STIPAN JONJIĆ

‘Obvezno cijepljenje nije nametanje sile, nego briga za druge! Procijepljenost ne može biti kriva za nove varijante‘

Virusni imunolog smatra da bi bilo dobro za neke djelatnosti uvesti obvezno cijepljenje
Stipan Jonjić
 Matija Djanjesic/Cropix

Virusni imunolog Stipan Jonjić gostovao je u Novom danu i komentirao epidemiološku situaciju.

- Virus se stalno mijenja i nastaju varijante, one varijante koje imaju prednost, jer su napravile mutacije koje imaju brže širenje. One su u prednosti i dominiraju, uvijek će dominirati. To je naprosto način širenja virusa i način evolucije virusa. Ovo što je WHO rekao da gubimo bitku, znanost nije iznenađena da će covid s nama biti vjerojatno godinama, mi ga se nećemo tako lako riješiti, ali moramo se naučiti živjeti s njime, rekao je Jonjić.

- Sjeverna hemisfera je bogatija i procijepljenost je puno veća i kvaliteta života je puno drugačija i tu polako ulazimo u normalizirano stanje. Normaliziramo odnose s virusom i pandemijom, a u mnogim zemljama procijepljenost je beznačajna i virus će se širiti. Ništa neobično što je rekla Svjetska zdravstvena organizacija, to je istina, rekao je Jonjić.

Pojavile su se i teze da su cjepiva kriva za pojavljivanje novih varijanti virusa. Jonjić ju je odbacio.

- Nisu cjepiva kriva za nove varijante, prirodno je da se virus probire. Imuni odgovor, stečen prirodnom infekcijom ili cijepljenjem, stvara novu barijeru za virus i on će ju preskočiti ako napravi novu mutaciju i ako uspije ignorirati ovo što mu je branilo da ide dalje. I jedna i druga situacija prirodno vode ka stvaranju novih varijanti, ali ako ste cijepljeni šansa se virus tako masovno širi puno je manja. Reći da će procijepljenost biti kriva za generiranje novih varijanti naprosto nije istina. To je potpuno krivo gledanje, rekao je Jonjić.

Govoreći o obveznom cijepljenju, koje su neke zemlje uvele za neke djelatnosti, Jonjić smatra da i nije tako loše.

- S obzirom na to da smo dio Europe koja ima svoja pravila, ljudska prava, slobode, vjerujem da u uljuđenom svijetu možete postići nešto bez naredbe i nametanja. Međutim, kad je u pitanju bolest, zapravo ugrožavate nečiji život. Vi nemate pravo groziti nečiji život. Ja sam uvijek govorio da bih uveo obvezno cijepljenje za neke djelatnosti, tu spada promet, značajnim dijelom i turizam, zdravstvo, meni nije mrsko čuti to što se zagovara. To nije nametanje sile, nego sprečavanje ugrožavanja drugih, rekao je Jonjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:26