HOROR KOD OROSLAVLJA

OD JUTRA TRAJU INSPEKCIJE U DOMU UŽASA U ZAGORJU Otkriveno da vlasnica nije imala dozvole, radila je ilegalno: 'Odbija razgovarati s novinarima...'

Druga zgrada doma na adresi Dolinska 22, udaljena kilometar dalje od glavne zgrade, radila je ilegalno, a vlasnica doma nije imala nikakve dozvole ni za manju drvenu zgradu koja je izgorjela u požaru
Gabrijela Čičković (sredina)
 Željko Puhovski / CROPIX

Državni inspektorat, Sanitarna inspekcija i inspekcija Ministarstva demografije i socijalne politike od ponedjeljka ujutro provode izvide u glavnoj zgradi doma za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u Andraševcu pokraj Oroslavlja u kojoj je još uvijek zbrinuto 13 zadnjih štićenika, otkrila nam je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica, Stanislava Erdelja, dodajući kako će, kad izvidi završe, biti poznato hoće li domu biti zabranjen rad.

U tom slučaju će za preostale štićenike kojima o kojima njihove obitelji ne mogu preuzeti brigu, smještaj biti osiguran u državnim domovima za odrasle osobe.

Po dvoje ili troje štićenika su, kaže Erdelja, u ponedjeljak došle njihove obitelji.

Ostali, prema njezinim riječima, djeluju mirno i u dobrom su stanju. U objektu je trenutno i vlasnica Gabrijela Čičković koja surađuje s inspektorima, a Erdelja tvrdi da od jutra nije tamo vidjela policiju.

Također nam je potvrdila kako je druga zgrada doma na adresi Dolinska 22 , udaljena kilometar dalje od glavne zgrade, radila ilegalno, zbog čega je 20-ak štićenika još u nedjelju prebačeno u državni dom te je zgrada zatvorena, i da vlasnica doma nije imala nikakve dozvole ni za manju drvenu zgradu koja je izgorjela u požaru, u kojem je život u subotu ujutro izgubilo šestero štićenika.

Evakuiranim osobama država osigurava smještaj do najviše 6 mjeseci, nakon čega bi o njima brigu trebale preuzeti njihove obitelji, što znači da će vjerojatno biti smješteni u nekim drugim privatnim domovima.

Ravnateljica donjostubičkog centra napominje i kako dogovori oko zbrinjavanja ljudi u privatnim domovima izravno sklapaju korisnici sa domovima te da Centar za socijalnu skrb s time nema baš ništa, a nisu po zakonu nadležni ni za nadzor rada tih domova, već je to u nadležnosti Ministarstva demografije.

Erdelja nam je otkrila i kako je Zelena oaza imala dozvolu za smještaj najviše 13 osoba, a bilo ih je više od 40.

Andrasevec, 110120.
Rano jutros izbio je pozar u doomu za starije osobe. U pozaru ima stradalih.
Foto: Zeljko Puhovski /  CROPIX
CROPIX

Što čeka vlasnicu

Vlasnica Gabrijela Čičković odbija sve kontakte s novinarima. “Ne želi razgovarati s vama. Tako joj je rekao odvjetnik. Molim vas, izađite iz dvorišta”, poručila nam je mlađa žena koja nam se predstavila kao njezina kći, a potom je slično ponovila i druga mlada žena koja je također rekla da je vlasničina kći. Od susjeda doznajemo da su to zapravo kćeri iz prvog braka Gabrijelina muža Slavka - starija Lorena i mlađa Laura koja radi kao njegovateljica u domu.

U razgovoru s njegovateljicom Marijom Landripet, koja je razgovarala sa svojom šeficom, pokušavamo saznati detalje, ali i ona je vrlo škrta u prenošenju onoga što joj je vlasnica rekla. Otkrila nam je samo da je vlasnica u šoku. “Uopće ne govori o sebi niti o svemu što bi je još moglo zadesiti. Samo pita kako su ljudi. Uvijek mi je bila jako dobra šefica i jako brižna prema štićenicima. Svih pet godina koliko tu radim redovito sam primala plaću, a kakve je dozvole Gabrijela imala, to ne znam”, kaže Marija i dodaje kako ju je u subotu ujutro vlasnica doma nazvala oko 5.30 sati, čim je saznala za požar.

Ključno pitanje sada je odgovornost vlasnica za tragediju u kojoj je umrlo šestero ljudi. Policija još uvijek čeka rezultate vještačenja nad predmetima koji su izuzeti tijekom vještačenja. Hoće li nakon toga pokucati na vrata stana u Andraševcu, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:49