SPAS ZA DUŽNIKE

'OČEKUJEM DA SE MINISTARSTVO OZBILJNO PRIHVATI POSLA OKO OSOBNOG BANKROTA' Pravni savjetnik Hrvatske udruge sindikata

ZAGREB - Ministar pravosuđa najavio je da će do kraja godine u javnu raspravu uputiti nacrt zakona o osobnom bankrotu, a pravni savjetnik Hrvatske udruge sindikata (HUS) David Jakov Babić, koji je sudjelovao u radnoj skupini za izradu tog zakona osnovanoj 2011. očekuje da će se ministarstvo ovoga puta ozbiljno prihvatiti posla i izraditi zakon koji će dužnicima omogućiti da se, nakon određenog razdoblja odricanja i financijskog tutorstva, oslobode dugova i krenu ispočetka.

"U ljeto 2011. pri Ministarstvu pravosuđa osnovana je radna skupina s ciljem izrade zakona o osobnom bankrotu, no nije se doguralo daleko. Mislim da je osnivanje skupine bio predizborni potez, jer je formirana pred same parlamentarne izbore i nismo imali dovoljno vremena da se ozbiljno uhvatimo posla. Nakon najave predsjednika Ive Josipovića, za očekivati je da će se tu nešto promijeniti", rekao je Babić Hini.

'SVI MORAJU SHVATITI DA JE KRIZA OZBILJNA I MORAMO POMOĆI GRAĐANIMA!' Josipovićeva poruka političarima i stručnjacima

Kazao je i da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u utorak, na sastanku o Zakonu o radu, predstavnike sindikata i poslodavaca upitao jesu li voljni sudjelovati u izradi novog zakona, najavljujući formiranje nove radne skupine.

Babić podsjeća da je HUS još 2009. zatražio donošenje zakona o osobnom bankrotu, motiviran činjenicom da građani koji ne mogu vraćati svoje dugove na raspolaganju nemaju pravne instrumente kakve imaju insolventni poslovni subjekti.

"Budući da je u zemljama u okruženju bio trend uvođenja osobnog bankrota, procijenili smo da ne postoji razlog da se to ne učini i u Hrvatskoj", objasnio je Babić.

Naglasio je da je osobni bankrot izuzetno naporan institut koji zahtjeva disciplinu i odricanje dužnika, ali da mu u konačnici jamči da će, nakon pet ili sedam godina odricanja uz financijsko tutorstvo, podmiriti dugove i imati priliku krenuti od nule.

"Osobni bankrot provodi se slično kao stečaj u poduzećima. U prvom koraku sastanu se vjerovnici i dužnik i popišu dugove i imovinu te izvor sredstava za život dužnika. Razjasni se koliko duboko je čovjek u 'gabuli' i pokuša se dogovoriti plan vraćanja dugova, a zatim krene u realizaciju dogovorenog. Ako dogovor izostane, onda se uz sudjelovanje pravosuđa dužniku odredi mentor, period otplate i sredstva za preživljavanje", objasnio je Babić.

'TREBA SPRIJEČITI OVRHE STANOVA U KOJIMA SE ŽIVI I DUGOVA DO 5000 KN' Josipović iznio 20 mjera za građane

Naglasio je da poanta mentora nije da dužnik dobije "babarogu", nego da mu se osigura da nakon određenog razdoblja krene od nule, budući da je teško očekivati da će osoba koja je upala u poteškoće sama izaći iz njih.

Institut osobnog bankrota u SAD-u postoji niz godina, dok se u europskim zemljama uvodi tek u novije vrijeme, a proglašenje osobnog bankrota u pravilu se izbjegava i predstavlja zadnji izlaz iz situacije kada se više ne mogu otplaćivati dugovi, jer dužnik time ostaje bez stečene imovine, a često i bez osobnog dostojanstva.

Babić podržava i druga nastojanja predsjednika Josipovića da građanima olakša krizu pa i izmjene Ovršnog zakona kojima bi se onemogućila ovrha nad stanom u kojem dužnik živi, ako veličinom i vrijednošću ne prelazi propisani minimalni standard stanovanja.

Odbacio je tumačenja da bi takva mjera dovela do pravne nesigurnosti i manjeg kreditiranja građana.

"Mislim da sve predložene mjere treba podržati, a siguran sam da će od ove inicijative pa do eventualnog usvajanja konačnog modela biti dovoljno vremena da se otkloni bilo kakva bojazan da će mjere biti kontraproduktivne", rekao je Babić, podsjećajući da i sada postoje izuzetci od ovrhe te da "ljude ne bi trebalo tjerati na ulice, jer su to prizori od kojih se svi zgražamo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:57