‘PACIJENTI SU UGROŽENI‘

Očajnički apel radnika zagrebačke bolnice: ‘Ne održavaju respiratore, uređaje, a da vidite operacijske dvorane...‘

Nakon što su 9. ožujka već poslali prijavu Državnom inspektoratu, radnici su sada dopunili prijavu

Klinička bolnica Sveti Duh

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Skupina radnika Kliničke bolnice Sveti duh 9. ožujka ove godine obavijestila je Državni inspektorat te inspekciju resrosnog ministarstva o nepostojanju sanitarne kontrole te o izu opasnosti koje prijete životu i zdravlju pacijenata i zaposlenih. U ponedjeljak su poslali i dopunu prijave, navodi Nacional. Osim potencijalne zaraze i požara, sada navode kako se u bolnici uopće ne održavaju respiratori, kao ni uređaji za hemodijalizu. Stanje navodno nije bolje ni u operacijskim dvoranama, a ugroženi su, kažu, i srčani bolesnici. Upozoravaju da posljedice mogu biti fatalne.

“Izvan uporabe su i deseci drugih uređaja koji nisu održavani jer nije proveden postupak javne nabave usluga kontrole i održavanja opreme. Poseban problem je nemogućnost korištenja RTG uređaja u operacijskim dvoranama, što predstavlja ozbiljnu smetnju u odvijanju programa operativnih zahvata u punom kapacitetu bolnice. Propuštanje provedbe postupka javne nabave nedopustiv je razlog za izazivanja rizika s posljedicama koje pacijentima prijete uslijed uporabe neispravne opreme ili stavljanja te opreme izvan uporabe”, ističe se u pismu radnika KB-a Sveti duh.

Vrhunac zanemarivanja obveza održavanja opreme, kako tvrde, osim respiratora i hemodijalizatora je “dvomjesečni neotklonjeni kvar koronografa u Zavodu za bolesti srca i krvnih žila, što je rezultiralo faktičnim izostankom Kliničke bolnice Sveti Duh iz sustava interventne kardiološke mreže petnaestak centara u Republici Hrvatskoj ključnima za spašavanje života pacijentima sa srčanim udarom odnosno za vitalno zbrinjavanje pacijenata koji gravitiraju toj bolnici.”

O svemu su, tvrde, u više navrata obavijestili nadležne.

“Usprkos činjenici da je KBSD još u srpnju 2022. godine već sankcionirana od HZZO-a kaznom u visino od 170 000 kuna zbog nepravilnosti vezanih uz javnu nabavu, još uvijek nema naznaka o aktivnostima ka otklanjanju ovih nedostataka. To je dovelo do uvjeta rada u kojem liječnici i medicinsko osoblje strahuju od šteta koje lako mogu nastupiti u ovakvim okolnostima”, ističu zaposlenici KB-a Sveti duh u dopuni svoje prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:37