POVJERLJIV ODNOS

Od 2004. Vlada platila odvjetnike 320 mil. kuna. Koje? To je tajna. Nikad nećemo doznati

Bez suglasnosti obiju ugovornih strana, dakle i države i odvjetnika, iznosi se ne smiju učiniti javnima, tvrde u Vladi

ZAGREB - U posljednjih sedam godina iz državnog je proračuna na račune različitih odvjetnika uplaćeno oko 320 milijuna kuna. Međutim, koja su odvjetnička društva i uredi dobili taj novac, građani Hrvatske nikad neće doznati jer u Vladi tvrde da je riječ o tajnim podacima koji se bez odobrenja obiju strana, dakle i odvjetnika, ne mogu objaviti.

SDP tražio odgovore

Pitanje plaćanja odvjetničkih usluga, koje uključuju i one za zastupanje pred Sudom u Haagu i drugim međunarodnim institucijama, pokrenuo je SDP-ov zastupnik Mario Habek. Najprije je još krajem prošle godine uputio zastupničko pitanje koliko su Vlada, pojedina ministarstva i državne tvrtke platili pojedinim odvjetnicima te koliko je Vlada platila za zastupanje pred Haagom i drugim institucijama.

Od Vlade je dobio samo podatke o tome koliko su od 2004. do 30. studenoga 2010. svake godine iznosili ukupni troškovi za odvjetničke usluge te za koje institucije.

Vlada se oglušuje

Iz tih se podataka može vidjeti da je u posljednjih sedam godina država godišnje za odvjetnike izdvajala od 22 do čak 79,5 milijuna kuna koliko je plaćeno 2009. godine. No, ključan odgovor koliko su novca za zastupanje poimenice dobili pojedini odvjetnici - nije dobio.

Bilo mu je nejasno zašto se Vlada oglušila na njegovo pitanje pa je krajem siječnja uputio i dopunsko pitanje o tome. U travnju je iz Vlade dobio i drugi odgovor u kojemu jasno stoji da su takvi podaci tajna. “Odvjetnik i stranka zaključuju ugovor o nalogu koji je dvostruko obvezujući, a razumijeva i postojanje odnosa povjerenja među ugovarateljima.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izadnju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:27