PRIJAVILI SLUČAJ

Očekuje se nalaz obdukcije 33-godišnjaka koji je preminuo 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom

HALMED i HZJZ počeli su raditi na ocjeni koja će se žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije od KBC-a Rebro
Ilustracija 
 Ante Čizmić/Cropix

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je jučer da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja.

HALMED i HZJZ počeli su raditi na ocjeni koja će se žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, nakon čega će izvijestiti o ishodu, javlja HRT.

HALMED je trenutačno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti.

Objavljeno je i da će prijava biti upućena i Europskoj agenciji za lijekove (EMA), kako bi se uključila u ocjenu slučaja.

Preminuo u KBC-u Rebro

Kako je jučer izvijestio Jutarnji, 33-godišnji muškarac je 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom preminuo u KBC-u Zagreb te nije imao komorbiditete. Iz bolnice, pak, doznajemo da su događaj prijavili jer je vremenski povezan s cjepivom, no kako postoji velika vjerojatnost da je uzrok bio nešto drugo, a spominje se i meningokok.

Inače, ovo je drugi slučaj u kojem se vremenski, uzročno-posljedično povezuje smrt nakon cijepljenja AstraZenecom i problemi s trombocitopenijom.

Naime, prije nekoliko dana jedna takva prijava odnosila se na 91-godišnju ženu koja je preminula od plućne embolije, tri dana nakon što je cijepljena, no Povjerenstvo HALMED-a i HZJZ-a ocijenilo je da pokojna najvjerojatnije nije umrla od posljedica cjepiva, nego je imala druge komorbiditete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:08