RASPRODAJA LETJELICA

Od 15 oglašenih letjelica, HV uspio prodati samo tri

Agencija Alan u siječnju ove godine oglasila je prodaju šest školskih aviona PC-9 i PC-9 M, dva transportna aviona AN-32 i sedam borbenih helikoptera Mi-24V. Oglasi su objavljeni u domaćem tisku te uglednom vojnom časopisu Jane’s Defence. Iako je iskazan interes za sve letjelice, prodana su samo tri školska aviona Pilatus PC-9. Za šest ovih aviona pristigle su četiri ponude, a prihvaćena je ponuda privatne osobe iz Češke za tri Pilatusa. Ta tri aviona prodana su za ukupno 810 tisuća eura. Za preostala tri aviona ponude nisu bile zadovoljavajuće.

Ukrajinska veza

Za transportne avione interes je iskazalo nekoliko svjetskih tvrtki, ali ponudu je predala tek hrvatska kompanija Aero Partner iz Zagreba. Riječ je o kompaniji koja, među ostalim, zastupa ukrajinski zavod Ukrspeceksport koji remontira hrvatske borbene avione. Prema dostupnim informacijama, Aero Partner je za jedan avion ponudio 550, a za drugi 700 tisuća eura, odnosno zajedno 1,250 milijuna dolara. U Agenciji Alan te su ponude ocijenili preniskima te su ih odbili.

Problem remonta

Od ukupno oglašenih sedam borbenih helikoptera Mi-24V za samo dva helikoptera pristigla je konkretna ponuda. Jedna bugarska tvrtka za jedan helikopter nudi 45, a za drugi 110 tisuća dolara. No, i te su ponude odbačene kao nezadovoljavajuće.

Slabu prodaju vojnih letjelica naši sugovornici tumače slabim interesom za ovakve letjelice, ali i u velikim troškovima koje bi kupac transportnih aviona i borbenih helikoptera imao nakon kupnje. Naime, jedan transportni avion mora se modernizirati i remontirati, a ista je situacija i s borbenim helikopterima. Pritom, stručnjaci se razmimoilaze u tome je li helikoptere, stare između 29 i 37 godina, uopće moguće remontirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:35