BUDUĆI ŠEF HDZ-a

'Očekujem da će i drugi biti transparentni kao HDZ, stranku je moguće voditi i iz Bruxellesa'

 Robert Fajt / CROPIX

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu u Karlovcu da je poljuljana vjerodostojnost HDZ-a rezultat situacije u kojoj se stranka našla nakon niza pogrešnih procjena, ali vjeruje da HDZ kao središnja politička snaga može pridonijeti i političkoj i većoj pravnoj stabilnosti Hrvatske ta da će on iskoristiti priliku za revitalizaciju stranke.

"Krećem s čistim, novim, praznim papirom koji želim ispisati za HDZ, zajedno s našim partnerima, te iskoristiti priliku za svojevrsnu revitalizaciju stranke s jasnim programom i mjerama koje će se poslije pratiti prema ispunjavanju", rekao je Plenković, ističući da u to ulazi s čvrstom potporom europskih pučana jer zna da s njima stranka dijeli iste vrijednosti.

Izrazio je uvjerenje da HDZ može pridonijeti i političkoj i većoj pravnoj stabilnosti Hrvatske, kvalitetnom gospodarskom okviru za njezin rast i razvoj, uz poštovanje bitnih kršćanskih načela solidarnosti i socijalne uključenosti i brige za najranjivije u društvu, što je dio stranačke filozofije.

Na molbu novinara da komentira to što će DIP od HDZ-a tražiti novo izvješće o financiranju stranke, Plenković je ponovio da će o financiranju stranke i općenito o njezinu poslovanju odgovarati nakon unutarstranačkih izbora.

"U poslovanju stranke vodit ćemo se s tri načela, da sve što radimo bude zakonito, da se odluke donose transparentno i da o svemu Predsjedništvo bude upoznato, kako s prihodima tako i s rashodima, te da ćemo odgovorno birati od koga ćemo i na koji način uzimati kredit i pozajmice i da ćemo sve što radimo učiniti dostupnim hrvatskoj javnosti", rekao je Plenković.

Na pitanje je li proučio prošlo izvješće HDZ-a DIP-u odgovorio je potvrdno, dodajući da ono sadržava činjenice o onome što se dosad događalo, da je to "već iskomunicirano prema hrvatskoj javnosti" te kako očekuje da će i druge stranke pružiti jednak stupanj transparentnosti.

Vidjeli ste jučer, rekao je Plenković, da na upite novinara nema pretjerane volje da se sve predoči javnosti i očito je da moramo uvoditi nove standarde kao članica EU i voditi računa da oni koji biraju stranke imaju pravo znati kako se stranke financiraju.

Na upit može li voditi stranku iz Bruxellesa, Plenković je odgovorio kako u ovom trenutku može jer je u Europskom parlamentu stanka te da stranci želi pridonijeti svojim punim angažmanom kroz parlamentarne izbore, a nakon toga donosit će odluke propisane zakonom.

Zamoljen da komentira vijest da će bivši predsjednik Republike Stipe Mesić biti na SDP-ovoj listi za prvu izbornu jedinicu, Plenković je rekao da je povratak Stipe Mesića u politiku njegova odluka te da je to pitanje za SDP, a on će voditi računa da kandidati HDZ-a budu najkvalitetniji, da budu stručni, dokazano dosljedni, zdravi spoj mladosti i iskustva i da imaju ugled među biračima i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, da bi mogli provoditi i artikulirati HDZ-ov put i program.

Izjavu za medije Plenković je počeo podsjećajući da je u Hrvatski sabor i u Europski parlament bio izabran upravo u 7. izbornoj jedinici te da prema Karlovcu i Karlovačkoj županiji osjeća solidarnost i pripadnost.

Župan Ivan Vučić novinarima je predstavio Plenkovića riječima: "Naš kandidat za premijera." Istaknuo je kako vjeruje da će birači prepoznati njegove kvalitete i "dati svoj glas za njega i njegovu ekipu".

Plenković i župan izjave za novinare dali su uoči svečane sjednice karlovačkoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada i 437. obljetnice osnutka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:32