GENERAL KREŠIĆ

‘Obvezni vojni rok je zamrznut, a ne ukinut. Jednom odlukom sutra se može ponovno uvesti‘

Kazao je da kod nas postoji loša promidžba služenja Hrvatske vojske zbog čega dolazi do toga da mladi neće u vojsku

Marinko Krešić

 Damir Krajac/Cropix

Nakon poziva MORH-a pripadnicima pričuvnog sastava Oružanih snaga, a riječ je o građanima koji su prošli vojnu obuku te su starosti između 20 i 55 godina života - kako bi im se priopćio "ratni raspored", došlo je do uznemirenosti djela građana.

Zašto Hrvati zaziru od bilo kakvih vojnih obaveza, zbog čega je davne 2007. godine i ukinuto služenje obveznog vojnog roka, pojasnio je na HRT-u, između ostalog, umirovljeni general Marinko Krešić, iz Hrvatskog generalskog zbora.

Umirovljeni general je da se ne radi o militarizaciji.

- Ne možemo reći da je sigurnost Hrvatske ugrožena, ali sigurno možemo reći da ovo pitanje trebamo pripremiti itekako ranije, posebno po pitanju dizanja pričuve koje smo mi zamrznuli, a ne ukinuli vojni rok. To znači da jednom odlukom Vlade, Sabora, sutra se može donijeti odluka da se ponovno uvede. Kako znamo sve zemlje u okružju imaju obvezan vojni rok. Sigurnost Hrvatske ovisi o pričuvi. Kad smo imali pričuvu dobili smo Domovinski rat, istaknuo je.

Kazao je da kod nas postoji loša promidžba služenja Hrvatske vojske zbog čega dolazi do toga da mladi neće u vojsku.

- Međutim, mi nismo dovoljno razgovarali što taj ročnik znači za sigurnost, što on znači za hrvatski narod za institucije hrvatske države, što on znači za okruženje. Svi smo se hvalili ulaskom u NATO. Kišobran je pokriven. Hrvatska u EU. No mi i dalje nemamo predstavnika NATO-a. Već godinu i 3 mjeseca smo nepopunjeni iz razloga naše razjedinjenosti Vlade i ureda predsjednika. To nije ugled Hrvatske i hrvatskog naroda, rekao je.

Ponovio je da su ovi pozivi redovna zadaća Ministarstva obrane da budu informirani gdje su, kojoj se jedinici javiti u slučaju bilo kakve uzbune i da imaju prigovor savjesti - ako ne žele ići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 13:52