NOVA INICIJATIVA

'OD ČEGA SE ON TO OGRAĐUJE, PA NEMA NIKAKVE LOGIKE' Čelnik Udruge specijalne policije iznenađen potezom Tome Medveda

Maras: Neka se ministar i sve stranke izjasne što misle o našoj inicijativi, da znamo za koga glasati
Ministar branitelja Tomo Medved i pripadnik HOS-a Zoran Maras nedavno na obljetnici Bljeska u Okučanima
 Ronald Gorsic / CROPIX

- Nemojte nas nazivati pogrdnim imenima; nas ‘41./’45. ne zanima; mi smo svi bili branitelji; pripadnici HOS-a prošli su sva bojišta, bili smo sol svakog bojišta; da nas nije bilo, ne bi ni vas danas; ja bih se zapitao kakvu politiku vodi naš predsjednik države Zoran Milanović kad ga hvale Aleksandar Vučić i Milorad Dodik; nećemo dozvoliti da se bilo koji simboli iz II. svjetskog rata povezuju s Domovinskim ratom; nasuprot fašizmu 90-ih stajali su hrvatski branitelji, stajale su oznake MUP-a, ZNG-a, gardijskih postrojbi i HOS-a - poručeno je, među ostalim, na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili predstavnici Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

Jučerašnja konferencija na kojoj se, ruku na srce, nije izgovorilo ništa što bi izlazilo iz standardnog braniteljskog diskursa izazvala je veliko zanimanje zbog toga što je dan ranije ministar branitelja Tomo Medved zvao pojedine novinare kako bi se unaprijed ogradio od te press konferencije, kao i od svih, za njega, Plenkovićevu Vladu i HDZ nepoželjnih političkih poruka koje bi eventualno bile odaslane.

Slučaj Okučani

Na konferenciji su govorili i šef Udruge specijalne policije Zoran Maras i čelnik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić, koji su u Okučanima na obljetnicu akcije “Bljesak” položili vijenac noseći majice na kojima je bio i HOS-ov amblem, zbog čega je predsjednik RH Zoran Milanović odlučio iz protesta napustiti svečanost.

- Imam informaciju da će se sutra u neko doba održati konferencija za novinare na kojoj će biti Maretić, Maras te Boro Barišić iz Saveza udruga dragovoljaca HOS-a. Ne znam o čemu će govoriti, ali se u svoje ime i u ime Vlade i Ministarstva branitelja želim unaprijed ograditi i poručiti da mi ni na koji način ne sudjelujemo u organizaciji sutrašnje konferencije. To imam potrebu napraviti jer me se optuživalo da sam kriv za ono što se dogodilo u Okučanima - poručio je Medved u nedjelju.

Zašto se ministar branitelja unaprijed išao ograditi od njihove konferencije za medije te je li ih Medved zatražio da se suzdrže od “teške artiljerije” i mogućih kritika na račun Vlade Andreja Plenkovića u ovo predizborno vrijeme, pitali smo aktere jučerašnje braniteljske presice.

- Ne znam zašto se Medved išao ograditi, ne vidim logiku u tome da se netko ograđuje od konferencije koju nije sazvao. Press konferenciju sazvali su Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Logično bi bilo da se netko ogradi eventualno nakon konferencije, ako bi bilo izgovoreno nešto s čime se ne slaže. Postavljamo si pitanje je li ovo njegov osobni stav ili je to stav nekog drugog - rekao je jučer za Jutarnji list Zoran Maras, čelnik Udruge specijalne policije.

Na pitanje što točno pod time misli i aludira li na premijera Plenkovića, Maras nam je rekao da ne misli na nikoga posebno.

“Nema logike”

- Ne mislim na nikoga jer to (što je dan ranije učinio ministar branitelja) nema logike. Od čega se on ograđuje, ne znam motive toga - kaže.

Tvrdi da ih nakon događaja u Okučanima, kada je predsjednik RH napustio svečanost zbog napisa “Za dom spremni” u HOS-ovu grbu, ministar branitelja nije zvao i da od njih nije tražio ništa što bi imalo veze s izbornom kampanjom.

- To nitko od nas nije tražio. Mi smo danas Vladi, ali i svim političkim strankama uputili na raspravu našu inicijativu da Deklaracija o Domovinskom ratu postane zakonski akt i da u konačnici budu propisane određene sankcije za one koji će kršiti odredbe Deklaracije jer smo svjedoci pojava omalovažavanja digniteta Domovinskog rata. To je poruka današnje konferencije. Mi jesmo u komunikaciji s ministrom branitelja, ali on nas nije zvao zbog izbora. Neka se sada ne samo on, nego i sve političke stranke izjasne što misle o našoj inicijativi kako bismo znali za koga ćemo glasati na izborima - rekao je jučer Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:18