REPORT GOJKA DRLJAČE

Od danas smo 6. u EU po broju umrlih od covida: Ovo su greške koje RH u ovoj pandemiji više ne smije ponoviti

Postaje sve očiglednije da si RH više ne smije dopustiti pogreške, kao što je, recimo, propaganda da cijepljeni ne šire zarazu, jer činjenice govore suprotno
 Ilustracija/Boris Kovacev/CROPIX

Hrvatska se zastrašujućom brzinom diže na ljestvici članica EU s najvećim brojem smrti od covida. Prije samo nekoliko dana upozorili smo kako je Hrvatska na nezavidnom osmom mjestu po broju smrti u EU, a sad smo već na šestom.

Konkretno; po broju smrti na milijun stanovnika (RH = 2.327) Hrvatska je sad šesta najgora u EU i niti jedna zemlja zapadno od hrvatskih granica nije zabilježila više mrtvih u pandemiji. Preskočili smo čak i Belgiju s 2246 mrtvih na milijun, što se donedavno činilo nemogućim (kao i Italija, Španjolska, Francuska...). U EU se sve više kristalizira istočna Europa kao regija s najvećim brojem smrti i to ne samo u EU, nego i na svjetskoj razini.

Rumunjska je tako zaslužila veliki prostor u The New York Timesu, a čak nije najgora u EU, nego imaju četvrti najviši broj smrti na milijuna u EU. Ipak, u The New York Timesu pitaju se kako je moguće da Rumunjska ima sedam puta više smrti nego Sjedinjene Države u odnosu na ukupnu populaciju, a čak 17 puta više nego Njemačka.

Jedan dio priče objašnjavaju predrasudama, pa nepovjerenjem stanovnika prema vlastima još od eure Ceaușescua, a upozoravaju i na ulogu crkve. The New York Times tako je prenio rumunjsku priču o svećeniku koji je otvoreno od sunarodnjaka tražio da ne popuste pred "obmanama" s televizije koje pozivaju na cijepljenje. Biskup Amrose Giorgiu sad je pod kriminalnom istragom, ali čini se da je veći uzrok problema kvaliteta zdravstvenih terapija u Rumunjskoj.

Pri ovome, izgleda, treba voditi računa da bi uskoro Hrvatska mogla zauzeti mjesto Rumunjske u zastrašujućim pričama u The New York Timesu. Naime, Hrvatska je prestigla Sloveniju po broju smrti, iako Slovenija u kontinuitetu ima osjetno viši broj slučajeva. Razlika se može objasniti višim udjelom cijepljenih u Sloveniji, ali i hipotetski boljom kvalitetom terapija u slovenskim bolnicama, što je u Hrvatskoj i dalje tabu tema.

Postaje sve očiglednije da si RH više ne smije dopustiti pogreške, kao što je, recimo, propaganda da cijepljeni ne šire zarazu, jer činjenice govore suprotno. Istodobno, na vlastima je odgovornost povećanja udjela cijepljenih u općoj populaciji te ubrzanje cijepljenja trećom dozom kod starijih i osoba s komorbiditetima. Ako to ne realiziramo, nije isključeno da ćemo na europskoj ljestvici covid užasa prestići Slovačku, pa čak i notornu Rumunjsku.

Pri tome Jutarnji list bilježi pozive zabrinutih liječnika koji pišu peticije vlastima o prilagodbi epidemiološke politike potkrijepljene znanstvenim argumentima, ali se iz karijernih razloga boje u javnosti istupiti sa svojim imenima iako su peticiju nazvali Inicijativa Hipokrat te sve mogu obrazložiti znanstvenim dokazima.

Ispod je grafikon koji pokazuje da je RH već na šestom mjestu po broju smrti u EU:

image

RH je na šestom mjestu po broju smrti u EU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:19