KATAKLIZMA

OD KATASTROFALNIH POPLAVA PROŠLO JE PET GODINA 'Gunja je sad još ljepša, ali nema posla ni ljudi'

Na dan kada su prije pet godina popustili nasipi, stanovnici podvlače crtu, a država obnavlja nasip
 Robert Fajt / CROPIX

Niti pet godina, koliko je prošlo od katastrofalne poplave u dijelu županjske Posavine, kada je uslijed puknuća savskog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela potpuno ili djelomično poplavljeno čak sedam sela Cvelferije, mučna i tužna sjećanja na taj 17. 5. 2014. ne blijede.

Proboj nasipa uzrokovao je smrt dviju osoba u Rajevom Selu, poginuli su Ruža Sirotković i Franjo Šoltes, a na tisuće kuća i gospodarskih objekata je uništeno.

Šteta je na koncu procijenjena na 1,7 milijardi kuna, a novcem iz državnog proračuna u međuvremenu je obnovljena ili novoizgrađena većina uništenih objekata. No, ovaj kraj, unatoč tome, nikada se nije potpuno oporavio od katastrofe koja ga je zadesila.

Pravi problemi

- Činjenica je da Gunja danas izgleda ljepše nego li prije poplave, ali neke stvari koje su se nakon poplave dogodile do danas su ostavile negativne posljedice - kazao je Anto Gutić, načelnik Općine Gunja, koja je pretrpjela najveću materijalnu štetu u poplavi. Nakon poplave dvije tvornice namještaja su ugašene, a bez posla je ostalo 120 ljudi. Gunja je danas po indeksu razvijenosti najniže rangirana općina Vukovarsko-srijemske županije.

- Očekivali smo da će se pokrenuti naša gospodarska zona, ali ne postoji komunalna infrastruktura. Gunja je danas raseljena, čak i javni radovi su nam uskraćeni te smo ove godine primili samo 11 osoba - rekao je Gutić, izrazivši nezadovoljstvo zbog toga što još uvijek nisu obnovljene sve kuće. Naime, na nekima su radovi zaustavljeni zbog sumnje da njihovi vlasnici u trenutku poplave nisu živjeli u Gunji.

Početak radova

- Ako je nekome kuća nastradala zbog krivnje države, onda mu je kuća trebala biti obnovljena - smatra Gutić. Građani su, pak, podnijeli više od 700 tužbi sa zahtjevom za isplatu nematerijalne štete, a samo su dvije presude postale pravomoćne.

U slučajevima tužbi koje su podnijele tvrtke, donesene su dvije nepravomoćne presude. Tragedija koja se dogodila poboljšala je, pak, obrambeni sustav, koji je danas, prema riječima Zdenka Lovrića iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a, unaprijeđen.

No, isto tako u unaprjeđenje sustava obrane od poplava mora se i dalje ulagati, što je istaknuo i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić. Jučer je pak obilježen i početak radova na modernizaciji nasipa uz Savu od Račinovaca do Nove Gradiške, na dionici crpna stanica Konjuša - Topola. Riječ je o projektu vrijednom 55,9 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 22:15