ŠOKANTAN POTEZ

Očajan zbog ukidanja dijalize u Delnicama, dugogodišnji pacijent (82) pokušao suicid

Ukupno 12 pacijenata s područja Gorskog kotara tri puta tjedno putuje u riječki KBC

Zatvaranje Poliklinike za dijalizu u Delnicama u Gorskom kotaru ponukalo je jednog postarijeg Delničanina na dramatičan čin koji je umalo završio tragično.

Naime, 82-godišnji Ž. B., dugogodišnji pacijent na dijalizi, u srijedu ujutro zatečen je u svom domu u Delnicama u besvjesnom stanju, predoziran većom količinom tableta. Radilo se o pokušaju samoubojstva, o čemu je svjedočilo oproštajno pismo. Delničanin je objasnio da više ne može podnijeti putovanja na dijalizu u Rijeku i sve boli i neugodnosti koji ti odlasci uključuju.

Kao i inače tri puta tjedno, i tog je jutra po Ž. B. došlo vozilo Hitne pomoći koje pacijente iz Gorskog kotara prevozi u Rijeku. Umjesto na dijalizi, nesretni je Delničanin završio na Hitnom medicinskom traktu riječkog KBC-a i trenutno je u Jedinici intenzivnog liječenja, što znači da je još u životnoj opasnosti.

Pokušaj samoubojstva potvrdili su nam i u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, gdje su dojavu o ovom događaju dobili od Hitnog medicinskog trakta oko 9.30 ujutro. U policiji kažu da će, kada budu u prilici, razgovarati sa Ž. B. kako bi utvrdili sve okolnosti, no odmah je isključeno da postoje bilo kakvi elementi kaznenog djela.

Vijest o pokušaju samoubojstva snažno je odjeknula među goranskim pacijentima na dijalizi. Osim Ž. B., na dijalizu, naime, odlazi i njegova sestra, također Delničanka, koja je, kako nam je posvjedočio sin jedne od pacijentica, u srijedu ujutro bila strahovito utučena. No, s obzirom na muke koju prolaze svi korisnici dijalize, ovakav scenarij nije bilo nerealno očekivati.

Imaju autocestu!

Naime, ukupno 12 pacijenata s područja cijelog Gorskog kotara do siječnja ove godine odlazilo je na tretmane u Polikliniku za dijalizu njemačkog medicinskog poduzeća Fresenius Medical Care koja je djelovala u Delnicama.

Nakon što je HZZO još 2011. godine smanjio sredstva za dijalizu goranskih pacijenata sa 900 na 600 kuna po tretmanu, njemačka je tvrtka u listopadu prošle godine obavijestila Primorsko-goransku županiju, osnivača Doma zdravlja, da će zbog gubitaka od 1,5 milijuna kuna biti prisiljena zatvoriti delničku polikliniku. PGŽ je pokušao s HZZO-om dogovoriti da nastavi s plaćanjem dijalize u punom iznosu no, kako neslužbeno doznajemo, dobili su objašnjenje da, za razliku od otoka, Gorski kotar ima autocestu pa pacijenti mogu putovati u Rijeku.

Međutim, pritom nije uzeto u obzir da su pacijenti raštrkani po goranskim selima te da oni iz čabarskog kraja već do samih Delnica putuju više od sat vremena, kao ni činjenica da je tijekom zime promet znatno otežan, a vožnja bitno sporija.

Županija je na vrijeme uspjela osigurati da se dijaliza nastavi u riječkom KBC-u i da pacijenti imaju besplatan prijevoz vozilima Hitne pomoći, no to rješenje za Gorane nije zadovoljavajuće.

Na potezu HZZO

- Mučimo se, nama starijima sve to jako teško pada, a povrh svega imamo najtežu zimu u zadnjih 20 godina. Tvrdnja da na dijalizu putujemo 30 minuta najobičnija je laž. Pacijenti putuju iz Žrnovca, Donje Dobre, Stare Sušice, Zalesine, Delnica, Mrkoplja, Sungera i Tršća, a to nije pola sata od Rijeke. Za nas je i tih pola sata, kada bi i bilo toliko, previše. Putujemo u tri smjene. Za odlazak moramo biti spremni 2-3 sata ranije nego kada smo išli u Delnice, a vraćamo se isto toliko kasnije - ispričao nam je Anton Novačan, jedan od ogorčenih pacijenata.

U PGŽ-u kažu da intenzivno rade na rješenju i da su spremni zajedno s HZZO-om sufinancirati dijalizu u Delnicama, no o tome treba odluku donijeti HZZO jer je on potpisnik ugovora s Poliklinikom.

HZZO: Nema šanse da se dijaliza vrati u Delnice

Zasad nema šanse da se za 12 Delničana i stanovnika okolnih mjesta dijaliza vrati u Delnice, kažu u HZZO-u. Dodaju da je Zavod poduzeo sve da osigura prihvat pacijenata u riječkom KC-u nakon što je zatvorena dijaliza u Delnicama, ali da je “organiziranje zdravstvene zaštite u nadležnosti regionalne samouprave “.

Istina, Ministarstvo zdravlja kaže kako svi sudionici, od lokalne zajednice do HZZO-a, trebaju pronaći najbolje rješenje i osigurati pacijentima maksimalno dostupnu zdravstvenu zaštitu u okviru raspoloživih sredstava”, ali to zasad ne vraća pacijente u Delnice. Nakon što je 2011. godine smanjena cijena dijalize sa 930 na 783 kune, čime je godišnje ušteđeno oko 74 milijuna kuna, neki privatni centri zatvorili su svoja vrata. Od Hrvatske u regiji nižu cijenu ima samo Makedonija. U Hrvatskoj su do početka ove godine bila 52 centra za dijalizu koja su se skrbila o otprilike 3200 pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2021 00:58