BELJAKOV USPON I PAD

‘Očekivali smo da postane lider, da strankom upravlja kao i Samoborom. Nije uspio i mora odstupiti‘

Insajderski izvještaj iz uzdrmanog HSS-a: Je li ovo politički kraj aktualnog vođe seljaka?
Krešo Beljak
 Goran Mehkek/CROPIX

Za četvrtak, 30. srpnja, meteorolozi najavljuju djelomično sunčano. Dok će vani biti ugodnih 25 stupnjeva, na prvom katu zgrade u zagrebačkoj Zvonimirovoj 17 - između Džamije i Kvatrića - bit će Izborna skupština HSS-a. Bit će to, prema najavi, ovako: članovi od povjerenja, iz tajništva stranke, nazvat će telefonom delegata, pročitati mu imena predsjedničkog kandidata i odgovor zabilježiti kao plusić uz ime delegatova favorita. Ili, iksić, kružić... I tako 1400 puta.

Predsjednik HSS-a bit će izabran glasovima 1400 delegata iz podružnica diljem Hrvatske. Izbornu je “izlaznost” teško predvidjeti. Koliko će od njih 1400 biti pri telefonu. Nije jasno ni kako će biti ispunjena Statutom zajamčena tajnost glasanja. Iako, zapravo, svi s kojima smo razgovarali, kažu da to nije ni važno.

Jedini kandidat

Predviđa se, naime, da će Krešo Beljak vjerojatno biti jedini kandidat za vođu seljaka. Isti Beljak koji je sazvao izbornu Skupštinu, donio izborna pravila i, s odabirom 30. srpnja izbornim danom, navode njegovi neistomišljenici, prekršio Statut stranke i Skupštinu učinio ilegalnom.

- Jedino tako može zadržati stolicu na kojoj sjedi - objašnjavaju.

Krešo Beljak je, čini se, spreman na sve za ostanak na čelu stranke. Nedjeljni je priču o predsjedniku HSS-a namjeravao ispričati njegovim riječima. No Beljak je ponudu - odbio. Njegovi oponenti nisu. Podsjećaju na njegovo obraćanje nakon izbora.

- Dojmovi su još uvijek jaki, razočaranje je beskrajno, izborni poraz još jače boli, ali bez obzira na sve, život ipak mora ići dalje - napisao je Beljak. Njegovi oponenti slažu se kako je nedostajala još jedna rečenica - dajem ostavku.

- Ako je u pitanju saborski mandat, neka ga zadrži. Samo neka odstupi s mjesta predsjednika i dozvoli rehabilitaciju stranke - slažu se ugledni HSS-ovci Boro Bašljan i Dinko Pirak. Bašljan je predsjednik Županijskog ogranka HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije u kojoj je nekoć HSS bio vrlo jak. Gradonačelnik Čazme već 21 godinu, Dinko Pirak jedan je, pak, od mnogih koji nisu izdržali i napustio je stranku. Prije tri se mjeseca Gradska organizacija čazmanskog HSS-a s 400 članova samostalno raspustila.

Nakon izbornog debakla Krešo Beljak će ipak na svoj drugi mandat u Sabor. Zahvaljujući dogovoru u Restart koaliciji, HSS je osvojio dva saborska mandata. Uz Beljaka, u Sabor će i Željko Lenart, glavni tajnik stranke, za kojega je preferencijalno glasalo samo 500-tinjak ljudi. U svojoj je Kutini dobio 200 glasova.

- Tamo gdje živi ne može biti ni predsjednik mjesne zajednice, a ušao je u Sabor. Na to su sveli HSS - rezigniran je Dinko Pirak.

Milanovićev karakter

Ususret izglednom novom mandatu, Krešo Beljak iza sebe ima izborni debakl, desetkovanje članstva, marginalizaciju stranke. Najstarija i još do jučer ugledna stranka s pedigreom je na izdisaju. Stranka koju će politički veteran Radimir Čačić, nesklon političkom favoriziranju, nazvati “uz IDS i HDZ, jedinom pravom strankom u Hrvatskoj”.

Krešo Beljak uspješan je gradonačelnik uspješnog Samobora. Samobor ima nultu stopu prireza. S najboljim kremšnitama, sjajnim fašnikom i Samoborskim gorjem mamac je za turiste.

Beljakovi oponenti će reći da je šteta što uspješnu karijeru gradonačelnika nije uspio prenijeti i na upravljanje strankom.
Krešo Beljak vodi grad od 2009. godine i ovo mu je treći mandat. Može se pohvaliti da je jedini Samoborac kojemu je uspjelo spojiti tri mandata na čelu grada. Dobio je i nagradu Grada za životno djelo. Ima 49 godina, rođen je u slovenskim Brežicama, sa suprugom i troje djece živi u lijepoj obiteljskoj kući. Završio je geografiju na PMF-u, magistrirao na Političkim znanostima. Ima akademski naziv sveučilišnog specijalista vanjske politike i diplomacije. Bio je poduzetnik pa prešao u prosvjetu. Sudionik je Domovinskog rata za što je odlikovan Spomenicom.

image
Krešo Beljak i Branko Hrg
Ronald Gorsic/CROPIX

U HSS se upisao prije 17 godina kao politički novak. Od upisa u stranku nije bio bez funkcije. Mijenjao je stranačke dužnosti, a 2008. godine ulazi u Glavni odbor HSS-a. Stranka ga ističe kao kandidata za gradonačelnika, na izborima HSS samostalno osvaja rekordnih šest vijećničkih mandata. Prije osam godina, 2012., postaje jedan od pet potpredsjednika stranke da bi u ožujku 2016. bio izabran za predsjednika Hrvatske seljačke stranke. Na tim izborima išao je u Narodnoj koaliciji, HSS je osvojio pet mandata, i od tada ga veže prijateljstvo s ondašnjim predsjednikom SDP-a i današnji predsjednikom države Zoranom Milanovićem.

- Oni su slični po karakteru. No mnogima u HSS-u je zasmetalo kada mu je Milanović pred kamerama rekao da je glup. To je bilo benigno, u šali su se prepirali je li bolja samoborska ili trnjanska kotlovina. Nekima je to “glup si” bilo smiješno, no mnogima, vjerujte, nije. On ne bi trebao predstavljati sebe, već HSS - kažu naši sugovornici.

Na ovim izborima Krešo Beljak osvojio je 6514 glasova, a njegova glavna oponentica Marijana Petir 7300. Beljak ju je izbacio iz stranke 2017., nakon 27 godina članstva. Petir danas za Jutarnji o negdašnjem pulenu i “njegovoj” predstojećoj Skupštini kaže kako je Beljak sazvao skupštinu za 30. srpnja koja se sukladno odredbama Statuta HSS-a tada ne može održati i na što je jučer reagiralo čak 14 županijskih organizacija HSS-a.

- Njegovo forsiranje skupštine u nedemokratskom ozračju pokušaj je zadržavanja pozicije predsjednika na čelu stranke koju sustavno uništava otkad joj je došao na čelo. Načinom vođenja politike koji nije zabilježen na ovim prostorima od razdoblja komunizma, Beljak je staljinističko-titoističkim metodama eliminirao sve suparnike, a vrijednosti stranke promijenio iz korijena te je HSS kao demokršćansku i pučku stranku pozicioniranu u političkom centru, odveo sasvim lijevo. Mene je na protustatutaran i protuzakonit način izbacio iz stranke kada sam najavila kandidaturu za predsjednicu i ja se za pravdu i za HSS borim na sudu. Nažalost, ime Kreše Beljaka u povijesti HSS-a bit će upisano na strani Puniše Račića, a ne uz imena Stjepana Radića i Vladka Mačeka - kaže Marijana Petir, koja je u novi saziv Hrvatskog sabora ušli kao nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a.

S Petir i tada još četvoricom izbačenih uglednih HSS-ovaca, tvrdi, počelo je srozavanje stranke, a koja se malo prije toga tek mic po mic počela oporavljati od već narušenog rejtinga.

Nikakvih trzavica

- Jako sam sretan što su oni koji rade nered izbačeni iz stranke. Oni nikad nisu ni pripadali HSS-u - rekao je Krešo Beljak o izbačenim članovima koji su u stranci proveli nekoliko desetljeća.

Insajderi kažu da je Beljaka tada ponijelo što je HSS dobro prošao na lokalnim izborima. - Jedina smo od većih stranaka koja nema apsolutno nikakvih trzavica - izjavio je uoči najvećih potresa u stranci Krešo Beljak.

Kad se, kaže Pirak, riješio neistomišljenika, Krešo Beljak je “promijenio svjetonazor i autokratski poveo stranku”.

- Opravdavalo se to potrebom za moderniziranjem stranke. Ispalo je da je na kraju učinio što i Račić - ovaj je ubio predsjednika, a ovaj članstvo. Stranka koja je dotad imala 40.000 članova koje se unatoč određenih problema sa svjetonazorskim lutanjima, malo lijevo pa desno, ni tada nije osulo. Sumnjam da danas ima više članova nego što je delegata koji će glasati u četvrtak - kaže Dinko Pirak. Ljutito naglašava da Beljak “čini štetu stranci, njegove su izjave o Bleiburgu i braniteljima sramotne, i mi ne pripadamo tom svijetu”.

- Iako Beljak grčevito želi biti predsjednik HSS-a, on toj stranci uopće ne pripada, on je lijeva, projugoslavenska pozicija. HSS je pučka stranka, mora biti centar i na izborima nastupati samostalno. To će vam reći 90 posto iskonskih HSS-ovaca. HSS je nekoć, u vrijeme predsjednika Zlatka Tomčića, imao istovremeno pet župana, 80-ak gradonačelnika i načelnika, a danas se oni mogu na prste nabrojati - kaže naš sugovornik.

Bivši lideri kažu da je svojim dolaskom u HSS, “Beljak uveo faraonsku diktaturu”.

- Ljude koji bi se u Predsjedništvo trebali birati nekom službenom procedurom, on dovlači kako želi - kažu.

- Da je HSS ostao na svojoj, radićevskoj liniji, garantiram da bi danas bio ne treća, nego možda i druga opcija u Hrvatskoj - uvjeren je Pirak. Krešu Beljaka, bez suzdržavanja, naziva “barabom”. Ništa suzdržanije o svom stranačkom šefu ne govori ni Boro Bašljan. On je jedan od aktualnih članova Predsjedništva HSS-a, koji zazivaju Beljakovu ostavku.

Krešo Beljak izgubio je većinu u stranačkom Predsjedništvu. Od 14 članova na nedavnom je glasanju njih sedam glasalo za njegov prijedlog, šest je bilo protiv, a jedan je član bio suzdržan. Sve to, slažu se svi sugovornici Jutarnjeg, sugerira da je vrijeme za odlazak Kreše Beljaka.

- Njegove je postupke bilo uvijek teško predvidjeti. Tko god u ovakvoj situaciji funkcionira poput prosječnog čovjeka, povukao bi se. Primjer je Davor Bernardić u SDP-u koji je 12 sati nakon izbornog debakla odstupio. Vidite kako je to kod nas mučno. Beljakove je motive teško shvatiti - kaže Bašljan.

Boro Bašljan ima ideju zašto Krešo Beljak želi ostati predsjednik HSS-a.

- U svom je Samoboru dobio najviše, 2300 glasova, ali od 16.000 birača izašlih na izbore. To nije dobar rezultat. Moguće mu je to pokazatelj za lokalne izbore, gdje bi mogao imati problema pa si ovako traži rezervnu opciju ili onu koja će mu pomoći na lokalnim izborima - kaže. Vjeruje da će si Krešo Beljak ovakvim inzistiranjem da ostane na čelu HSS-a, samo naštetiti.

- Nitko ga ne tjera iz stranke, niti pokušava iz nje izbaciti. Ali grčevito se držati mjesta predsjednika? Tko iole zna o politici, jasno mu je da će se Beljak teško politički rehabilitirati u sljedeće tri godine. Trebao bi se poput Kalmete, povući u zavjetrinu i malo se ohladiti, srediti misli. Politički pametno i moralno bilo bi podnijeti ostavku - kaže.

Ono što Krešo Beljak naziva izborima, sugovornici nazivaju “cirkusom” i “sprdačinom” koja će ići njemu u korist.

- Na ovakav način nitko nema šansu pa se nitko ni neće kandidirati. Jedino ako si sam ne nađe protukandidata, kako bi njegova pobjeda izgledala malo uvjerljivija - tvrde. Beljakove oponente frustrira to što nema načina na koji bi mogli smijeniti Krešu Beljaka ili ga prisiliti na legalne izbore. HSS je jedina parlamentarna stranka koja vodstvo ne bira po načelu “jedan čovjek, jedan glas”. Smatra li članstvo da vođa radi na štetu stranke i krši Statut, optužbama bi se trebao pozabaviti Nadzorni odbor. Druge mogućnosti nema. No, oni to, slažu se naši sugovornici, neće učiniti.

- To su 'Krešini klimavci' - opanjkava ih Bašljan.

Novo lice

- Jedne dobiva obećanjima, druge prijetnjama. Nedavno je 'zaprijetio' povratkom Marijane Petir u stranku, a koji, navodno, osobno pripremam. No s Marijanom Petir zbog nekakve benigne trzavice, a oboje smo tvrdoglavi, ne razgovaram godinama. Drugi kojim se prijeti je Božidar Pankretić, a oboje imaju svoju stranačku povijest s kojom se dio članstva ne može pomiriti - prepričava stranačke probleme Boro Bašljan.

On i istomišljenici na mjestu bi stranačkog šefa voljeli vidjeti novo, svježe lice, bez repova iz prošlosti. Prije 11 se godina mislilo da je to Krešo Beljak.

Iako će priznati da su izborni rezultati loši, Krešo Beljak neće se odoljeti pohvaliti da je od 46 gradonačelnika na izbornim listama - samo 13 ih je i ušlo u Sabor - on ostvario drugi najbolji rezultat. Neće spomenuti da je to ostvario s ukupno 6514 glasova, što je gotovo upola manje nego 2016. kad je osvojio 11.992 glasa. I tada je išao u koliciju sa SDP-om i partnerima.

Izborna skupština neće biti prvo službeno, a traljavo i pod upitnikom legalnosti, osmišljeno stranačko događanje HSS-a.
U srijedu je, 8. srpnja, održana sjednica Predsjedništva, sazvana mailom. Poziv za telefonsku sjednicu, koja je započela u 18, Boro Bašljan je primio u 19.10 sati.

Dubrovački član Predsjedništva Vido Bogdanović, u to je vrijeme pak, bio u ribama. Neslužbeno saznajemo da se sprema “češljanje” stranačke blagajne radi provjere odljeva novca. Tada će se vidjeti, čujemo, da su neki od zaposlenika središnjice studirali na stranački račun. Beljakovi oponenti vjeruju da je matematički sve čisto, ai da bi članovi trebali znati kome je on i što, te zašto baš tim osobama, davao novac iz blagajne HSS-a. O tome će se više znati nakon 30. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:13