SADA JE DEFINITIVNO

OBVEZA UGRADNJE OSTAJE NA SNAZI Razdjelnici ostaju, može se mijenjati formula naplate

 Ronald Goršić/Bruno Konjević / CROPIX

Sada je definitivno: zakonski propisana ugradnja razdjelnika u zgradama koji se griju preko toplane ostaje na snazi, kao i zakonski rok da ih sva kućanstva moraju ugraditi do kraja ove godine, u suprotnome će morati platiti kaznu od 10.000 do 50.000 kuna.

Drugim riječima, radna skupina koje će se sastati u utorak kako bi razmotrila učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore, koju je osnovao ministar gospodarstva Tomislav Panenić, dati projekt na analizu, što će trajati mjesec dana, ali se, doznajemo, većina zaključaka već sada može predvidjeti, a zatim će se prikupljati žalbe i tužbe građana sukladno Zakonu o zaštiti potrošača.

Škrlčev upit Komisiji

Jučer se, par dana uoči sastanka radne skupine, u javnosti oglasio zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec ističući kako bi distributeri i upravitelji zgrada, a ne država i vlasnici stanova, trebali snositi većinu odgovornosti, nadležnosti i troškova za ugradnju razdjelnika.

Na Škrlecovo pitanje Komisiji jesu li Direktivom 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti predviđene sankcije za građane, i to bez prethodno provedene tehničke i troškovne analize izvedivosti ugradnje mjernih uređaja i ponude alternativne troškovno učinkovite metode, odgovorio je povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete.

EU: Članice same biraju

- Ako upotreba pojedinačnih brojila nije tehnički izvediva ili troškovno učinkovita, za mjerenje grijanja upotrebljavaju se pojedinačni razdjelnici troškova grijanja za mjerenje potrošnje topline na svakom radijatoru, osim ako država članica dokaže da bi postavljanje takvih razdjelnika troškova grijanja bilo troškovno neučinkovito. Zahtjevi Direktive su minimalni, a države članice mogu uvesti opće primjenjive obveze koje ne podliježu uvjetima gospodarske izvedivosti te ne moraju to opravdati studijom izvedivosti. Direktiva zahtijeva da države članice utvrde pravila o sankcijama primjenjivima u slučaju nepoštovanja nacionalnih odredbi donesenih u skladu s Direktivom, ali ne određuje tko bi trebao biti odgovoran za (ne)postavljanje mjernih uređaja, nego se ta odluka prepušta državi članici - poručio je Arias Cañete.

Dakle, iako je povjerenik rekao da države članice ne moraju razdjelnike opravdati studijom izvedivosti, kao i da svaka država mora sama utvrditi pravila sankcioniranja, Škrlec smatra da se Direktiva kosi s trenutno važećim zakonom.

- Studijom se mora ustanoviti je li ugradnja razdjelnika troškovno isplativa, a zatim na distributere prebaciti dio troškova ugradnje. Bez toga država ustvari kontinuirano oštećuje građane jer oni sada nemaju način kontrole vlastite potrošnje. Sadašnja Vlada ne smije biti talac pogrešnih odluka bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka nego treba što prije ispraviti nastalu situaciju u korist građana i borbe protiv energetskog siromaštva. Odgovornost bi morali nositi upravo oni koji isporučuju električnu i toplinsku energiju, a nisu osigurali odgovarajuće mjere energetske učinkovitosti. Smanjivanje cijene energenata nije način kako se ispravlja loša provedba Direktive. Pozivam ministra Panenića da se snažno posveti ovoj problematici i što prije ispravi greške bivšeg ministra - poručio je Škrlec.

Bez puno promjena

Naš izvor blizak radnoj skupini Ministarstva gospodarstva bez imalo je dvojbe potvrdio da se ništa neće promijeniti.

- I nakon završetka rada radne skupine razdjelnici ostaju u nadležnosti države, kao i rokovi za ugradnju te sankcioniranje. Ako će se nešto mijenjati, to može biti jedino formula za obračun potrošnje. Nažalost, bivša Vlada je sigurno to mogla bolje urediti. Problem je što nema individuliziranog mjerenja potrošnje, a razdjelnici ne štede. Moglo se iz EU povući više novca za uređenje boljeg modela ili urediti tako da sve troškove snosi Fond za energetsku učinkovitost. Moglo si i ostaviti na izbor da oni koji žele ostati na plaćanju po kvadraturi stana. Ali sada je gotovo - poručio je naš izvor blizak Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:42