ŠEF VRHOVNOG SUDA

‘Očekujem najprofesionalniju moguću istragu! Zapaljenje BMW-a pokazuje da se mafija jako osilila‘

Ravnateljstvo policije mora direktno biti u to uključeno, a po mogućnosti i Sigurnosno-obavještajna agencija, kaže Dobronić

Radovan Dobronić

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić poručio je u ponedjeljak kako očekuje da se provede najprofesionalnija moguća istraga o paležu osobnog automobila sutkinje osječkog Županijskog suda.

„Tražim da istraga koja bude provedena bude najprofesionalnija koja je moguća, smatram da Ravnateljstvo policije mora direktno biti u to uključeno, a po mogućnosti i Sigurnosno-obavještajna agencija”, kazao je Dobronić u razgovoru za RTL Danas.

„Ako će se to voditi kao bilo koja druga istraga, to nipošto neće biti u redu i to nećemo prihvatiti u sudstvu dobro, to ćemo prihvatiti kao još jedan znak potpuno pogrešnog odnosa izvršne vlasti prema sudovima”, poručio je Dobronić.

Napomenuo je da se nije čuo s osječkom sutkinjom, kako vjeruje da je u šoku, no da se čuo s jednim drugim sucem koji mu je opisao događaj. „Iznenađuje me da na sam Uskrs netko potpaljuje automobil bilo kome, a kamoli sutkinji Županijskog suda i to je svakako razlog za veliku zabrinutost”, rekao je.

Dobronić je ocijenio je da je u Hrvatskoj zaštita sudaca na vrlo niskoj razini, „gotovo da ni ne postoji”, da je to odraz poimanja sudačke profesije kao jedne vrste referentskog posla te istaknuo da se država i javnost moraju početi drugačije odnositi prema sudačkom pozivu. Potvrdno je pritom odgovorio na pitanje je li izostala reakcija na konkretan događaj.

„Sada je svakome jasno da se mora postaviti sustav osiguranja sudaca, potpuno je jasno da određeni broj sudaca u određenom trenutku kada vodi neke opasne predmete mora imati osiguranje”, kazao je, među ostalim, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

Na upit je li zapaljen automobil sutkinje pokazuje da mafija „trese državom”, Dobronić je rekao da pokazuje da se jako osilila i kako sve više postaje beskrupulozna budući da prije nije bilo sličnih primjera.

U namjerno izazvanom požaru u nedjelju, na Uskrs, u središtu Osijeka izgorio je osobni automobil sutkinje Županijskog suda Vlaste Šimenić Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 07:13