PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Od afere Janaf ozbiljnije curenje informacija bilo je ono u aferi SMS te u slučaju Josipe Rimac‘

Što se tiče izlaska Josipe Rimac iz zatvora u Remetincu, Andrej Plenković je rekao da se ničega ne boji
Andrej Plenković
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Premijer Andrej Plenković u utorak je posjetio brodogradilište 3. maj u Rijeci i tom prilikom odgovarao na pitanja novinara.

Komentirao je i sazivanje sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Plenković je rekao da je od afere Janaf i curenja informacija u toj aferi ozbiljnije curenje informacija bilo ono u aferi SMS te u slučaju Josipe Rimac.

"Ovdje je to bilo jako dobro organizirano od strane policije, odnosno USKOK-a i DORH-a", izjavio je Plenković, dodavši da ne zna odakle cure informacije, prenosi N1.

Što se tiče izlaska Josipe Rimac iz zatvora u Remetincu, Plenković je rekao da se ničega ne boji.

Na špekulacije da će Tomislav Ćorić biti smijenjen iz Vlade, Plenković je rekao da mu je to prva vijest.

Komentirao je stanje u Rovinju, s tvornicom duhana.

- Kad je BAT preuzeo Tvornicu u Rovinju, preuzeli su i obvezali se da 5 godina neće otići iz Hrvatske. Ministar financija vodi razgovore s BAT-om. Naša želja je da pronađemo rješenje koje će biti najbolje. Mislim da ćemo u razgovorima koji će biti sljedećih dana doći do rješenja koje će omogućiti da BAT ostane neko duže vrijeme. Nadamo se dogovoru koji će njih na duže vrijeme usidriti u Istri - rekao je Plenković.

Dotaknuo se i sastanka s Bakirom Izetbegovićem te Draganom Čovićem.

"Cilj Vlade RH je osigurati dobre i prijateljske odnose s BiH, s obzirom na geografski položaj i činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Smatramo da se trebamo baš sad, kad je riječ o 25. godišnjici dejtonskog sporazuma, držati i slova i duha tog sporazuma, a to znači da predstavnici sva tri konstitutivna naroda trebaju biti zastupljeni na način da su oni doista legitimni predstavnici ta tri naroda, prenosi N1.

Stav Hrvatske je jedinstven, mi ga komuniciramo godinama. Smatramo da prakse nisu dobre, da jedan narod bira predstavnika drugoga. Naš je stav da bi sami akteri u BiH, i institucije i stranke, trebale iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju koju imamo danas, da se jedan narod osjeća da su stvari nepravedne - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:53