STAN OD 135.000 EURA

OČAJNI VLASNIK STANA U PAT POZICIJI Krov prokišnjava, susjedi ne žele platiti sanaciju, a iz GSKG-a mu kažu: Tužite ih!

 
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Mario Mišković prije deset godina je kupio stan u Kneginečkoj ulici na Trešnjevci.

Parket od bambusova drveta, nova kuhinja i kupaonica, terasa na vrhu zgrade... Nije mu bilo žao, kaže, uložiti veliki dio svoje životne ušteđevine kako bi to mjesto učinio svojim novim domom.

Danas Mario više ne živi u tome stanu. Sama pomisao na njega donosi mu ružna sjećanja, a svaki put kada dođe osjeti tešku gorčinu. Sada onaj bambusov parket prekriva plastična folija, a iznad na stropu se nalazi ogromna pljesniva rupa promjera čak dva i pol metra.

Zagreb, 240118.
Mariju Miskovicu vec osam godina propada stan u Knegineckoj 9 zbog nemogucnosti sanacije krova kroz koji probija voda.
Na fotografiji: strop kroz koji prodire voda - kupaonica.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX
Na fotografiji: strop kroz koji prodire voda - kupaonica

Kredit

- Godinu i pol nakon što sam uselio počela je probijati voda kroz strop dnevne sobe. Potom i u kupaonici, pa i u spavaćoj sobi. Uskoro sam shvatio da curi voda kroz krov i da je potrebna sanacija. Ja više ne mogu živjeti u ovom stanu i svi novci koje sam uložio u njega su propali - kaže Mišković koji je kupio taj stan za 135 tisuća eura.

O problemu prokišnjavanja krova obavijestio je ostale stanare i GSKG, koji je upravitelj njihove zgrade, ali tu je zapravo krenuo cijeli problem. Vlasnici druga dva stana u zgradi nisu htjeli pomoći u saniranju krova te su mu rekli da je to njegov problem. Mario se obratio GSKG-u, ali je i tamo, ističe, naletio na zid.

- Odgovorili su mi da trenutni iznos na računu pričuve od 4367 kuna nije dovoljan za sanaciju krova te da za taj pothvat moramo podići kredit. Ipak, to nismo mogli učiniti jer kao prvo, nisam imao podršku ostalih stanara, a i nismo imali predstavnika suvlasnika stanara koji bi mogao voditi pregovore s GSKG-om - veli Mišković.

Isto su nam potvrdili u GSKG-u. Objasnili su kako je njihova zgrada jedna od 10 posto od svih u Zagrebu koja nema određenog predstavnika suvlasnika te ujedno nisu izabrali upravitelja, zbog čega se nalaze pod prinudnom upravom i plaćaju minimalnu pričuvu od 1,53 kune po kvadratu.

- U ovom i svim sličnim slučajevima, dodatni problem je kod potrebe izvođenja većih radova. Ako ih suvlasnik odluči izvesti o svom trošku, o povratu sredstava se treba dogovoriti isključivo unutar zgrade, s ostalim suvlasnicima - odgovorili su nam iz GSKG-a.

Pat-pozicija
Zagreb, 240118.
Mariju Miskovicu vec osam godina propada stan u Knegineckoj 9 zbog nemogucnosti sanacije krova kroz koji probija voda.
Na fotografiji: Marijo Miskovic pokazuje na strop kroz koji prodire voda.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX
Na fotografiji: Marijo Miskovic pokazuje na strop kroz koji prodire voda

Nedim Murati je jedan od stanara u zgradi. Razgovarao je, kaže, s Miškovićem o sanaciji krova, ali dodaje kako nisu postigli nikakav dogovor.

- On želi renovirati cijeli krov, a problem je u loše sagrađenoj terasi. Samo treba maknuti pločice i sanirati dio gdje curi. To je po meni nešto što treba on sam učiniti. I meni u stanu svake zime u kutovima sobe izbije vlaga pa krečim svake godine zidove. Sve to radim o svome trošku, a ne da tražim preko GSKG-a - rekao je Murati.

Bez mogućnosti dogovora, zgrada i njeni stanovnici se nalaze u pat poziciji. Zasad nema naznaka da će se postići dogovor između stanara, zgrada propada i pitanje je vremena kada će strop puknuti te ugroziti stanare ispod. Strepnja, naime, traje već osam godina. Mišković se unatoč tome i dalje nada da će GSKG, kao upravitelj, postići neko rješenje.

Udruga stanara: 'Za taj hitni zahvat moraju se osigurati sredstva u zgradi'

Kako napominju iz Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada, žrtve prokišnjavanja u stanovima uglavnom su vlasnici stanova koji se nalaze izravno ispod ravnog krova ili u potkrovlju. “Radi se o nužnim (hitnim) zahvatima za koje se moraju osigurati financijska sredstva. Suvlasnici što prije moraju donijeti odluku o odabiru najkvalitetnijeg rješenja. Nažalost, još uvijek u mnogim slučajevima nedostaje volja ostalih suvlasnika ‘za rješavanje problema koji ih se ne tiče’. Njima ne kaplje za vrat i njihov je stav ‘kome to smeta neka sam rješava problem’. Zaboravlja se obveza o održavanju zajedničkog krova”, objašnjavaju iz Udruge.

Predlažu da suvlasnik svoje pravo ostvari zakonskim putem podizanjem tužbe pred nadležnim sudom.

“Ako je suvlasnik u mogućnosti, neka sam pristupi sanaciji vlastitim sredstvima. Sanaciju treba izvršiti stručno i sačuvati račune vezane za nastale troškove. Bitno je da se sačuvaju svi materijalni dokazi na temelju kojih će sud izreći obvezu ostalim suvlasnicima za osiguranje sredstava kojima će pokriti sve nastale troškove”, poručuju iz Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada.

U minusu
Zagreb, 240118.
Mariju Miskovicu vec osam godina propada stan u Knegineckoj 9 zbog nemogucnosti sanacije krova kroz koji probija voda.
Na fotografiji: zgrada izvana.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX
Na fotografiji: zgrada izvana

- Rekli su mi da sve sam napravim o svom trošku i da onda tužim ostale stanare i time pokrijem troškove. Ne želim to, ne želim drugim stanarima sada otežati život. Samo želim da se taj problem riješi - ističe Mišković.

U rujnu prošle godine je pak dobio nadu. U GSKG-u su mu poručili da će sanirati krov, a u prosincu su mu potvrdili da su prikupili ponude te da trebaju još samo napraviti troškovnik. Od tada ništa, ali Mario strahuje da je i ovoga puta riječ o uzaludnom pokušaju.

Pitali smo GSKG za spomenutu ponudu, ali su nam poručili da oni ne mogu ništa dok stanari ne sklope međuvlasnički ugovor.

- Ovom ih prilikom, kao što smo to i u više navrata ranije činili, pozivamo da sklope međuvlasnički ugovor i izaberu svog predstavnika te odrede visinu pričuve dostatnu za kvalitetno održavanje zgrade, odnosno izaberu upravitelja, jer bi tako imali mogućnost i dugoročnog sufinanciranja izvođenja potrebnih radova - rekli su iz GSKG-a te dodali kako se zgrada trenutno čak nalazi i u minusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:47