NOVE CIJENE

Od 1. siječnja nastupaju nove cijene plina i električne energije za poduzetnike, pogledajte promjene

Od prvog dana 2024. poduzetnici će plaćati prosječnih 15 centi za kilovatsat isporučene struje i 4,9 centi za kilovasat za nabavu plina
 Darko Tomaš/Cropix

Poduzetnici koji koriste usluge zajamčene opskrbe plinom i strujom od 1. siječnja iduće godine plaćat će skuplji plin, za 9,4 posto, i jeftiniju električnu energiju, za 5,7 posto, u odnosu na sadašnje cijene, odlučila je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Riječ je o usluzi koju je HEP u obavezi pružati tvrtkama čiji su opskrbljivači plinom i električnom energijom u javnoj usluzi zapali u poslovne teškoće ili su iz nekog drugog razloga raskinuli ugovore sa svojim kupcima.

U prošloj godini, primjerice, HEP Elektra je u zajamčenoj usluzi isporučivala električnu energiju za 83 tisuće tvrtki. Kada je riječ o plinu, zbog financijskog sloma dijela opskrbljivača plinom HEP-Plin morao je preuzeti oko 20 tisuća novih kupaca.

Vlada je, podsjetimo, u energetskim paketima pomoći građanima i gospodarstvu, među kojima je posljednji usvojen u rujnu ove godine, "zamrznula" cijene struje i plina za kućanstva i poduzeća u javnoj usluzi.

Mali poduzetnici, prema istome izvoru, plaćaju električnu energiju po cijeni od šest centi za kilovatsat, dok su veliki, nakon što su također bili zaštićeni u prethodna dva Vladina paketa s "zacementiranom" cijenom od 23 centa za kilovatsat, prepušteni tržištu.

Ovisno o tarifnom modelu

Poduzetnici u zajamčenoj usluzi isporuke električne energije trenutačno plaćaju prosječnih 16 centi za kilovatsat, a iznosi variraju prema tarifnom modelu. Od 1. siječnja plaćat će prosječnih 15 centi za kilovatsat.

Vladina pomoć tvrtkama u plaćanju plina odvija se dodjelom vaučera u iznosu od dva centa za potrošeni kilovatsat, uz uvjet da je godišnja potrošnja poduzetnika ispod deset gigavatsati godišnje. Istodobno je Vlada, utjecajem na formulu po kojoj HERA izračunava cijenu nabave plina za plinare koje rade u javnoj usluzi, praktično "zamrznula" nabavu plina na 41 euro za megavatsat.

U svakom slučaju, HEP-Plin trenutačno u zajamčenoj opskrbi mora, u cijeni isporuke plina koju naplaćuje poduzetnicima, obračunavati nabavu plina po cijeni od 4,5 centa za kilovatsat, a od 1. siječnja tu stavku podiže na 4,9 centa za kilovatsat.

Cijene struje u zajamčenoj usluzi HERA izračunava temeljem formule u kojoj je ključna stavka kretanje cijena na mađarskoj burzi električne energije (HUDEX) u prethodnom razdoblju. U studenome, primjerice, zabilježena je prosječna "bazna" cijena u trgovanju na HUDEX-u od 115 eura za megavatsat.

Cijenu nabave plina u zajamčenoj usluzi HERA donosi nakon analize obračunatih cijena u terminskim ugovorima na europskim plinskim burzama. Sredinom studenoga, primjerice, na austrijskoj burzi trgovalo se plinom po cijeni od 46 eura za megavatsat.

Nakon vrtoglavih skokova

Burzovne cijene struje i plina u ovoj su se godini stabilizirale nakon vrtoglavih skokova u 2022. izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu i povećanom potražnjom uslijed oporavka svjetskoga gospodarstva nakon koronakrize. Prema podacima HEP-a, lani su nabavne cijene plina skočile 206 posto, a uvozne električne energije 219 posto.

- Tijekom posljednjih deset godina prosječna cijena plina bila je između pet eura i 35 eura za megavatsat. U kolovozu 2022. cijene za mjesec unaprijed i dan unaprijed dosegnule su povijesno najvišu razinu, više od 300 eura za megavatsat, s porastom od tisuću posto u usporedbi s cijenama u prethodnim desetljećima - upozorava se u izvješću HEP-a za 2022.

Cijene plina i električne energije u zajamčenoj usluzi koje stupaju na snagu s 1. siječnjem važit će do 1. travnja, kada će HERA donijeti novi cjenik. Tada, podsjetimo, istječe i rok važenja Vladinih energetskih mjera pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:21