OSTVARIVANJE PRAVA

Od danas zahtjevi za iskaznice radi besplatnog prijevoza državnim trajektima

Iskaznicom za osobe s invaliditetom korisnici će na prodajnim mjestima brodara moći dobiti besplatne karte za putovanje trajektom
Ilustracija
 Tom Dubravec/ Cropix

Zahtjevi za izdavanje iskaznica osobama s invaliditetom radi stjecanja prava na besplatan prijevoz državnim trajektima mogu se podnositi od danas, 17. svibnja, izvijestila je u ponedjeljak Agencija za lokalni pomorski promet.

Iskaznicom za osobe s invaliditetom korisnici će na prodajnim mjestima brodara moći dobiti besplatne karte za putovanje trajektom, navodi se u priopćenju i dodaje kako će do 1. listopada 2021. korisnici svoje pravo moći ostvarivati kao i do sada podnošenjem zahtjeva brodaru, a nakon tog datuma isključivo iskaznicom za osobe s invaliditetom.

Zahtjev se šalje poštom na adresu: Agencija za obalni linijski pomorski promet, PP 8, 10 002 Zagreb.

Iskaznica za osobe s invaliditetom će korisniku biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja kompletiranog zahtjeva. Ostvaruje li korisnik pravo na iskaznicu, provjerat će se u Registru o osobama s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ažurirani podaci u tom registru osnovni su uvjet za uspješnu obradu zahtjeva i izdavanje iskaznice.

Pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektim s obvezom javne usluge ostvaruju sljedeće kategorije korisnika: osobe s invaliditetom kojima je utvrđeno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, Hrvatski ratni vojni invalidi sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno oštećenje osjetila vida od 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja. Besplatan prijevoz za te kategorije odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo.

Pravo na besplatan prijevoz, kako se navodi, ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

Najavljeno je kako će se korisnicima uskoro omogućiti podnošenje zahtjeva elektronskim putem. Elektronski će se zahtjev podnositi preko platforme e-Građani ili preko poveznice koja će biti dostupna na mrežnim stranicama te agencije, koja će o dostupnosti elektronske usluge obavijestiti korisnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:50