DANI UHPA

Očekuje se vrlo uspješna glavna turistička sezona, možda čak i bolja od rekordne 2019.

U Hrvatskoj još uvijek boravi više od 170 tisuća gostiju na dan i ova predsezona neusporediva je s lanjskom

turisti u Splitu

 

 Nikola Vilic/CROPIX

Predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izjavio je na otvaranju Dana Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) da se očekuje vrlo uspješna glavna turistička sezona te da na to ukazuju najave glavnih turoperatora i avioprijevoznika.

"Idu najave avioprijevoza, više od 460 linija prema hrvatskim destinacijama, prema svim međunarodnim zračnim lukama u Hrvatskoj s glavnih emitivnih tržišta, vraća nam se i izravna avioveza između New Yorka i Dubrovnika, a najavljene su još neke nove interkontinentalne veze", rekao je.

Staničić je na otvaranju Dana UHPA-e izjavio da u Hrvatskoj još uvijek boravi više od 170 tisuća gostiju na dan te da je ova predsezona neusporediva s lanjskom, kad su na mnogim tržištima bile rigorozne anti-covid mjere.

"Ovogodišnja predsezona je počela s Uskrsom, koji je bio odličan, nastavljena je tijekom prvosvibanjskih blagdana, a očekujem da krajem svibnja i početkom lipnja nastavimo novim valom intenzivnijeg prometa, s obzirom na nadolazeće blagdane", kaže.

Ističe da se vratio zdravstveni i kongresni turizam te da i Opatija u ovom dijelu godine ima veći turistički promet.

Staničić je na novinarsko pitanje odgovorio da ruski i ukrajinski turisti čine nešto manje od dva posto turističkih dolazaka i noćenja. Smatra da će taj manjak turista biti nadoknađen s drugih tržišta, a nada se da će ratna zbivanja biti prekinuta.

Ovogodišnji Dani UHPA-e održavaju se povodom obilježavanja 30. obljetnice te udruge. Najavljene su prezentacije, predavanja, susreti direktora predstavništva HTZ-a i turističkih agencija, okrugli stolovi.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain rekao je da su zadnje dvije godine, nakon ratnih godina, kad je udruga osnovana, bile daleko najgore.

U 2020. imali smo pad prometa od 90 posto, u 2021. od 60 posto, a sad vidimo svjetlo na kraju tunela, naglasio je.

Godina je dobro počela, travanj je bio odličan, kao i uskrsni dio, a sad ulazimo u svibanj te smo, na osnovi razgovora s članicama, iznimno zadovoljni, rekao je.

Fain je izjavio da ćemo prema predviđanjima, ako ne bude novog vala pandemije i ako se rat u Ukrajini ne proširi, imati čak i bolju turističku godinu od rekordne 2019. godine.

"Veseli da su krenule grupe, ne tolikim intenzitetom kao ranije u predsezoni, a u posezoni očekujemo normalizaciju u usporedbi s 2019.", kazao je dodavši kako raduje da "azijske grupe, tj. dalekoistočna tržišta kreću krajem svibnja".

Rekao je da nije riječ o velikom broju, ali da je to pokazatelj normalizacije, da se vraćaju Koreja, Hong Kong, Tajvan, odnosno da se unatoč ratu u Europi ti gosti osjećaju sigurno i dolaze u Hrvatsku.

Fain je na pitanje koliko je turističkih agencija propalo u posljednje dvije godine rekao da može govoriti samo o članicama udruge te da je riječ o pet agencija, oko pet posto od ukupnog broja, dodavši da to nije dobro, ali da bi i u nekim "normalnim" godinama možda propalo i više agencija.

Rekao je da su agencije tijekom pandemije imale možda najbolju pomoć u Europi, naglasivši pomoć od Vlade i do travnja osigurane naknade za zaposlene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 00:48