NOVA PRAVILA

OD DANAS JE OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA Znate li koliku ćete kaznu platiti ako nemate zimske gume i niste očistili snijeg s auta?

Nemate li zimsku opremu, možete biti i isključeni iz prometa, a ako ste lijeni očistiti snijeg s auta, u proračun ćete uplatiti i do 1000 kn
 Damir Škomrlj / Novi List / CROPIX

Niste li još primijetili - zima je pokucala na vrata. Premda nije grijeh što vam sjećanja na ljetnu uživanciju i jesensku romantiku još okupiraju misli, prvo ovogodišnje jutro u kojem vas je nakon izlaska iz stana dočekao auto zarobljen bijelim slojem mraza trebao je biti dovoljno jasan signal da više nije vrijeme za opuštenost.

Dakle, kako ste na sebe navukli pulover, toplu jaknu i rukavice, a prije izlaska iz kuće okrijepili se toplim čajem ili kavom, tako i vaš limeni ljubimac očekuje da se pobrinete za njega.

Provjerite opremu

Dakle, bez obzira što danas i službeno počinje obaveza korištenja obvezne zimske opreme, već je i pogled na termometar dovoljan da se shvati da je krajnji čas da na automobil navučete zimske gume, provjerite zdravlje akumulatora, valjanost antifriza, pregledu podvrgnete ispravnost baš svih svjetala, umorne metlice brisača zamijenite svježima i utočite dovoljnu količinu tekućine za pranje stakla. Nemojte zaboraviti u opremu uvrstiti i strugalicu za led ili sprej za odleđivanje stakala ili brava (kod starijih autmobila), a neće biti naodmet ako u prtljažnik ubacite i metlicu za čišćenje snijega. I malu lopatu ako vam auto ostane zarobljen iznenada napadalim snijegom.

Ruku na srce, sve to nije puno posla, a osim investicije u gume, ni neizdrživog troška. Zapravo, oboje je zanemariv teret u odnosu na neugodnosti koje ignoriranje zime može donijeti. Ipak, svi znamo da u zimsku vožnju nehajno kreće još priličan broj nemarnih vozača, ponašajući se ležerno kao da su tek stigli s dalmatinskih plaža. Lijek za takve je neprestano podsjećanje da se sa zimom ne treba šaliti, a kada ni pristojnost više ne pomaže, jedino disciplinsko sredstvo koje preostaje su - kazne. A one nisu male! Pa da se podsjetimo koliko vam nemar može izvući kuna iz džepa, jer izvlačenje na datum od kojeg je zimska oprema obavezna već odavno ne pali: dakle, nemate li zimske gume ili pak ljetne s najmanjom dubinom profila 4 milimetra i uz njih lance za snijeg u prtljažniku, prijeti kazna od 300 kuna.

Sigurnost

Napomena: zimske gume bolje su rješenje jer ljetne, pa makar i dobre, na temperaturama ispod 7 Celzijevih stupnjeva gube optimalna svojstva. A ako vas policija zatekne na dijelu ceste na kojem je vožnja izričito zabranjena bez zimskih guma ili lanaca za snijeg, znači kada prijeti izravna opasnost da zbog neimanja odgovarajuće opreme opasno ugrozite sigurnost, ne gine isključenje iz prometa i kazna od 700 kuna. Isto toliko ćete platiti i za neočišćen snijeg s auta, a ako njegovo padanje tijekom vožnje ometa druge vozače i ugrožava sigurnost, iznos se penje na 1000 kuna! Nemojte zaboraviti ni da je od 27. listopada na snazi obvezno korištenje kratkih ili dnevnih svjetala. Nemate li ih uključene, kazna je - 300 kuna. Kazne za neispravna, odnosno razroka svjetla, loše brisače ili neimanje tekućine za pranje vjetrobrana u novčanim iznosima nisu propisane, ali već i mogućnost da vas policija zbog tih neispravnosti isključi iz prometa, a još gore da radi “jednookih” svjetala ili zamuljanog vjetrobrana prouzročite prometnu nezgodu, bit će možda i veća kazna od one da vas policija na licu mjesta opali po džepu. Zato, pripremite vozilo na vrijeme, dok nas snijeg još nije u potpunosti zatrpao, a niske temperature pretvorile Hrvatsku u hladnjaču.

Pravila u drugim zemljama

Unatoč krizi, i ove zime dosta nas će pohoditi skijališta izvan Hrvatske pa evo kakve zimske regule vrijede u okolnim, skijaški najpopularnijim zemljama:

SLOVENIJA

Od 15. studenoga sva vozila moraju imati 4 zimske gume dubine profila najmanje 3 mm ili 4 ljetne jednakog najmanjeg profila, ali s pripremljenim lancima u prtljažniku. Nemate li, slijedi kazna od 40 do 300 eura. Niste li očistili snijeg s auta, platit ćete 200 eura, a ako su zbog vaših neodgovarajućih guma morali zatvoriti cestu, kazna je - 500 eura!

BOSNA I HERCEGOVINA

Zimske gume na sva 4 kotača najmanje dubine profila 4 mm ili ljetne jednakog najmanjeg profila, ali također s pripremljenim lancima, obvezne su od 15. studenoga. Ne pridržavate li se te obveze, može vas stići kazna od 40 konvertibilnih maraka. Zanimljivo: za vozila iznad 3,5 tona kao zimska oprema propisane su i vreća pijeska do 50 kg i lopata za snijeg.

AUSTRIJA

S obzirom na pretežno planinski reljef, ne čudi što 4 zimske gume najmanje dubine profila 4 mm ili 4 ljetne jednakog najmanjeg profila, ali uz pripremljene lance, morate imati već od 1. studenoga. Padne li veći snijeg, lanci su obvezni i ako imate zimske gume. Nemate li opremu, kazna je 35 eura, a ugrozite li sigurnost, policija vas može olakšati i za 5000 eura!

NJEMAČKA

Zakon kaže da u vrijeme zimskih uvjeta (snijeg na kolniku, poledica) na vozilu moraju biti 4 zimske gume. Zanimljivo: zakon ne naglašava izričito minimalnu dubinu profila, a kaže i da ljetne gume na koje su montirani lanci nisu primjerene za vožnju. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa najmanje 80 eura. Gornja granica nije propisana...

ITALIJA

Zimska oprema je zakonom obvezna već od 15. listopada u planinskoj pokrajini Aosta, dok u drugim pokrajinama nije određena zakonski, već ovisi o vremenskim prilikama. I na Apeninima vrijedi pravilo o 4 zimske gume s najmanje 4 mm dubokim gazećim slojem ili 4 jednako dobre ljetne, s pripremljenim lancima. Zatekne li vas policija u snijegu i bez opreme, kazna je najmanje 85 eura.

FRANCUSKA

Premda nema zakonom određenog datuma od kojeg je obvezno korištenje 4 zimske gume s najmanje 4 mm dubokim profilom ili 4 jednake ljetne s pripremljenim lancima, uvijek treba biti na oprezu, posebno putuje li se u planinska područja. Obveza korištenja nastupa istog trenutka kada nastupe zimski uvjeti, odnosno snijeg na kolniku ili poledica, odnosno kada je obvezna uporaba označena znakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:57