OLAKŠAVANJE POSTUPKA

Od iduće godine putovnicu za dijete moći će izvaditi samo jedan roditelj

Iako stručnjaci pozdravljaju izmjene zakona koje će rasteretiti sustav, ističu kako će donijeti probleme u postupcima u "međuprostoru"
 Ranko Šuvar/Cropix

Prema planu Ministarstva unutarnjih poslova, iduće će se godine izmijeniti Zakon o putnim ispravama u dijelu koji propisuje izdavanje putne isprave za dijete. Novost je ta da zahtjev za izdavanje podnosi zakonski zastupnik, a to može biti roditelj, skrbnik ili osoba kojoj je odlukom suda povjereno ostvarivanje roditeljske skrbi nad djetetom u cijelosti ili u tom dijelu.

Dakle, djetetu će putovnicu moći izvaditi samo jedan roditelj, za razliku od prakse koja je trenutno na snazi, a to je da zahtjev može podnijeti jedan od roditelja, uz izjavu da će drugi roditelj osobno preuzeti putnu ispravu.

Ako je drugi roditelj spriječen, može ju preuzeti roditelj koji je podnio zahtjev, ali uz pisanu suglasnost drugog roditelja s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika ili nadležnog tijela, odnosno u konzularnom predstavništvu u inozemstvu.

Ovakvi su propisi, navode u MUP-u, dovodili do mnogih komplikacija u praksi.

Zloupotrebe

- Izmjene Zakona donijet će probleme u postupcima u 'međuprostoru' kada su roditelji u konfliktnim odnosima, kada vode spor zbog roditeljske skrbi i još ne postoji sudska odluka koja bi formalno jednog roditelja u tim pravima ograničavala.

To su situacije i kada postupak još formalno nije započeo na sudu te je za skrbništvo tek pokrenut postupak obaveznog savjetovanja ili još nije niti pokrenut, a roditelji su u konfliktu - kaže odvjetnica Jasminka Biloš, koja je u borbi za skrbništvo nad djetetom zastupala pjevačicu Severinu Vučković. Njezina je klijentica doživjela da je otac bez njezina znanja njihovu djetetu izvadio putovnicu u Srbiji.

- Uzimajući u obzir da je za ishodovanje ograničenja jednom roditelju u sudskom sporu potrebno dulje vrijeme nego za ishodovanje putne isprave, mogu se očekivati zloupotrebe u 'međuprostoru' i povećan pritisak na sud glede samostalnih postupaka za ishodovanje ograničenja jednom roditelju za poduzimanje tih radnji - kaže odvjetnica Biloš.

Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić smatra da je promjena procedure za izdavanje putnih isprava djetetu korisna jer u praksi dolazi do brojnih poteškoća i opterećuju roditelja koji skrbi o djetetu, a nepotrebno opterećuju pravni i upravni sustav. - Svako je pojednostavljenje izdavanja putnih isprava hvalevrijedno - smatra Bezbradica Jelavić.

Privremena mjera

Na pitanje što bi ovakva zakonska izmjena značila u situacijama gdje postoji konflikt među roditeljima, odgovara da, ako postoji samostalna skrb, roditelj može sam provesti proceduru. - Ako postoji konflikt, u smislu da bi jedan roditelj mogao osjećati opasnost i smatrati da bi drugi zloupotrijebio i odveo dijete iz države, stranke se u tom slučaju obraćaju sudu koji može izdati privremenu mjeru - kaže odvjetnica.

Ističe da se u praksi najčešće događa da majke ne mogu samostalno funkcionirati i vaditi osobne isprave za dijete jer je potrebna suglasnost drugog roditelja. Ne dobivaju ju, pa su prisiljene pokretati dugotrajne izvanparnične sudske postupke.

Odvjetnica Ines Bojić pribojava se da bi iz izmjene Zakona mogli proizaći problemi. U praksi je, kaže, vidjela mnogo zloupotreba, posebno u zemljama gdje nije potrebna suglasnost drugog roditelja za ishođenje putne isprave. - Vidjela sam da je roditelj lažno rekao da su izgubljene putovnice i ishodio nove, a stvarno su bile na čuvanju kod drugog roditelja. Otišao je s djetetom u inozemstvo - rekla je Bojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 01:02