KORONAVIRUS

OD 106 TESTIRANIH PET IH JE POZITIVNO Virus kola u populaciji, više se ne može utvrditi od koga se zarazio svaki oboljeli

Uzorci su uzeti od pacijenata koje su, zbog sumnje, na testiranje uputili liječnici. Nitko ne može sam zatražiti da ga se testira
 Matija Djanjesic / CROPIX

Svaki deseti uzorak obrađen u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pozitivan je na koronavirus. Do sada se tamo, u roku od 48 sati, obradilo 106 uzoraka te je Covid-19 dokazan kod čak 11 uzetih brisova.

Radi se o pet novih slučajeva te šest tzv. potvrdnih testova koji su rađeni na uzorcima osoba za koje je ranije utvrđeno da su pozitivne.

Tu informaciju potvrdio nam je ravnatelj Zavoda dr. Zvonimir Šostar.

- Prema ovim rezultatima, jasno je da se bolest proširila. Većina uzoraka je iz Zagreba, a dio koji se obrađuje u popodnevnim satima dolazi iz Klinike za infektivne bolesti - kaže Šostar. Zagrebački uzorci uzeti su od pacijenata koji su dolazili u domove zdravlja, odnosno u posebno organizirane izdvojene ordinacije za pregled bolesnika pod sumnjom na koronavirus te su poslani na testiranje. Te ordinacije rade 24 sata na dan, a nalaze se na šest lokacija (Dom zdravlja Zagreb - Centar: Siget, Avenija Većeslava Holjevca 22, Laginjina 16; Dom zdravlja Zagreb - Istok: Hirčeva 1, Grižanska 4; Dom zdravlja Zagreb - Zapad: Prilaz baruna Filipovića 11, Park stara Trešnjevka 3). Šostar je pojasnio proceduru.

Odluka na liječniku

- Pacijent koji sumnja da je inficiran odlazi u za to predviđenu ordinaciju, gdje ga pregledava obiteljski liječnik koji je pod mjerama zaštite. Ako liječnik postavi sumnju da bi osoba mogla imati koronavirus, kontaktira naš Zavod, nakon čega epidemiolog na osnovu svih relevantnih podataka odlučuje hoće li ga se testirati - kaže Šostar. Nakon postavljanja indikacije pacijent dolazi u Zavod, gdje mu klinički mikrobiolog uzima bris.

- Da bi nalaz bio gotov, potrebno je tri i pol do četiri sata, ali sve, naravno, ovisi o tome koliko je uzoraka u proceduri. Ipak, svi nalazi budu gotovi u jednom danu - kaže Šostar.

Nadalje, kada imaju potvrdan nalaz, zovu liječnika koji je uputio pacijenta kojem se javlja nalaz.

- Ovisno o kliničkoj slici, oboljela osoba ostaje kod kuće u obaveznoj izolaciji ili ju se, ako klinička slika to zahtijeva, hospitalizira - kaže Šostar i zaključuje kako do sada, na sreću, među testiranima nije bilo teže oboljelih. Svi podaci se na dnevnoj bazi šalju Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kako bi se dobili zbirni podaci za Hrvatsku. Koronavirus prisutan je u svim hrvatskim regijama. Broj oboljelih unatrag nekoliko dana rapidno raste tako da je do četvrtka popodne potvrđeno 105 slučajeva, od čega se za pet osoba smatra da su ozdravile. Potvrđen je i prvi smrtni slučaj osobe koja je bila pozitivna na koronavirus, no obdukcijski nalaz tek će pokazati od čega je umro ugostitelj iz Istre.

Situacija u Hrvatskoj se komplicira, odnosno već se može govoriti o lokalnoj transmisiji s obzirom na to da se više ne može za svakog zaraženog utvrditi od koga se točno zaraztio, odnosno da je importirani slučaj ili bliski kućni kontakt zaraženog. S druge strane, virus je ušao u neke bolnice, tako da imamo, zasad, devet oboljelih zdravstvenih djelatnika.

Ono što može stvoriti problem jest to da je veći broj liječnika unatrag 14 dana bio u inozemstvu, stoga se ne zna koliko će se virus dodatno širiti unutar ustanova. Zaražena je i jedna liječnica obiteljske medicine, koja je prema našim saznanjima normalno vodila svoju ordinaciju dok joj nije dijagnosticiran koronavirus. Dobra vijest je da od svih zaraženih osoba samo dvije imaju srednje tešku kliničku sliku i u ovom trenutku nitko nije vitalno ugrožen.

Također, više od 12 tisuća osoba nalazi se u samoizolaciji te Krizni stožer još jednom apelira da se svi pridržavaju uputa epidemiologa.

U srijedu se virus proširio po Dalmaciji, tako da od niti jednog slučaja u manje od 24 sata potvrđeni su novi - u Biogradu, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Zbog oboljele djelatnice aerodroma, u Dubrovniku je zatvorena zračna luka za sve civilne letove. Inače, jučer ujutro hrvatski građani probudili su se pod dosad neviđenim okolnostima. Svi kafići i restorani, kao i druge uslužne djelatnosti, su zatvoreni. Škola će se odrađivati od kuće dodatnih 30 dana.

Talijanski scenarij

Cilj ovih mjera je usporavanje širenja virusa među pučanstvom. Naime, povećanje broja oboljelih se očekuje, ali čini se sve da to bude što sporijim tempom kako se bolnice ne bi preopteretile i kako bi zdravstveni sustav mogao prihvatiti i liječiti sve teže oboljele.

Pokušava se izbjeći talijanski scenarij gdje liječnici doslovno moraju birati koga će liječiti jer nemaju više kapaciteta. U borbu protiv koronavirusa, na zahtjev Ministarstva zdravstva, uključila se i Hrvatska vojska. Oni će Ministarstvu zdravstva pomoći osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživoga ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska na području Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, u sklopu primarnog intenzivističkog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:20