POVIJESNI DAN

Od danas je cijela Hrvatska pokrivena meteorološkim radarskim slikama: Evo gdje možete pratiti oblake i oborine

One će omogućiti kvalitetnije prognoze i osobito upozorenja na opasne vremenske pojave
 DHMZ/ HRT

Premda vremenski nije ekstreman, ovaj je utorak za hrvatsku meteorologiju izniman. Povijestan! Od 29. 11. 2022. godine cijela Hrvatska pokrivena je meteorološkim radarskim slikama. I bliža okolica. Radarske slike oblaka i oborine vidljive su na internetskim stranicama DHMZ-a i u HRT METEO aplikaciji. One će omogućiti kvalitetnije prognoze i osobito upozorenja na opasne vremenske pojave.

Srećom, sljedećih dana opasnih pojava neće biti odviše - nevolje će stvarati uglavnom često jaka bura, na udare gdjegod i olujna, osobito na sjevernom Jadranu. Naravno, u prometu kontinentom oprez je nužan i zbog moguće mjestimične poledice jer će temperatura zraka pri tlu ponegdje biti i niža od 0 °C, a mjestimice u gorju moguć je i tanji snježni pokrivač.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu do večeri većinom suho, premda oblačno, a zatim povećanje vjerojatnosti za povremenu mjestimičnu slabu kišu. Uz povremeno umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar temperatura zraka bit će od 2 do 6 °C, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno, a mjestimične slabe oborine moguće su uglavnom prema večeri, i to slaba kiša, u gorju i susnježica i snijeg. Uz temperaturu uglavnom između 2 i 5 °C te umjeren sjeveroistočni vjetar, može se činiti kao da je hladnije.

Hladnije će zasigurno biti u gorskim krajevima, gdje će uz oblačno vrijeme povremeno biti slabe susnježice i snijega. Na sjevernom Jadranu će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna i dalje uzrokovati probleme u prometu. More umjereno valovito i valovito, a sunčanih će razdoblja biti ponajprije na otocima. Temperatura u gorju od -1 do 2 °C, na Jadranu najviša dnevna od 9 do 13 °C.

Sunčanih će razdoblja više biti u Dalmaciji. I pritom suho, ali i vjetrovito, osobito na sjevernom dijelu, gdje će puhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Danju bi temperatura mogla porasti do 13 ili 14 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, uz oblačnije poslijepodne. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura. Poslijepodnevna temperatura od 10 do 14 °C, a jutro će u zaobalju biti svježe.‘

Većinom oblačnije, ponegdje uz slabe oborine i slabiji vjetar

‘Na Jadranu još i u četvrtak djelomice sunčano, a od petka oblačnije uz povremenu kišu, češću u subotu. Jaka, na udare i olujna bura u petak će oslabjeti, a u subotu će zapuhati jugo,osobito u Dalmaciji, pa će najniža jutarnja temperatura zraka malo porasti.

Na kopnu sljedećih dana pretežno oblačno, povremeno uz većinom slabe oborine. U nizinama će biti kiše ili rosulje, a u gorju je moguća i susnježice i snijeg. Temperatura zraka bez promjene‘, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, a Zoran Vakula obilježio je ovaj povijesni dan za hrvatsku meteorologiju stihovima:

‘RH meteorologije povijesni dan,

iako, srećom, nije i vremenski ekstreman.

Na meteorološkim slikama nema sjena

- Hrvatska je napokon radarski pokrivena!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:31