsretnije rješenje za kulturnu baštinu. “Nekad jesu, nekad nisu, te se uz konzultacije određuje pristup obnovi”, istaknula je.

Županica Furdek Hajdin je rekla da je županija u privlačenju novca iz Fonda solidarnosti, osim toj crkvi, pomogla i crkvama u Kaštu, Kuniću, Lipniku, Reštovu i u Kamanju.

Projekt "Dodir civilizacija", koji nije vezan za potres, nazvala je razvojnim jer bi obnovljeni dvorci i utvrde u Karlovcu, Ozlju, Ogulinu, Slunju i Drežnikgradu trebali pomoći u razvoju turizma i poljoprivrede.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić najavio je da će na najstarijem trgu u gradu i u cijeloj povijesnoj gradskoj jezgri Zvijezdi za mjesec dana početi sveobuhvatna obnova komunalne infrastrukture.

Ministrica je održala sastanke u Konzervatorskom odjelu u Karlovcu i u županiji, a nakon toga je, osim crkve Presvetog Trojstva, obišla gradilišta Kina "Edison" i Regionalnog centra kompetencija i Kamodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:38