TEHNIČKI PROBLEMI

Obustavljeno kremiranje pokojnika u Osijeku, sve je prebačeno u Zagreb

Nakon detaljne analize uočena je propusnost na vanjskoj oblozi dimnjaka pa je preporučeno da se zaustavi rad krematorija

Ilustrativna fotografija, Zagrebački krematorij

 Tomislav Kristo/Cropix

Zbog tehničkih nedostataka na cijevi dimnjaka u krematoriju, osječko pogrebno poduzeće Ukop obustavilo je kremacije pokojnika, koje se privremeno organiziraju u zagrebačkom krematoriju, izvijestila je u utorak Uprava tvrtke.

Direktor Ukopa Vedran Novokmet izjavio je novinarima da su potkraj prosinca primjetili promjene na vanjskoj oblozi dimnjaka te kontaktirali ovlaštenog servisera i koncesionara za pregled dimnjaka.

Nakon detaljne analize uočena je propusnost na vanjskoj oblozi dimnjaka pa nam je preporučeno da zaustavimo rad krematorija, kako eventualno ne bi došlo do nesreće ili dodatnih komplikacija. Rad krematorija je odmah zaustavljen, pojasnio je Novokmet.

Trenutno ispituju razloge zašto je došlo do puknuća na cijevi dimnjaka, a s obzirom da je u trenutku kada je zatvoren krematorij tvrtka imala sedam dogovorenih kremacija morali su pronaći način kako u najkraćem roku ponovno omogućiti postupke kremiranja.

Novokmet kaže da su dogovorene kremacije organizirane u Zagrebu, koji uz Osijek jedini ima krematorij, a tvrtka je preuzela obvezu financiranja troškova, tako da građane koji su ugovorili kremaciju za svoje pokojnike to ništa nije koštalo.

S obzirom da je u međuvremenu zaprimljeno još 10 zahtjeva za kremiranje, tvrtka je naknadno uputila obavijest da građani koji se sada odluče za postupak kremacije svojih pokojnika plaćaju troškove prijevoza, a Ukop će plaćati troškove organizacije kremacije u Zagrebu.

Novokmet ističe kako je jutros dobio informaciju od talijanske tvrtke Ciroldi, koja je proizvela kremacijske peći, da je naručena nova cijev dimnjaka, a rok isporuke će im naknadno potvrditi, o čemu će obavijestiti javnost.

S obzirom da je cijeli krematorij, koji je otvoren 2021. godine, još uvijek pod jamstvom, Ukop to neće ništa dodatno stajati, a sve će biti popravljeno u jamstvenom roku, kažu u Upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:01