SRETAN KRAJ POTRAGE

Oca i maloljetnog sina koji su nestali veslajući po buri u Velebitskom kanalu našli na otoku Krku

Dosadašnje traganje rezultiralo je pronalaskom SUP daske s jednim veslom, s istočne obale otoka Krka

SUP pronađen na hridima otoka Krka

 Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture/

>>> NOVO 18:00 Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavili su da je utvrđeno da Nijemci nisu zadobili tjelesne ozljede, a otac dječaka odbio je liječničku pomoć, čime je ova akcija traganja i spašavanja uspješno okončana. Na obali ih je dočekala majka/supruga.


16:05 - Otac i maloljetno dijete njemačkog državljanstva za kojima se tragalo od subote navečer nakon što su nestali na području akvatorija Krka pronađeni su živi i u dobrom stanju, potvrdilo je u nedjelju popodne Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

"Pronađeni su i dobro su te je u tijeku prebacivanje u brod Lučke kapetanije i transport prema njihovu odredištu", rekla je Hini Ana Matijašević iz Ministarstva.

Otac i njegov devetogodišnji sin u subotu oko 19 sati isplovili su na SUP dasci iako je puhala bura.

Odmah nakon dojave, obavijest o nestanku proslijeđena je Lučkoj kapetaniji Rijeka i mjesno nadležnoj Lučkoj ispostavi Novi Vinodolski, a u traganje su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH.

Traganjem je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) a u potrazi je angažiran i zrakoplov Obalne straže.

Potraga na području krčkog akvatorija, na području od Klenovice prema otoku, trajala od subote navečer, a u nedjelju ujutro pronađena je SUP daska s jednim veslom s istočne obale otoka Krka.


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) od subote navečer koordinira traganje za dvije osobe - ocem i maloljetnim djetetom - koji su nestali tijekom rekreativnog veslanja Velebitskim kanalom.

U subotu u 20.40 sati, službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv iznajmljivača rekreativnih plovila iz Klenovice, koji je javio o kašnjenju u povratku dvoje gostiju, državljana Republike Njemačke, nakon što su istoga dana oko 17 sati isplovili na dasci za veslanje (SUP) u smjeru otoka Krka na kupanje.

Informacije o svrsi i smjeru veslanja nestalih dojavitelj je saznao od supruge i majke nestalih, koji su se upustili u veslanje unatoč činjenici da je tijekom cijeloga dana u Velebitskom kanalu puhala bura.

Odmah nakon dojave obavijest o nestanku proslijeđena je Lučkoj kapetaniji Rijeka i mjesnoj nadležnoj Lučkoj ispostavi Novi Vinodolski, a u traganju su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH.

U subotu navečer i tijekom noći na nedjelju službenici LI Novi Vinodolski i PPAP Rijeka izvršili su površinsko traganje za nestalima uz obalni rub, od Vrbnika do Male luke. Također je pretražen dio akvatorija Velebitskog kanala između Smokvice i otoka Krka, a traganje je zbog smanjene vidljivosti i vremenskih uvjeta privremeno obustavljeno u noći oko dva sata i nastavljeno je u nedjelju ujutro od 5 sati.

Dosadašnje traganje rezultiralo je pronalaskom SUP daske s jednim veslom, s istočne obale otoka Krka, u nedjelju oko deset sati.

MRCC Rijeka uz površinsko koordinira i zračno traganje za nestalima, angažiranim zrakoplovom Obalne straže RH, koji područje traganja nadlijeće u nedjelju od 8.45 sati, dok je za kopnenu potragu angažirana Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Akcija traganja za nestalima nastavlja se tijekom dana svim raspoloživim sredstvima, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

MORH je u nedjelju na Twitteru objavio kako je obalna straža za potrebe traganja i spašavanja angažirala i jedan avion Pilatus PC-9.

Naknadno su priopćili da se u akciju potrage uključio i jedan helikopter Mi-8 MTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:55